Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Mutlice no byla jsem s laboratori v kontaktu, nejdrive mi napsali, ze je mozne, ze diky te nizke FF test nevyjde a bude se muset opakovat. Nakonec teda vysledky za nejakou dobu prisly. A ano, pak mi to rekla jina geneticka. U nas byl hlavne problem v tom, ze gynekolog nas neposlal za genetikem, proste to s nami resil sam.
Jinak mas pravdu, hezky jsi to vse napsala
![]()
@Janiejane
Je to hrozné, doktor by měl mít 100% informací a ty předat ženské, která se bojí, doufá a netouží po ničem, než co nejvíc snížit rizika, že mimčo nebude v pořádku. To je na tom fakt blbý
všechno se jakoby odehrává tak trochu mimo tebe, přitom jde o tebe a tvé dítě.
Já si zrovna v téhle věci nemůžu stěžovat, ale po předchozích zkušenostech jsem se naučila u doktorů vše číst, od všech si brát zprávy atd. Hlavně bývalá gynekoložka, to bylo dílo
no všem moc držím palce, ať k testům z krve, tak AMC, tak k porodu. ![]()
@boruvkay u Frisové dobrý. Sice má prý jednu cystu choroidálního plexu (v 16tt měl dokonce dvě) a nějakou drobnou šelest na srdíčku, ale ani jedno prý není nic vážného a prý to s největší pravděpodobností vymizí. Ty nejčastější vady vyloučila, ale samozřejmě nemůže říct na 100 %, že je vše ok. Všechno mi však vyšlo v pohodě, 1. screening, triply, ultrazvuky, tak se mi do plodovky s rizikem potratu nechce a budu věřit, že to bude dobrý ![]()
@canasta Jestli máš ty výsledky až takhle v pohodě, tak buď v klidu
Mně vyšlo v prvotrimestrálním down 1 ku 33, teď ve druhým 1: 800, ale zase blbě nějaký hormon (neřekl mi nikdo jaký, jen po telefonu), plus jsem rizikovka hlavně věkem (41 let). Takže mi z toho vychází, pokud je Panorama neměřitelná, jedině AMNIO
Dnes tam holky jdu, snad vše dobře dopadne, jsem nervozní, jak před nějakou operací… Ufff…
@Mutlice Díky za příspěvek. Máš pravdu. Je to ve většině případů tím BMI
Jenže, když to tak je, proč to prostě neřeknou těm doktorům, ať to ženským s vyšším BMI ani nenabízí… Já na prvním testu byla první týden v červenci a celé prázdniny s dětmi a manželem mám totálně zkažený, protože pořád nevím, jestli se z těhotenství můžu radovat, nebo jestli mě čeká potrat. Ách jo.
Ale příští týden jdu za svým gynekologem a tohle mu teda řeknu. Navíc mi vůbec neodpovídá na emaily, potřebovala bych jen vědět, jestli mi vrátí peníze z tý Panoramy. Doufám, že jo. Koupím za ně nový kočárek. Pokud, pán bůh dá, a vše dobře dopadne. ![]()
Děvčata, vy co už jste v klidu - užívejte si nejkrásnější období v životě ženy a těm ostatním přeju jen samé dobré výsledky…
@xsedka přesně tak, taky se pořád ještě nemůžu radovat z toho že jsem těhotná…pořád si připadám jak v jiné dimenzi. Už aby to bylo všechno za námi a mohli jsme se radovat z těch krásných miminek.
@xsedka Jo snažím se už být v klidu
V podstatě kromě genetické vady v minulém těhotenství a také toho, že 3× nevyšel test i když mám nízké BMI a neberu léky (takže záhada?? ), tak je vše v pořádku. Ale myslím, že určitá obava mě už teď neopustí už navždy ![]()
Tobě dneska držím moc pěsti! Já myslím, že ti to právě zkresuje špatným ten vyšší věk, to dělá hodně, ale ve skutečnosti to bude určitě OK.
@boruvkay Úplně rozumím, já byla od začátku úplně vystresovaná a nedokázala jsem se radovat. Teď už se začínám dostávat zase do normálu a těšit se ![]()
@xsedka No ani si to nechci představovat, čekat tolik týdnů. Měla jsem cca týden na to, rozmyslet plodovku versus tyto testy. A už jen tohle promýšlení bylo těžký. Takže to čekání musí být ubíjející. Jak jsem psala, já jsem se setkala úplně férovým a 100% přísunem informací. A) nemusí vyjít první ani druhá krev, a pak v mém případě by to znamenalo jít na AMC nebo vůbec nic (nebyl moc čas) B) nenahrazuje to AMC a není to diagnostika. Měla jsem kliku na doktory, a to musím říct, že všude, počínaje mým gynekologem, přes genetiky v Motole i doktory v Gennetu. Všude mě na ty rizika upozornili… je hrozný, jak strašně záleží na tom, jestli má ženská prostě dobrého doktora. Já od své gynekoložky utekla, to bylo neuvěřitelný, co dokázala vyplodit za nesmysly a naopak co za problémy podceňovala
ale to je na jinou diskuzi. Přeji ti, ať máš brzy negativní výsledek z AMC a hlavně klid a zdravé miminko ![]()
@Mutlice No my ostatní takové štěstí na informace neměly.
Já bych na AMC asi bývala šla, kdyby mi nějaké testy (třeba ten první screening) vyšel špatně. Vlastně tak jsem to udělala poprvé - vyšel mi špatně screening a hned jsem šla na odběr klků a ani jsem nad jinou alternativou neuvažovala. Ale teď, když to bylo jen „pro jistotu“, tak mi ta Panorama bez rizika potratu přišla jako ideálka. Kdybych ale tušila, že to tak často nevychází a tak dlouho to celé trvá, tak bych si to asi 2× rozmyslela a určitě se tím tak nenervovala.
@canasta jo přesně tak, kdybych věděla, že to nevyjde každé druhé, tak bych šla taky radši na ty klky a ušetřila bych si tohle trápení. Já mám ještě dva screeningy a každý vyšel jinak, tak teď babo raĎ…jeden pozitivní druhý negativní…ale mě spíš rozhodilo, když jsem tu v jedné diskuzi četla příspěvek jedné holky, které se narodil chlapeček s dawnem…a měla riziko na screeningu 1:35500 a všechny ultrazvuky v pořádku, údajně i nosní kost byla přítomna a šíjové projasnění bylo v normálu…do té doby jsem netušila, že se něco takového může stát. Můj gynekolog je myslím dobrý, ale v tomhle mě tedy zklamal…Panoramu nabízí jako alternativu AMC, ale přitom to není alternativa, když to vidím, a nevěřím mu, že jsem jediná z jeho pacientek, které nevyšel hned první odběr. ![]()
@boruvkay @canasta No ono je vůbec těžké se rozhodnout. U mě to bylo tak, že kdyby byl jen náznak problému v screeningu, jedna jediná maličkost, byli jsme s partnerem dohodnutí, že určitě AMC. Jenže nakonec jsme byli v situaci, že screening vyšel negativní, a to celkem s vysokými čísly a pěknými hodnotami krve a genetici chtěli „tu jistotu“. A v tomhle okamžiku pro nás přicházela v úvahu krev. U nás to šlo bez průtahů, problémů, dostali jsme komplet info. Chápu to, že to jsou nervy navíc, které fakt těhule nepotřebuje prožívat, když to nevychází a vrací se bez výsledků, a pro mimčo to není nic zdravého ten stres, ale chtěla jsem sem napsat i pozitivní zkušenost, a to na všech frontách, včetně plzeňské laboratoře. Držme si palce nadále a všem hodně sil a pokud možno zbytek těhotenství bez komplikací
![]()
@Mutlice
Krásně a objektivně napsáno ![]()
Plus ještě důležitý fakt, ze spokojene klientky zpravidla do podobných diskuzi přispívat nebudou nebo minimálně, ne cíleně.
Taky patřím k těm, kterým to vyšlo až napotřetí, ale vzhledem k hezkému negativnímu výsledku 1. trim. screeningu jsme chtěli Panoramu jen jako pojistku. A jiný test pro me po prostudování materiálů nepricházel v úvahu. V předchozím tehu jsem u Dr. Frisové měla Prenascan a je pravda, ze tenkrát jsem žádné informace neshanela a FF neřešila. Je to super rychle, výsledky do 5 dnů, maminky jsou spokojene.. Ale pak začne člověk zkoumat ty falešné výsledky a zlatá Panorama…
Tak u mě to nakonec dopadlo tak, že ta genetička Mudr. Hejtmánková z Gennetu po předlouhé rozpravě (hodinu a půl) a rozborů mých výsledků mi sdělila, že to vyšlo pozitivní pouze kvůli věku a tomu jednomu hormonu (PappA), který jsem měla „líný“ a jeho hodnoty šly nahoru později. Že se koukala do papírů, a že jsem to tak měla i v 1. těhotenství, jenže to jsem byla o 7 let mladší, takže nikdo z toho nevyšiloval. Řekla mi, že dle jejího názoru je AMC zbytečné, pak jsem šla na ten velký UTZ, ten byl taktéž v pořádku ani náznak nějaké komplikace, tak jsem volala manželovi a shodli jsme se, že už to nebudeme více pokoušet.
Od té genetičky jsem se totiž dozvěděla, že pokud je komplikace po AMNIO, tak nejčastější to bývá u žen 40 +, u těch mladších minimálně.
Jelikož opravdu vše nasvědčuje tomu, že je vše v pořádku, nechci pokoušet osud a na to Amnio nepůjdu. Spadl mi hroznej kámen ze srdce holky, škoda že jsem do toho gennetu na konzultaci nešla hned v 1, trimestru, mohla jsem si ušetřit tolik nervů…
Jediná malinko špatná zpráva z toho dne pro mne bylo pohlaví miminka - chlapeček. Já chtěla hrozně moc holčičku, ale zase kluci jsou šťastný, že budou mít parťáka, tak hlavně aby bylo miminko zdravý a víc už neřeším ![]()
@xsedka teda, a prosím tě ve kterém Gennetu jste byli? Já totiž měla u prvního těhotenství cca 3 roky zpátky v Gennetu opačnou zkušenost i na genetice…a to mi vyšly vlastně výsledky taky jen kvůli věku (tehdy 39) a jedna hodnota z krve byla špatná.
A o tom riziku u AMNIA u starších žen mi doktor taky nic neříkal. Ach jo. Ale pokud nevyjde ten třetí pokus tak mě chce taky poslat do Gennetu.
@boruvkay Já jsem byla u Mudr Hejtmánkové v Gennetu Letná (Praha 7). No šla jsem tam s tím, že budou obě dvě genetička i gynekoložka chtít Amnio, a obě byli proti… Ne, vyloženě proti, samozřejmě říkali, že konečně rozhodnutí je na mně. Ta genetička mi řekla, že kdyby bylo na ní, že by tam nešla. 100% jistotu nemáš ani po Amniu, a u mě opravdu vše nasvědčuje tomu, že je vše o. k.. Říkala mi, že za svu praxi měla mnohem mnohem horší případy než já, např. měli špatně dva a více ukazatelů v krvi - a stejně na amnio nešli a vše bylo o. k.. Pak měla případ doktorky, která chtěla mít 100% jistotu (43 let), že je vše o. k. Testy měla dobrý, ale chtěla jistotu - no a po odběru amnio se relativně zdálo vše o. k., týden na to miminko nedýchalo… Prostě dostalo zřejmě šok. Jo a vše bylo v pořádku.
Taky říkala, že UTZ má vždy mnohem větší váhu a ten mám od začátku zcela v pořádku.
Prostě po zvážení všech těchto informací jsem se rozhoodla, jak jsem se rozhodla, ale neříkám, že je to jediná pravda. Je to prostě tak, že každá z nás má jiné výchozí podmínky, jinou situaci okolo apod. a musí holt na misky vah dávat rozdílné proměnné… Mě v současnosti pravděpodobnost nějaké mutace vychází mnohonásobně menší než riziko po odběru plodové vody… číselně asi takto: 0,011% ku 0,5%. Jsem v tomhle zčásti racionální a zčásti taky intuitivní (a intuice radí tam nejít).