Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ne ani Bohunice nedělají běžně skupinu novorozence, pokud matka není buď skupina 0 nebo Rh- faktor. V těchto případech dělají skupinu dítěte všechny porodnice, je jedno do které vlezeš. Pokud chceš znát skupinu dítěte můžeš mu ji jako samoplátce nechat udělat.
@Lenka 80 Případně se to stejně musí otestovat, nelze spoléhat na nějaké písmenko v kartě nebo třeba v peněžence.
@bartsch píše:
Matka nemusí být jen Rh-, dělá se to i u dětí, jejichž matka má krevní skupinu 0. To pak dělají i u Milosrdných a máš to v propouštěcí zprávě.
Nevíš z jakého důvodu? Proč když má 0?
Rodila jsem tam naposledy r. 2015 a krevní skupinu jsem měla v propouštěcí zprávě pro doktora. Jsem Rh+teď dočítám komentář, jsem 0 tak asi proto.
@Lenka 80 No, on žádný zdravotník nedá dítěti krev podle toho, co ví jeho matka, nebo, co má napsáno v průkazce (např. moje sestra tam měla skupinu napsamou špatně). Dají O- a jakmile jsou hotové rozbory, tak nasadí konkrétní.
@skubaneq píše:
@Lenka 80 No kdyby se něco stalo, automaticky dávají 0-. Ale je fajn to vědět i tak.
Já mám 0+, děti B+. Ono se to zjišťuje i kvůli možným protilátkám. Ty mohou být i u kr. skupiny 0. Měla jsem je u druhého dítěte, v těhotenství byly naprosto v pořádku, vytvořily se těsně před porodem a syn měl tak velmi silnou žloutenku. Musel skoro na týden na kapačky pod světlo a byl zákaz kojení, MM bylo těch protilátek plné a žloutenka se tak kojením zhoršovala.
@Lenka 80 přesně tak. Dávají vždycky 0-. Mně se na krevní skupinu ptali před každou operací. Ale pokud ji nedoložíš průkazkou dárce, nebo jinou oficiální zprávou, nehledí na to, co jim řekneš.
@Pomka píše:
Nevíš z jakého důvodu? Proč když má 0?
U 0 bývá také problém s protilátkami, mně se to stalo u druhého dítěte.
@bartsch píše:
U 0 bývá také problém s protilátkami, mně se to stalo u druhého dítěte.
Tak to jsem vůbec netušila. Já mám skupinu 0- a dceři ji po porodu taky zjišťovali, ale myslela jsem, že se bere v potaz jen ten Rh faktor.
@Pomka ona je vzácná ne ve smyslu malého výskytu, ale potřeby - 0 neg můřeš dát komukoliv za jakýchkoliv okolností (univerzální dárce)
naproti tomu AB+ je zase univerzální příjemce (můžeš mu dát jakoukoliv krev)
@jessikka píše:
@Pomka ona je vzácná ne ve smyslu malého výskytu, ale potřeby - 0 neg můřeš dát komukoliv za jakýchkoliv okolností (univerzální dárce)
naproti tomu AB+ je zase univerzální příjemce (můžeš mu dát jakoukoliv krev)
Já vím, můžu ji dát komukoliv. Myslím si ale, že 0- není zas tak běžná. Častá je 0+.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.