Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No upřímně do skupiny na fb bych asi nešla. Vyhovuje mi ta anonymita tady. U nás z rodiny o tom že jsme se snažili o 4 nikdo neví a chtěla bych to co nejvíce oddálit jim říct, takže mě to tady přijde víc v pohodě. Na fb ve skupince jsem byla u prvního dítěte. A dokud jsme byly tady žilo to dobře, po přechodu na fb šla skupinka do háje. Polovina holek se tam ani nepřidala.
Taky bych spis zůstala tady, minimálně třeba do půlky těhotenství 😂
Dřív nebo později stejně nějaká skupina na FB vznikne. Já se tam ráda přidám. Nikdo nikoho nenutí přeci.
@Potvora22 taky jsem to tak měla. Tady jsme měli uzavřenou skupinu a psali si asi do tří let. Na fb to pak utichlo úplně.
Přijde mi zatím brzo zakládat uzavřenou skupinu počkala bych do 2. trimestru. ![]()
@TerkaS98 píše:
@mksv dekuju za informace, ikdyz se to opravdu necte hezky😥@Cahova.an Ja prave taky zila v tom, ze potrat = vzdy krvaceni, tohle me hrozne prekvapilo😔
Terko, to mě mrzí, že se tyhle nepěkné zprávy o rizicích dozvídáš teď… chápu, že je to náročné, ale možná tě aspoň trochu uklidní, že se tím nedá vůbec nic dělat a v podstatě se to ani nedá ovlivnit dopředu. Bohužel asi 20-30% těhotenství nedopadně dobře, ALE! ty už máš za sebou jeden screening, kde biděli srdíčko, takže riziko je u Tebe výrazně menší, okolo 5%. Až budeš mít za sebou kontrolu, kdy budeš 8 plus něco a pořád bude srdíško, riziko se ještě sníží. Mezi 6.-8. týdnem se totiž vyvíjí orgány a pokud je nějaká genetická vada, miminko se nevyvine dobře a srdíčko bít přestane - prostě není životaschopné. A pak je srcreening na konci prvního trimestru, kde se určí, jestli miminko nemá nějaké závažné vady, jako třeba Downův syndrom, případně je možné se rozhodnout, že si přeješ těhotenství ukončit, pokud se nějaká vada najde. PRoto se často čeká do konce prvnho trimestru, než se těhotenství oznámí. Já se uklidňuju takhle - neříkám si, že je 5% riziko, ale že na 95% bude vše dobré <3
@Lola12 Ani nevis jakou mi zprava od Tebe udelala radost, moc dekuju, si moc hodna❤️ 🙏🏻
Clovek do toho jde s tim, ze se muze stat cokoliv, a nic neni jiste. Me spis prekvapilo to mnozstvi holek, co maji neco takoveho za sebou, zila jsem opravdu v tom, ze se jedna spise o vyjimny, proto me to tak dostalo.
Ale jak pises nic se v tuhle chvili neda delat.. musime jen cekat a doufat🙏🏻 a verim, ze to u nas bude vsechno v poradku✊🏻 ❤️
Tak skupinku má fb bych uvítala ale rozhodne taky později. U mě to ví zatím jen přítel a blízká kamarádka s kolegyni. Rodina se to dozví po první kontrole abych si byla jistá že je zatím vše ok ![]()
@Lola12 k tomu me holky napada jedna otazka, byl by pro Vas napriklad jiz zminovany Downum syndrom duvodem k ukonceni tehotenstvi? 🤔 delam ucetni v socialnich sluzbach, takze s temito lidmi prichazim bezne do styku. A musim rict, ze treba prave klienty s DS si nejde nezamilovat ❤️ navic vim, ze v dnesni dobe mohou zit plnohodnotny zivot, a u tohoto postizeni diky bohu netrpi zadnymi bolestmi 🙏🏻 samozrejmne chci na 10000% aby nase miminko bylo zdrave, ale mam pocit ze zrovna tohle postizeni by pro me nebylo duvodem k ukonceni tehotenstvi. Jak jste na tom Vy?
@TerkaS98 pro mě to teda důvod je. Měla jsem prastrýce jak říkáš byl hodný a roztomilý. Ale taky závislý na péči mojí 85 leté prababičky. Po její smrti brzo zemřel steskem. Určitě to není jednoduché rozhodnutí, ale nepřivedu vědomě na Svět postižené dítě.
Ahoj vsem, jen jsem to tu procitala a chtěla pozdravit
na první kontrolu jsem objednana až za týden, ale || dálnice na mě vykoukla 2 týdny zpátky na den přesně po 7 letech. Takže jednu 6 letou cacorku už doma máme a teď to vypadá na sourozence.
Nikdy jsem do žádné skupinky nepsala, ale tak člověk je rad, ze to muže sdílet ještě s někým, když ofiko je to tajne.
@penalda tomu uplne rozumim. My ale mame treba v rodine pripad, kdy sestrence rekli, ze se ji narodi postizene dite, procentuelne to bylo skoro 100procenti. Rozhodli se na potrat nejit, jelikoz se snazili asi 5let, a bylo to jejich prvni tehotenstvi. Ted jsou Matyskovi 4roky a je to naprosto zdravy klucina. Tak si prave rikam, jak je to hrozne tezke se pro neco takoveho rozhodnout, a hlavne kazda zena by mela mit moznost rozhodnout se svobodne at uz tak nebo tak, aniz by ji nekdo soudil 🙏🏻 vime jak je dnesni doba zla, vsichni maji pocit, ze maji patent na rozum😁 🤦🏼♀️
@TerkaS98 když ti to špatně vyjde na screeningu tak máš ještě možnost jít na odběr plodovky, chloriových klků a nebo na odběr krve. Kde ti dají lepší odpověď.
Máš pravdu každý má právo se rozhodnout podle sebe. Je to rozhodnutí na celý život, ne každý to dá a ne každý vztah to ustojí. ![]()
@penalda Ahoj, jak si na tom? Já špinila v pátek, byla jsem na pohotovosti, nic nenasvědčovalo potratu, dostala jsem taky ascorutin. Včera byl celý den klid a dneska zase malinko špiním. Tak jsem z toho v nervu.
@Káč1234 v úterý jsem si nevzala ranní dávku v 5 a když jsem vstala v 9 tak jsem trošku začala špinit takže jsem si je hned vzala a od té doby nic.
A dodržuji pořád klidový režim celkem poctivě. Občas jdu na malou procházku jinak jsem doma.