Test na těhotenskou cukrovku - jde to jinak?

Anonymní
27.4.26 09:41

Test na těhotenskou cukrovku - jde to jinak?

Ahoj, je tu prosím někdo, kdo neabsolvoval test na těhotenskou cukrovku a řešil to nějak jinak?
Mám z odběrů krve opravdu extrémní fobii, omdlívám, je mi špatně, a ještě k tomu mám špatně dostupné žíly, takže odběry trvají hrozně dlouho a často se nedaří. I když hodně piju, stejně to skoro neteče.
Teď v těhotenství je mi navíc dost zle a musím jíst třeba každé dvě hodiny, jinak se mi udělá úplně špatně, takže představa toho testu je pro mě fakt náročná.

Budu moc vděčná za jakékoliv zkušenosti nebo tipy, jestli se to dá řešit jinak 🙏
(Anonym kvůli známým - moc lidí to neví)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
553
27.4.26 10:05

Máš možnost na testy nejít a jíst jako bys GD měla. Já ani v jednom těhotenství na test nešla, protože nemám ráda sladké a v těhotenství se mi z něj vyloženě navalovalo, takže jsem si na to netroufla. Ale jedla jsem nízkosacharidově a dost zdravě, děti v pořádku, evidentně jsem GD neměla. Je to ale pak čistě na tvou zodpovědnost no. U mě to nikdo moc nekomentoval, jen v porodnici u druhého na poradně doktor nadzvihl obočí, že i tak by býval doporučil jít, ale nerozmazával. Tentokrát jsem těhotná starší, takže na test pravděpodobně raději půjdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1368
27.4.26 10:07

Myslím, že si ty odběry děláš sama špatné. Měla jsem to podobně, nesnáším odběry krve. Už se mi i párkrát stalo, že mi museli brát krev ze hřbetu ruky. V těhotenství jsem se toho dost děsila. Každopádně jsem potom našla šikovnou sestru, pak už stačilo jen přijít, uvolnit se, být v klidu. Většinou si sednu, uklidním se, zhluboka dýchám, hlavu otočím stranou. Soustředím se na dýchání a ne na to, že mi berou krev a že mi zase nepoteče. Vždycky, když jsem si představila, že zase krev, jehla, hledání žíly - byla jsem zatlá a fakt mi krev netekla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3636
27.4.26 10:12

Tak ti nevím, ale jsi těhotná a bez odběrů krve to nepůjde, test na cukrovku je jen součástí jednoho z mnoha. Jak by asi jinak zjistili hladinu cukru v krvi? V jaké fázi těhotemství jsi, to jsi ještě žádnou krev neabsolvovala? 8o Budeš se holt muset překonat abys neohrozila dítě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118
27.4.26 10:13

Ne, spolehlivý test bez odběru žilní krve není. Velmi orientačně to lze glukometrem, to ale znamená se pravidelně pichat do prstu a výsledky jsou plus mínus dvacet procent. Spíš bych hledala pracoviště, kde budou umět pracovat s tvou fobií, provádět odběry vleze, atd. Ogtt není jediný odběr v těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
675
27.4.26 10:22

Ahoj. Též jsem „bez žil“ a neteču, běžně mě napíchávají klidně šestkrát včetně různých míst na předloktí, hřbetu ruky a podobně. Bohužel, někteří to tak zkrátka mají. Je ale zajímavé, že je to lékař od lékaře, někdo mi tu ruku rozpíchá jak jehelníček a stěžuje si, někdo přijde, vybere skoro neviditelnou žílu, píchne a je to. Ale jak už tu padlo, je to opravdu z 90 procent v hlavě, ta bolest přeci není nijak zásadní, jen nepříjemná. Já zásadně odkláním hlavu, koukat na to nemůžu, ale prostě jsem se s tím už smířila, že to stejně podstoupit musím. Vždy se den dopředu zavodním, i v den odběru hodně, hodně piju, a zkrátka to nějak dopadne. Teď v těhotenství chodím na odběry co chvilku, tak jsem se tomu prostě poddala a je to divné, ale ta úspěšnost je teď mnohem vyšší.
Jinak ale z testu na cukrovku mám strach, že nezvládnu ten roztok. Mám teď strašný problém s různými pachy, chutěmi a podobně, skoro ze všeho mě instantně natahuje… Tak snad se jim tam nepozvracím.

Příspěvek upraven 27.04.26 v 10:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3636
27.4.26 10:24

A jenom dodám, je mraky krevních testů bez kterých to nejde a přímo můžou ohrozit dítě na životě. Například jaterní testy na těhotenskou cholestázu. Ta pokud se neřeší včas vede k nitroděložní hypoxii a úmrtí plodu v děloze. Neblbni a na krev choď dle doporučení lékařů. Fakt chceš kvůli svojí fobii ohrozit toho prcka? Víš kolik věcí lze z krve zjistit a tím je tak včas řešit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.26 10:24

@Mall126 z hřbetu ruky mi berou pravidelně, to mi tak nevadí jako z té jamky. Vše co popisujete, tak dělám (dýchám, uklidňuju se, myslím na jiné věci), chodím jednou ročně na odběry na endo, takže to nějak zvládnou musím. Jenže se spíš bojím toho nejezení+braní krve+nevolnosti, všeho takto dohromady

• Citovat
  • Upravit
675
27.4.26 10:26
@Anonymní píše: Více

Upozorni je dopředu, případně si vem s sebou pytlík, kdyby bylo nejhůř. Maximálně, co se stane je to, že se pozvracíš. Nebudeš první ani poslední, za chviličku budeš mít po. To zvládneš, budu ti držet palce. :kytka: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36194
27.4.26 10:27

Mám taky totálně tragický žíly a komu v těhotenství není špatně že? Ale na testy jsem šla. Sestřička tam byla velmi zkušená a povedlo se jí to vždy hned napoprvé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.26 10:27

@Jazmine mně ani nejde přímo o braní krve, na to chodím pravidelně, ale spíš o tu kombinaci všeho dohromady, nemůžu být na lačno, nebo se mi navaluje + to braní krve, z kterého je mu taky zle+ ten roztok ( je mi hodně na zvracení z různých jidel, pití) - asi jsem to v příspěvku špatně popsala a dala větší důraz na to braní krve, omlouvam se

• Citovat
  • Upravit
3636
27.4.26 10:40
@Anonymní píše: Více

Rozumím ale dá se to v pohodě zvládnout. Dostaneš jen něco jako přeslazenou Fantu. Pak čekáš. Pak odběr. Žadné drama to není. Rozhodně bych tenhle test nevynechala ani omylem. A fakt to jinak nejde než takto nejde. To zmákneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.4.26 10:41

Já jen, že jaem někde četla, že pár lidí bylo na odběru jen u gynekologa, kde jim udělal test z krve na cukr a popř. se měřili glokometrem, nešel podstoupit ten test s roztokem a tří hodinovým čekánim, tak toto mě zajímá

• Citovat
  • Upravit
69118
27.4.26 10:49

Ten test u gynekologa není vhodný na diagnostiku, jen na velmi orientační sledování, když už někdo cukrovku má. Glukometrem musíš měřit velmi často a výsledky jsou hodně orientační - opět je to jen pro průběžné sledování, ne diagnostiku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12979
27.4.26 11:26

Můžeš jíst preventivně jako kdybys to měla. Já bych si to tedy ale riskovat netroufla vzhledem k důsledkům. Ono totiž ta dieta mnohdy nemusí stačit a je potřeba píchat inzulin nebo brát léky.
Můžeš se zkusit zeptat, jak by to bylo, kdybys měla jen orientačně glukometr a celý si ho včetně těch proužků platila. Je to sice nedostatečné, ale lepší než nic.
Jinak teda ale musím říct, že těch odběrů bylo v těhotenství výrazně víc, ta cukrovka je spíš menšina, tak nevím, jak to chceš dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí