Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V rádiu se dnes zmińovali,že v testech hraček z číny mimo jiné neobstál ani nějaký bryndák s odepínacím korýtkem - nevíte někdo, o jaký přesně šlo? Na netu jsem to zatím nikde nevypátrala. Doufám, že to není Sassy ![]()
Ahoj,
já jsem se dočetla v novinách že to je právě SASSY, a taky našly ftaláty v odsávačce hlenů co prodávaj v lékárně,toho jsem se zděsila protože ji máme doma koupenou,ale zase se nepoužívá tak často tak nevim jestly je to hodně škodlivý
A které to byly prosím noviny? Jestli je to opravdu Sassy, tak mě pěkně štvou, protože ho zrovna máme
A nepsali tam, zda se stahují z trhu a dají se třeba vrátit?
Ahoj holky, ještě k té odsávačce hlenů…nemůžu to pořádně nikde najít…jedná se o tu hadičkovou??? Našla jsem jenom jeden článek, kde jich bylo testováno více a u té, kterou vyrábí gama group, bylo napsáno vyhověla i nevyhověla… tak nevím, co to znamená… ![]()
Je o tom docela velkej článek v blesku a i o tom mluvily ráno v televiz.
Ta odsávačka je od GAMA GROUP a je to ta klasická hadičková,má modrý víčko.O stahování z prodeje tam nic nepíšou ![]()
A našla jsem to i v Kladenskym deníku,píšou tam dokonce že koncentrace nebezpečných látek se pohybovala od 19,9 do 35,8% hmotnosti výrobku a že ministerstvo zdravotnictví limituje použití ftalátů na 0,1% hmotnosti
Mirunka: O odsávačce jsem se dozvěěla zde: http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…
Teda, s těmi ftaláty mě to už pěkně štve…vyjde na jevo, jen to co testují, ale bůhví v čem všem to je
Alespoň jsem teď při hledání nalezla pár věcí, které jsou otestované a nejsou v tom - ale příjde mi to jako menšina ![]()
..,tak jsem koukala, že je nebezpečný i koník Šemík od Sassy
http://www.e-hracky.cz/riziko.htm
Tak to je výborný. Bryndáky od Sassy máme a tu odsávačku taky. A účty samozřejmě ne.
Baby nepanikárte, Sassy prešiel!!! Tam ale boli testované rôzne veci a tak to zvádza k tomu si myslieť, že všetko testované neprešlo!!! Je to len nedorozumenie!!!
Tu je článok http://www.arnika.org/
a tu je tabulka!!!
Přehled výsledků
Výrobek Obsah rizikových ftalátů (hm %) Které výrobky vyhovují zákonům č. 1 Odsávačka hlenů pro kojence 19,9 % DEHP ?
č. 2 Kojenecká dívčí obuv CHEROKEE Pod detekčním limitem ano
č. 3 Nafukovací plovací kruh - ventil u plovacího kruh 0,014 DBP ano č. 3 Nafukovací plovací kruh - ventil u plovacího kruhu 22, 7% DINP ano č. 4 Bryndáček SASSY 0,006 DBP 0,009 DEHP ano č. 5 Pláštěnka „Veselá žába" 23,8 % DEHP ne č. 5 Obal pláštěnky „Veselá žába" 20,1 % DEHP ne č. 6 Žluté plážové botičky 35,8 % DEHP ne
tam je jasne uvedené, že bryndák sassy absolútne prešiel. Typujem, že niekto si prečítal text a neprečítal tabulku k nemu uvedenú a už je dezinformácia na svete. Ja som to tak z toho textu tiež najprv pochopila, no prvá je tabulka toho, čo sa testovalo a druhá aké boli výsledky!!
A mimochodom, ten koník od Sassy nie je nebezpečný kvôli ftalátom, ale hrozbe porezania a samé sassy už ho stiahlo z predaja. Keď vidím akú aféru má Matell tak je jeden koník od sassy fakt nič. Určite by sa v každej jedne firme našla nevyhovujúca hračka.
EvaH píše:
Tak to je výborný. Bryndáky od Sassy máme a tu odsávačku taky. A účty samozřejmě ne.
Já účet od bryndáku kupodivu našla, ale taky jsem teď našla na stránkách Arnici toto: http://www.arnika.org/tz.shtml?… - kde se v tabulce uvádí, že by snad bryndák měl být - tedy vyhovuje zákonům, což nevím, zda je úplně OK, protože nějaká hodnota ftalátů tam přeci jen byla ![]()
Holky, takže jsem z toho pochopila, že ta odsávačka je hlavně nebezpečná v těhotenství, ne? Podle vad, které způsobuje mi to tak přijde (kromě teda těch ledvin, atd.). Použili jsme ji tak cca 10×, co si o tom myslíte?
Korena bezpečné je citujem
„Vyhláška 84/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví, která použití ftalátů limituje na 0,1 hm. %.“
takže tých 0,006 DBP 0,009 DEHP u sassy je fakt neskutočne malé množstvo, tomu ver, že taký obsah má všetko, aj plastové misky pre deti.
Myslím si, že dnes sa tomu človek moc nevyhne a rozoberali sme to na baby-cafe a vraj v nemocniciach sa používajú infúzkové hadičky a pod s obsahom ftalátov bežne, pretože tam práve platí ten zákon o zdr. pomôckach a nie o potrebách pre deti
„Z hlediska legislativního je zde totiž paradox. Pokud by byl tento výrobek deklarován jako výrobek pro péči o dítě, vztahovala by se na něj vyhláška 84/2001 Sb. Ministerstva zdravotnictví, která použití ftalátů limituje na 0,1 hm. %. Pokud je tento výrobek deklarován jako prostředek zdravotnické techniky, je možno DEHP používat. Legislativa není v tomto směru jednotná," uvedl Ing. Jiří Samsonek.
Ja to beriem ako info, odsávačku používať nebudem (ani sme ju nepoužívali) no kebyže áno, tak pri občasom použití si myslím, že vážne riziko nehrozí.