Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@xsedka tak jsem bya u té Hejtmánkové a nevím jestli jsme opravdu byly u stejné doktorky. Mne od začátku tlačila do okamžitého odběru plodové vody. Na rizika mi řekla, že už jsem minimálně ve 20tt, spíš 21 nebo 22 - což je blbost, jsem teprve 20+2. A že v tomhle týdnu už to riziko není tak velké ikdyž mám placentu vpředu a museli by mi ten odběr dělat přes placentu. Dlouze nám vysvětlovala proč se nepovedl test Panorama, což nás tedy vůbec nezajímalo. A jediné co nám vysvětlila, byly ty hodnoty krve u triple testu. Že jsou tam 2 hodnoty vypovídající o matce a 2 hodnoty vypovídající o dítěti. A matčiny hodnoty mají postupně klesa a dětské zase stoupat a v tom II. trimestru se mají sejít na stejné úrovni a já mám bohužel jednu hodnotu ještě vyšší, ale prý to může být ovlivněno injekcemi na ředění krve a ty dětské mám sice v limitu, ale jednu na horní hranici a druhou na spodní hranici. Tak že prostě plodovka je jistota. Vubec nebrala v potaz ten druhý screening od Dr. Frisové, který mi vyšel negativní, jediné co poznamenala, že paní doktorka je pečlivější, ale nic si z těch papíru vůbec nepřečetla. Zbytečně jsme vypisovali rodokmeny, když do toho vůbec nekoukla, ani do těch zdravotních zpráv, co jsme přinesli
Souhlasila jsem s tím ultrazvukem, ten mi dělal doktor Hynek a musím říct, že byl fajn. Vysvětlil mi toho pomalu víc než ta genetička a chtěl si mě pozvat na další kontrolu za 14 kdybych prý nebyla objednaná k dr. Frisové. Na ultrazvuku je všechno normální, přeměřil kosti na nohou, na rukou, hlavičku, tělíčko, prohlédl srdce i mozek…a zdá se být vše ok.
Tvrdil, že mi že riziko odběru plodové vody přes placentu je stejné jako odběru mimo placentu. A že přes placentu by se šlo určitě, protože se vždy volí nejkratší možná cesta. Ale že mám ještě tak týden a půl na rozmyšlenou než už bude pozdě. A jediné čím nás potěšil, tedy hlavně manžela bylo pohlaví dítěte…prý je to kluk.
@boruvkay tyjo, koukám že to pořád řešíte
je vidět že každý doktor má jiný názor… tahle zas neřeší ten utz od Frisove. Teď mam za sebou druhý screening a teda ten utz mi přišel tak detailní, že kdyby něco nebylo v pořádku, že to tam snad uvidí… a je zvláštní, že ten triple test tolik řeší, když má jen 60% spolehlivost. Jinak kdyby ses přeci jen pro amnio rozhodla, mě ji taky dělali přes placentu, taky ji mám vpředu a vše bylo ok.
@Janiejane a kde ti tu plodovku dělali? No včera jsem zrovna četla příběh, kde to měli taky přes placentu a druhý den přestalo bít srdíčko…a údajně to bylo tím odběrem.
Chci počkat na příští pondělí, to jdu ke Frisové, tak to s ní chci probrat. Už prostě nevím co jinak dál. Jako výsledky mám v normě, ale podle nich pozitivní, kvůli triple testu. Přitom ten doktor říkal, že ten ultrazvukový nález snižuje to riziko 7,7×…tak že jsem zase na nějakých 1:260…což mi u nich vyšlo v 1.screeningu. ![]()
@boruvkay jen jestli ti mohu poradit… Třeba ti to pomůže, ikdyz chápu že máš důvody proč nejít na amnio. Ale já jsem teď zpětně ráda, že jsem šla na plodovku, už měsíc jsem v klidu a nehloda mě taková ta pochybnost, co kdyby s mimi něco nebylo v pořádku. Sice to nebylo příjemné, člověk se bojí, že se něco pokazí a jistotu 100% nemáš nikdy. Ale zase ta plodovka ti asi z těch všech testů dá největší jistotu… Takze teď jsem ráda, že prostě vím že nebude mít nějakou tu vadu, které jsou nejčastější a testují se. Ale je to čistě jen moje zkušenosti a názor na věc
držím palce ať je vše dobré ![]()
@boruvkay HK Sanus. Ano, takové případy určitě existují, ale je to třeba jeden z pěti set. Člověk asi na to takhle nesmí myslet
@boruvkay já na tu amnio taky původně nechtěla jít. První screening jsem měla 1:113,triple asi 1:460 a Panoramu s frakcí 6 jsem měla nízké riziko. Ale přítel mě tak trochu přesvědčil, a teď jsem fakt ráda. Řekli mi že ty rizika u amnio jsou u starších matek nebo děti které právě mají nějakou vadu…
Na druhou stranu pokud opravdu na to nechceš, což taky chápu, tak ti asi nezbývá než být pozitivní a věřit, že když utz je v pořádku a ten triple hraniční, tak vše bude ok. Taky záleží, jestli byste se případně chtěli starat o nějak nemocné mimi, jestli by vám to nevadilo
@Janiejane já to chápu, taky vím, že plodovka je jistota, jen mám strach, je mi 43, žádné další dítě se nám asi nepovede počít, a bojím se toho rizika. Na víc mě štve, že mi každý říká něco jiného. Můj gynekolog tvrdí, že je to riziko přes placentu, tenhle doktor říkal, že je stejné riziko přes placentu i mimo placentu, že je to jedno.
Teď prostě vím, že po téhle stránce mohu být ještě 4 měsíce v klidu. I když existují další nemoci a komplikace, ale nad tím se snad ani nechci zamyslet.
Ještě jedna věc, podle mě je spousta tehlech testů dělaná tak, aby ženský museli jít na další a lítali po doktorech. Zdravotnictví potřebuje pacienty. Teď mi třeba sestra říkala že ten test na cukrovku v těhotenství - že tam posunuli hranici tak, aby to vycházelo špatně skoro každé, že někde musí brát ty ‚diabeticky‘… Je to jeden velký byznys ![]()
@boruvkay ano, každý říká něco jiného a to rozhodnutí je pak strašně těžké a je jen na tobě ![]()
@Janiejane přesně tak…
pak choď po doktorech, když ti stejně každý řekne něco jiného. ![]()
Jde vám přihlášení na výsledky testu z Panorama přes internet?
@Pája 2010 mně to nikdy nefungovalo a už tu někdo psal že jemu taky ne. Ale nezjistí se tam výsledky, jen to odpoví jestli je to již hotové nebo ne.
To mi je jasné, ale ani mi to neřekne jestli už je hotový nebo ne.
@Pája 2010 no někdo tady psal, že to snad nefunguje…aspoň, nikomu, s kým jsem se v téhle skupině bavila, to nefungovalo a já osobně měla výsledky jednou za 14 dní, jednou za týden, a jednou za 10 dní.
@Pája 2010 na těch stránkách mi to nefungovalo
@xsedka a ostatní: Tak co?
je u vás vše v pořádku?