Totální laryngektomie

25.4.13 19:38

totální laryngektomie

Zdravím všechny, babičku čeká po neúspěšných ozářkách karcinomu dlaždičného, nebo dlaždicového (teď nevím přesně ten název) totální laryngektomie tzn. úplně odstranění hrtanu, co to obnáší? Jaká jsou rizika? Jaké následky? Budu ráda za každou zkušenost s tímhle zákrokem, jsem z toho špatná :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14309
25.4.13 19:52

@mmaarrttiinnaaa
babičku nečaká nič pekné..pravdepodobne bude mať tracheostomiu, a bude sa musieť vytvoriť naáhradný mechanizmus pre tvorbu hlasu..skus sa pozriet este na net, treba na wikiskripta, alebo nejake servery pre odbornu verejnost..vela sil prajem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.4.13 19:59

@miisenka Díky za info, ale tohle všechno už jsem vygooglila, bohužel :,( spíš by mě zajímalo jak se s tím žije, názor někoho kdo má ve svém okolí takhle postiženého, jestli se to tak dá říct :roll:. Ale i tak děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7463
25.4.13 20:06

Ahoj,

dělala jsem přímo na Jipce, kde jsme se starali o lidi s touto nemocí. Babička bude mít trvale tracheostomii a nebude moc mluvit. Nějakou dobu po operaci (měsíc i více) bude mít zavedenou sondu do nosu a tou příjímat tekutou stravu. Osobně musím říct, že starší lidi mají lepší pooperační průběh a lépe se hojí. Je dobré babičku vybavit papírem a tužkou, aby se mohla domluvit.
První den po operaci vstávají s postele, pomalinku jdou na záchod. Jo a musí se připravit na to, že ji budou na začátku hodně odsávat z tracheostomie, postupně se to zlepšují a naučí se sami odkašlávat. Pokud by si chtěle ještě něco vědět, napiš SZ. Babčce držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14309
25.4.13 20:21

@mmaarrttiinnaaa
to čo napísala Magrata je pravda, tiez som robila na JIPke, a potom i na op.sale,kde sme tieto vykony robili..dolezite je, aby babca vedela, do coho pojde..s tym hojenim suhlasim tak na pol..starsi ludia to zase skoro vzdavaju, maju nizsie albuminy, tym padom tam hrozi zle hojenie rany atd..vek je takisto dlezity a celkovy stav-aka babca je..musi by bojovnicka..drzim palce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
25.4.13 21:30

Já mám kamaráda, který s tímto žije už víc jak rok, taky po operaci nádoru. Má tracheostomii, jak psaly holky, ale je celkem v pohodě. Dostal na mluvení takový přístrojek, který si přiloží ke krku a pomocí toho mluví (hlas se tvoří v krku k když nemá hlasivky a tohle ho přenáší ven - zní to jako robot, můj malej to miluje). Funguje celkem normálně, jen se mu občas stává, že je víc zahleněnej a musí odkašlávat a čistit si ty trubičky, záleží i na počasí a na prašnosti venku. Nevýhodou je, že nemá chuť (jelikož nedýchá ústy ani nosem), takže jídlo vnímá všechno skoro stejně.
Hlavně babičku podporujte, ať se nevzdává a žije dál. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí