Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co já pamatuju, tak když přijdeš k doktorovi s nějakým poraněním, tak víceméně automaticky dávají tetanovku, pokud nejsi zrovna čerstvě přeočkovaná. A jinak váhat nad očkováním proti tetanu, to už mi přijde trochu moc.
Ps a zrovna jsem něco našla..onemocnění na tetanus u neočkovaného chlapce v USA.
@ivašot. Já si právě taky nejsem jistá, jestli už to není „trochu moc“. Proto bych chtěla si o tom něco víc zjistit. Taky jaké jsou reakce na toto očkování a možné trvalé vedlejší následky ve srovnání s pravděpodobností nákazy. Děkuju ti za komentář.
@verinka13 píše:
Ps a zrovna jsem něco našla..onemocnění na tetanus u neočkovaného chlapce v USA.http://www.abc.net.au/…/3776327.htm
aha tak ne v USA..no to je jedno.
Tak moje dr je celkem přístupná diskuzi o očkování a neočkování a bez hexy nechtěla píchnout dceři ani naušnice…nebo teda bez tetanu…
Tuhle jsem někde narazila na článek, že nákaza tetanem je v dnešní době a dnešních podmínkách velice vzácná. Už si to přesně nepamatuji, ale bylo to něco o tom, že t. je bakterie anaerobní, tudíž schopná přežívat jen bez přístupu vzduchu. Takže z odřeniny se onemocnět nedá, z vidlí od hnoje zapíchnutých do stehna ano.
@AliTad
jo, u tetanu to pry opravdu musi byt hlubsi rana a s takovou vetsinou stejne clovek skonci u lekare. mam ockovani propadle a zatim se na nej nechystam.
nicmene deti to prvni vyfasnou v hexe a to, co se dava kolem 14 let, bych dala, protoze kdovi co je za ptakoviny napadnou v puberte ![]()
Ahoj,
tak já Ti napíšu svou zkušenost. Mě naočkoval můj praktický lékař tetanus půl roku po porodu. Byla jsem do té doby zdravá, měla jsem třeba jen 1-2× za rok chřipku. Na vakcínu jsem šla zdravá, jen trošku unavená z péče o náročné miminko. Do 14 dnů mě začaly bolet klouby, do půl roku jsem skončila na revmatologii s diagnózou revmatoidní artritida. Potvrzeno lékaři, rozjela mi to tato vakcína. Když máš k nějaké nemoci vrozenou dispozici, očkování Ti může hodně ublížit a dokonce i vyřadit z běžného života. Tak jako mě.
Očkování mi poškodilo (sice jen lehce) i syna. Pracujeme na záchraně jeho i mého zdraví, daří se to docela dobře. Nyní mám roční holčičku a vzhledem rodinnému zatížení neočkuji. Nově jsem slyšela názor (od známé lékařky), že zrovna očkování proti tetanu je život ohrožující. Těžko říct… Záleží na tom, jaké má člověk dispozice.
Většina dětí dá očkování bez ztráty květinky. Ale on Ti to dopředu nikdo neřekne, jak to bude u Tvého
.
Moje roční holčička je krásná, zdravá, radostná, pohodové miminko… Zatím. Srovnala jsem si možnost poškození vakcínou/možnost nakažení a rozhodla jsem neočkovat. Beru na sebe všechna rizika.
Přeji Ti správné rozhodnutí.
Já teda nevím, ale nám ve škole říkali, že stačí mít oděrky a hrabat se na hřbitově u hrobu a můžeš to dostat. Takže nevím jestli hluboká či melka rána musí být.
Moje máma měla reakci na očkování proti tetanu a byla z toho týden úplně mimo. měla horečky a to dost vysoké zadek jako valach a dost dlouho jí trvalo než se dostala zase do normálu od té doby má všude v papírech napsáno že na tuto očkovací látku je alergická
Neockujeme nic uz nekolik let, sestnactiletou dceru pokousal pes z farmy, nenechala si dat ani na pohotovosti tetanovku, nic se ji nestalo. Nevim, zda jeste pusobila vakcina z detstvi nebo zda mela stesti. Kazdopadne mi trnulo, ale ja se vic bojim vakcin nez nemoci
Já jsem byla asi 6 let po tetanovce pokousaná cizí kočkou, na pohotovosti mi automaticky prdli další. Těch 14 dní, co následovalo, mám uplně v mlze. Šílené bolesti hlavy, kloubů, zimnice, horečky, takový stav jsem nikdy nezažila. Po týdnu jsem musela s bolestí hlavy na neurologii a když to nepřestávalo, volala jsem na Bulovku a tam mi příjemná lékařka sdělila, že ano, je to reakce na tetanovku, ona měla podobnou a už nikdy si nenechá dát tetanovku bez předchozích stanovení protilátek v krvi. Takźe z další tetanovky mám horor už ted. A moje dcera byla před měsícem, píchala jí to už do stehna a nohu měla týden dvakrát takovou, bolela jí, nemohla na ni stoupnout, to bylo naštěstí všechno. Osobně bych se bála zrovna proti tetanu neočkovat, ale bojim se i očkovat.
Je to těžké rozhodnutí sám za sebe, natož za dítě.
Ahoj ženy, prosím vás, už jsem s tím otravovala na jiných diskuzích, ale pořád v tom tápu. Zajímala jste se některá nějak hlouběji o problematiku onemocnění na tetanus, než jste se rozhodly očkovat dítě? Našly jste nějaké zajímavé články na toto téma, studie apod.? Nebo víte třeba, jak to chodí v nemocnici, když přijdete se zraněným nenaočkovaným dítětem? Rozhodly jste se dát dítěti jen vakcínu proti tetanu a kdy? Máte nějakou osobní zkušenost s touto nemocí, třeba u zvířete? Prostě…cokoliv by vás napadlo k tématu tetanus, zejména pak moc uvítám nějaké odkazy, ze kterých by se dalo něco vyčíst. Knihy zabývající se očkováním jsem nakoupila, ale taky se tam o tom tetanu toho moc nepíše. Předem všem děkuji.