Tinktury na srovnání hormonů

469
25.3.24 08:46

Tinktury na srovnání hormonů

Zdravím,

chtěla bych se zeptat ohledně tinktury z bílého jmelí. Vysadila jsem antikoncepci, neužívám jí teprve skoro měsíc a nevím, jestli to přisuzovat tomu, ale mám návaly úzkostí, polévání horkem, je mi pořád zima, občasné bolesti hlavy (na to jsem nikdy netrpěla), výkyvy bušení srdce a tlaku (ale převážně mám nižší, 100/70; 90/60). Nejhorší jsou záchvaty úzkosti, troufnu si říct, že z ničeho nic se obden cítím hůř, motá se mi hlava, rozostřené vidění, hůř se mi dýchá.. Prý to mohlo způsobit vysazení, byla jsem na ultrazvuku srdce a tam bylo vše v pořádku, jen mám malinko nedomykavou jednu chlopeň, což prý v tuhle situaci nic neznamená.
Pomohla by tinktura ze jmelí na harmonizaci hormonů? Slyšela jsem o tom, že pomáhá ženám v přechodu a na tyhle „návaly“ by mi to mohlo možná také pomoci, ale trochu mám strach z toho, že je jmelí jinak jedovaté..
Zatím bych se ráda vyhla kontryhelu, protože mě prý může rozhodit ještě víc (zatím jsem 24DC a menstruace prozatím nepřišla, uvidím, jak to bude dál, a proto bych nechtěla cyklus ovlivňovat těmito podpůrnými bylinami).

Někdo nějaké zkušenosti s tinkturami, či konkrétně s tím jmelím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2291
25.3.24 10:29
@mesicnikamen píše: Více

Je pravděpodobné, že jste po vysazení HA v estrogenové dominanci. Po celou dobu užívání Ha jste neovulovala, netvořilo se žluté tělísko a tedy neprodukovalo progesteron. Budete ve velkém progesteronovém deficitu. Co vše způsobuje estrogenová dominance si dohledejte na internetu, určitě dohledejte, jsou popisovány i symptomy spojené s estrogenovou dominancí.
Nemyslím si, že bíle jmelí je to pravé na srovnání hormonů. Kontryhel brát můžete, na posílení progesteronu je také dobrý drmek, Kontryhel se nesmí při podezření na endometriozu a při vysoké sliznici. Všechny byliny a prostředky na posílení progesteronu se berou od ovulace po cca 2 dny před očekávanou MS, jinak rozhodí či zastaví cyklus.
Začněte testem na hladiny hormonů, jeden na začítku cyklu okolo 2-5 DC na estradiol a progesteron a druhý stačí na progesteron okolo 22DC. Referenční hodnoty třeba tady https://is.muni.cz/…al.vzdel.pdf Měla byste se vejít do referenčních hodnot a měla byste mít poměr estradiol/progesteron alespoň 1/100 ale lépe se blížit 1/200. Druhý odběr by měl být progesteron cca 15× vyšší jak v prvím odběru. Jak na srovnání hormonů třeba v této diskusi https://www.emimino.cz/…klus-520620/ . Nejrychlejší způsob, jak posílit progesteron je progesteronový krém, používá se také od ovulace po MS. Všechny doplňky používat do odeznění problémů, pak vysadit, aby si tělo již hormony produkovalo a redukovalo samo.
Ze jmelí jsou jedovaté jenom plody, ne listy. Jinak jmelí je spíše bylina na kardiovaskulární problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
25.3.24 11:03

@LadaSva Koukala jsem na internetu víckrát, ale bohužel nikde nemohu najít odběry na hormonální profil.. :nevim: ani netuším, kolik to stojí kdybych šla jako samoplátce, tak ani o co si říct, jestli jen o progesteron a estrogen? Já budu přestupovat k jinému gynekologovi, tak se zeptám kdyžtak tam. Teď jsem 24DC, ale pokud nedostanu MS, tak jak se to počítá, nemám pak brát, že jsem třeba 40DC, ale zase jedu nanovo? Až bych byla 3-5DC (i bez MS) tak jsou odběry také vhodné?

Předem děkuji za informace, jsem z toho trochu zmatená i kdy začít ty různé bylinky a kdy ne.. jediné co, tak teď piju čaje jako meduňku a nějaké směsi na uklidnění. Chtěla jsem zkusit Gynex, ale právě čekám co a jak bude s MS a četla jsem, že někoho také rozházel pokud byla ta horm. nerovnováha. Dosud jsem si myslela, že bylinky jen pomohou, ale neublíží.. no tak jsem se asi spletla a nechci skočit do různých kombinací a pak ani nevědět, co mi pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
25.3.24 11:21
@mesicnikamen píše: Více

začnu od konce. gynex je prostředek spíše na podporu otěhotnění a je zaměřen na podporu estrogenu a to vy momentálně nepotřebujete.
Testy vám může napsat gynekolog a nebo prostě zajít na odběrné místo nějaké laboratoře a požadovat estradiol a progesteron. To jsou testy z krve. Přesnější jsou testy ze slin, ty se dají objednat na Pro-zdravi-az.cz z testů objednáte pouze estradiol ranní vzorek, progesteron ranní vzorek, 1× zkumavku a1× přepravní box, přijde vám i žádanka na vyšetření, vzorky se odvzdávají na odběrná místa EUC Laboratoře, jsou po celé republice. Tam jsou pak u tohoto testu hladiny jiné, popřípadě je mohu zaslat. Test vás pak přijde asi na 480,– Kč (Objednáváte „Testy navazující na test kortizolu“ a "Doplňkový materiál)
Jo a pokud MS nepřijde a nevíte tedy, ve které jste fázi, nechte si udělat zatím jenom jeden test, i ten by měl ukázat, jak jste na tom.
Pokud se nedostaví MS, tak prostě začněte 14 dní podporovat progesteron a 14 dní vynechat. MS vám vlastně za normálních okolností spouští pokles progesteronu po cca 24DC. Tedy MS by měla přijít po 14 denní podpoře progesteronu, jsou to byliny, tak že to nemusí naskočit hned.
A nebo vá může lékař vyvolat MS injekcí. Pokud si chcete srovnat hormony, tak si nenechávejte psát žádné další syntetické hormonální suplementy.
Prostě je potřeba, abyste začala ovulovat, aby tvorba hormonů naskočila.
A znova opakuji, aby bylinky neublížily, vše na podporu progesteronu se bere pouze od ovulace po MS a vy s největší provděpodobností budete potřebovat podpořit hlavně progesteron, pokud byste měla moc estrogenu, jde to také snížit alternativní cestou, ale je to na delší dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
469
25.3.24 11:46

@LadaSva Napsala jsem Vám zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
31.3.24 12:35

Ahoj, můžeš se poradit i v naší poradně homeopatie , určitě s tím naše odbornice bude mít zkušenosti.

Krásný den

Diana :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková