Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Bennca Tak tos měla downa dobrého…mě je 42, čekáme druhé ale po 6ti letech, do toho operace delohy (myom), takže je to vymodleny a je mi jasný žé už je to poslední šance. Dala bych do těch testů vsechny prachy, bojim se trochu té plodovky…ale co by se dalo dělat… až do čtvrtka mám dovolenou, v pátek jdu ke gyndaři a tam to snad rozlousknu. On je taky hodně opatrnej a udělá vše abysme se plodovce vyhnuli… no uvidíme.
@xsedka Držím pěsti, aby bylo vše ok..
Je to hrůza to Nejkrásnější období v životě ženy
Aspoň já to vnímám tak, že od první chvíle (pozitivní test) mám jen strach… ![]()
@xsedka omlouvám se, že vám vstupuji do diskuze, ale kromě plodovky je ještě jedna možnost, ten „genetický ultrazvuk“ dělá se snad od cca 16. do 23tt. Tady je o tom článek: http://www.profema.cz/…y-ultrazvuk/
Asi mě to taky čeká, protože je mi 40 pryč a jsem ve 12tt, a pokud my Panorama taky nevyjde, tak zkusím tohle…plodovky se dost bojím.
@Bennca V jakém týdnu tě poslali na ten velký screening do Prahy? Az v tom 20. nebo driv? Na plodovku jsi šla?
@Bennca píše:
@xsedka Držím pěsti, aby bylo vše ok..Je to hrůza to Nejkrásnější období v životě ženy
Aspoň já to vnímám tak, že od první chvíle (pozitivní test) mám jen strach…
Přesně, také to tak vnímám, od začátku obavy. Hlavně proto, že minulé těho mi nevyšlo kvůli vývojové vadě, takže blbá anamnéza.
@boruvkay díky za odkaz, to je asi to, na co mě chce poslat do té Prahy
@canasta asi jo. Já to našla až teď u druhého těhu, u prvního v 39.letech mi na 1.screeeningu řekli dost „nevybíravým“ způsobem, že to vypadá na Downa a než jsem se vzpamatovala z toho šoku, byla jsem po odběru choriových klků…do té doby jsem ani netušila, že něco takového existuje, věděla jsem jen že se dělá plodovka. Naštěstí to dopadlo dobře, ale na druhé jsme čekali 3 roky, tak bych chtěla udělat maximum bez rizika potratu a známá se takhle vyhla plodovce 2× a taky po 40tce.
@canasta píše:
@Bennca V jakém týdnu tě poslali na ten velký screening do Prahy? Az v tom 20. nebo driv? Na plodovku jsi šla?
Ve 23.tt
Dopadlo tam vse ok..a na plodovku jsen nemusela
@Bennca
Moc díky! Taky držím pěsti a je to přesně jak píšeš…měla bych se radovat a jsem pořád sevřená strachy, že to nedopadne…
@boruvkay
Moc díky za zprávu, tak na to už jsem asi objednaná do Gennetu…
@boruvkay
Mně právě ty klky odebrat nešly, že mám nízko položenou placentu…
Už mi to doporučovali v nemocnici Krč, kde zase neznali Panoramu ![]()
@xsedka no já u prvního těhu byla v Gennetu na 1.screeningu a narazila jsem tam na doktorku, která nesnáší silnější a starší těhule. Nebo alespoň tak mi to celé těhotenství připadalo, protože si mě pak zvala co 14 dní na ultrazvuk a neustále se snažila najít nějaké postižení plodu. Ikdyž mi tam dělali ten odběr klků a dopadlo to výborně, tak ona mi znepříjemnila celé těhu. Nejdřív mi po 1. ultrazvuku řekla, že nález je sice v pořádku, ale dle hodnot krve má dítě určitě Downa. A pak mi při každé návštěvě řekla: „Nic špatného jsem sice nenašla, ale to neznamená, že je to dítě zdravé“. A ty její ultrazvuky byly dost nepříjemné, tolik mi tlačila na břicho, že mi jednou do krve rozdrápala jizvu po laparce.
Až při poslední návštěvě cca měsíc a půl před porodem konstatovala, že je dítě asi zdravé…
@boruvkay
No tak to sis teda užila svý…
Já teda nemám s Gennetem taky dobrou zkušenost. Byla jsem tam při prvnim tehotenstvi na druhem screeningu, vzala jsem i manžela byli jsme natěšený, doktor nás hned zpražil že jsem stará a genetika vyjde blbě (ja tehdy 35 let), pak že mám silnou tukovou vrstvu a blbá viditelnost (tehdy jsem měla normální váhu!)…arogance, cynismus…tehdy jsem to obrečela.
Radši zaplatím za 3 Panoramy než znovu Gennet
![]()
Takže Ti fakt rozumím. Měla jsi na tu dr napsat stížnost.
Holky musíte tam dát datum původního odběru, ja tam zadávala vždy ty nové a taky mi to nic nenašlo. Ale úplně normálně to fungovalo a vždy mi napsalo “hotovo” - “není hotovo” atd.
A ještě k tomu genetickém utz v Profeme u MUDr. Frisové.. Konzultace ve 20. tt z vlastní iniciativy v druhém těhu (taky nejsem nejmladší matka
) nás stála 2 týdny života a upřímně - nikdy více. Počítejte s tím, ze při sebemenším náznaku vás stejne bude hnát buď na plodovku nebo na krevní testy. Jak se o ni po našem vyšetření vyjádřili vsichni lékaři, kamkoli jsme dále sli a kteří se nás snažili dále uklidnit -je dobrá, ale posedlá… lovením Downa. Vystrasi rodice na základě absolutně nepodstatného markeru, viz. u nás - musíte na plodovku nebo na krevní testy. Vase dítě má netypicky uloženu podklickovou cevu v srdci. To je typicky znak Downa. Nechali jsme odebrat krev na Harmony. A letěli za našim gyndr vyděšení (ten nám predtim dělal utz ve 20tt a vše dle nej ok). Ten brunátny vzteky, co nás blbne. Hned druhý den rano nám dojednal další konzultaci u MUDr. Břešťáka, opět stejná reakce. Ten nás ještě ten den poslal na dětské kardio do Motola, syn samozřejmě zdravy, podklickova céva byla jinak a bývá jinak uložena u deti s DS, asi o 3% více než u zdravych deti
Takže marker DS asi tak o důležitosti 287… A očividně jsem nebyla první, koho takto zbytečně vyděsila.. Perlickou už byla jen první návštěva poradny v Podoli, kde se me ptali, proč mám tolik ultrazvukových zpráv z 20tt. Tak jsem jim popsala situaci a vyvolalo to docela salvy smíchu, asi vědí.. Když se pak sester ptal pan doktor, proč toho je tolik, tak mu jen suše odpověděla “konzultace u doktorky Frisové” a on jen pokyval s pobavenim hlavou
Sorry za román, ale toto je má zkusenost s utz v Profema ![]()