Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@broskvicka6791 píše:
Pár důrazných na zadek, příště si to rozmyslí. Myslím, že než by se měl takhle ubližovat, je par výchovných na místě. U nás to spolehlivě zabralo
V roce dát dítěti na zadek za to, že tluče hlavou do země? To je zas nějaká provokace, že jo? ![]()
@lulushka píše:
V roce dát dítěti na zadek za to, že tluče hlavou do země? To je zas nějaká provokace, že jo?
Taky mi to přijde přehnané. To dítě netluče hlavou aby nás naštvalo, ale protože si neví rady co se sebou. ![]()
Já jsem původně na příspěvek o „pár výchovných na zadek“ nezamýšlela reagovat, ale musím teda napsat, že podle mě je to to nejhorší, co můžu tomu dítěti udělat - v této situaci, samozřejmě jsou okamžiky, kdy ta výchovná po zadku je na místě (ale až o dost později, v roce to přeci nechápe). Dítě to dělá v podstatě ze zoufalství, protože neví, jak jinak ventilovat svůj vztek a všechny pocity. Když ho za to zbiju, akorát mu dám najevo, že své pocity ventilovat nesmí a vychovám si frustrovanou osobu, navíc bez důvěry ke mně (když ho biju za něco, za co on nemůže). Vždyť se bavíme o ROČNÍM děcku, proboha… to by ani nemělo vědět, že něco jako „na zadek“ existuje.
To sem přesně čekala
.
Navíc jsem nenapsala, že ho zbiju, milé dámy ![]()
K fyzickému trestu v této situaci:
Podle mého názoru je zde fyzický trest, ať už v jakékoliv intenzitě, nevhodný. Jednak vzhledem k věku (okolo jednoho roku věku je potřeba začít učit dítě vyjadřovat své emoce vhodným způsobem, nikoliv trestat za něco, co se ještě nenaučilo, co mu zatím nejde), jednak vzhledem k situaci (dítě vyjádří své negativní emoce nepříliš vhodným způsobem, rodič nenabízí alterativu, nepomůže dítěti popsat, co a proč prožívá, nenabídne lepší formu projevu zlosti, nepomůže dítěti zorientovat se v pro něj náročné situaci, namísto toho je potrestáno). Ve výsledku se dítě takto projevovat přestane (zdání pochopení zamýšleného významu trestu), ve skutečnosti se nic nenaučí, krom toho, že bouchnutí ze strany rodiče přichází nečekaně a je potřeba se před ním mít na pozoru, tzn. nebouchat se do země/zdi. Otázkou zůstává, co je cílem výchovy v emocionální oblasti…
@broskvicka6791 píše:
To sem přesně čekala.
Navíc jsem nenapsala, že ho zbiju, milé dámy
Tak každý vnímá slovo „zbiju“ jinak. Pro někoho je to bezhlavé mlácení, pro někoho je „zbiju“ i těch pár na prdel. Slovíčkařit tady nebudeme, ne? Vždyť o nic nejde, jen o to, jak to NAPLÁCÁNÍ pojmenuju. Nikdo nikoho určitě nehodlá obviňovat z týrání. Je to diskuse, tak každý píše svůj názor a je logické, že všichni ho nebudou mít stejný. O tom to je a přece je možné vzít si něco i z názoru, který momentálně nesdílím. (Aspoň já to tak mám.) Snad to tu nesklouzne k vzájemnému osočování.