Poradna duly
Jana Čurdová
Monisss píše:
Ahoj holky… Tak se přidávám také k těm, co se chystají rodit v srpnu. Mám termín sice až na 31.8, ale pořád je to srpenVšichni sice straší, že budu přenášet.. No uvidíme. Čekám holčičku. Každopádně jste mi teď vnukly myšlenku na přemýšlení - jít na mateřskou už v 6. nebo 8. týdnu? Jsem už asi od 12 týdnu na nemocenské - měla jsem menší krvácení a tak vůbec.. Asi ze stresu. Jsem trošku nerváček
O tu mateřskou si půjdete zažádat na sociálku? Jsem uplně mimo mísu, tak mi kdyžtak písněte
A co porodné? Řešíte to nějak? Ptám se jen, protože jsem docela nepochopila jak to teď s tím porodným je… Myslela jsem, že jako matka samoživitelka ( s přítelem nejsme svoji) bych ho možná mohla i dostat.. Ale teď jsem se dostala na nějaou diskusi a tam holky mluvily o tom, že je porodné uplně zrušeno.. No ne že bych po těch penězích nějak extra toužila, jen mě zajímá jak to s tím zákonem vlastně teď je…
Jestli jsi stále zaměstnaná, tak papír na mateřskou poneseš do práce. A s tím porodným, počítá se příjem obou rodičů, musíte se oba vejít do 15.992Kč, nevím, zda jsem tu částku napsala přesně a nepíšu bludy ![]()
Ahoj Moni
já mám termín 30.8. ale jak říkaš je to pořád srpen ![]()
rodičovák a porodné se vyřizuje na sociálce (takhle sem to měla já poprvé neměla sem nárok na mateřskou otěhotněla sem po škole) a papír na mateřskou by si měla odevzdat zaměstnavateli. To porodné by si měla dostat pokud si prvorodička pokud už je to druhé či další mimčo nemáš nárok takhle mi to bylo řečeno…
Krásné pondělní odpoledne,
tak koukám, že včera byla nějaká palačinková manie
Taky jsem na ně měla hroznou chuť a dokonce jsem se překonala a udělala jsem je, akorát jich bylo málo ![]()
Co se týče odchodu na mateřskou tak se mnou je to trochu složitější. Mám tři pracovní poměry a z toho jsem na dvou na neschopenku a na jeden pracovní poměr ještě pracuju, ale mám jen poloviční úvazek. Tak to pak budu muset asi nějako sjednotit, ale zatím nevím jak.
Elemko já mám termín taky 23.8. ![]()
Mondíku, učím na malé školičce u nás na vesnici.
Aicuul, já jsem byla s paní doktorkou taky velice spokojená, ale do Pardubic to mám přeci jen daleko. Taky mám ještě zmzlinky, já doufám, že na sourozence, ale KET je prý ještě méně uspešnější než ET a zmzlinek máme málo
.
Ivet já bydlím nedaleko Vrchlabí, u Broumovských stěn, jestli ti to něco říká.
vítám Moniss ![]()
přesně jak píšou holky, porodné jen pro první dítě a příjem musí být do nějaké té hranice…ale měli by ti tohle všechno poradit na sociálce ![]()
Ahoj těhulky.
Marki děkuji, že jsi mi to napsala - s tím Chorvatskem, no taky to nebudu vůbec nijak řašit a budu raději doma. Nerada bych rodila v cizině a ještě k tomu předčasně.
Já počítám s tím, že na mateřskou nastoupím asi taky 1.7., ptž. s Filípkěm jsem měla termín porodu 12.2 a nastupovala jsem k 1.1. Teď mám TP 13.8, takže to vychází opět k tomu 1. Jen se teda 25.6. žení bratranec a když budu ještě na neschopence, budu muset dodržet vycházky, takže půjdu buď dopoledne na radnici, nebo až odpolko na grilovačku, 2× do města nepojedu.
Hani balení na široko - to se dávají - ještě přes papírovku - 2 obyčejné bavlněné plínky - ty čtverce, složí se tak, aby byli na ten širší sklad (on to není přesný čtverec), je to kvůli nožičkám (vývoji kyčlí) pokud by jsi musela dávat, tak ti to v porodnici ukážou. Většinou ještě v porodnici se dělá utz kyčlí a když nejsou vyvinutá jadýrka, doporučuje se toto balení - někde se to dělá preventivně alespoň do 6ti týdnů u všech dětí. V těch 6ti týdnech jdeš k ortopedovi a on znovu udělá ten utz kyčlí a rozhodne co dál. Syn např. měl nosit pleny až do 4 měsíců a ještě jsme cvičili, moje sestra třeba dostala i dečku (to je ještě širší, než balení na široko), některé děti se nabalí vůbec. Snad jse to napsané srozumitelně ![]()
Hani, např. tady je k tomu článek, ze kterého je to asi lépe pochopitelné.
http://pleny.unas.cz/…e-pleny.html
Když už jsme najely na toto téma, napadlo mě, jestli by se nadali použít takové ty moderní látkové plenky, jsou sice drahé, ale asi by stačili koupit třeba jen 2 a teď jsem k tomu našla článek, tak by to asi taky mohlo takto být.
Látkové kalhotkové pleny
Naprostý luxus pro ekologicky smýšlející maminky. Tyto pleny se tvarem velmi podobají plenkám papírovým, jsou ale textilní - froté, flanel nebo biobavlna. Je jen na vás, kterému materiálu dáte přednost. Pro větší savost se do těchto plen vkládají ještě obdélníkové plenečky (můžete je ale snadno nahradit obyčejným složeným čtvercem). Kalhotkové pleny často rostou s dítětem pomocí systému patentek a suchých zipů, díky nimž plenu snadno přizpůsobíte potřebám miminka. Kraje jsou stažené gumičkou, takže se nemusíte obávat úniku „nehod“. Musíte však počítat s větší objemností plenek, tedy oblečení pro děťátko by mělo mít „prostorný zadeček“, na druhou stranu plenkové kalhotky skvěle vyhovují požadavkům ortopedům, neboť přirozeně balí kyčle „na široko“.
Většina kalhotkových plen vyžaduje použití i svrchních nepromokavých plenek, existují ovšem i takové modely, které jsou impregnované a vlhkost se tedy skrze ně nedostane.
Mám na mysli něco takového, ale když vidím tu cenu, tak si budu raději skládat.
krmar píše:
Mám na mysli něco takového, ale když vidím tu cenu, tak si budu raději skládat.http://moderni-latkove-pleny.cz/…-plenou.html
Pěkné ale ta cena ![]()
Flooa taky si říkám, že budu raději skládat čtverce, ale jak tak koukám, tak ty vrchní kalhotky tam mají taky pěkně drahý. A jen bodyčkem ty plínky drží špatně, asi to zkusím s klasickýma trenýrkama nebo slipkama po Fílovi a uvidíme.
krmar píše:
Flooa taky si říkám, že budu raději skládat čtverce, ale jak tak koukám, tak ty vrchní kalhotky tam mají taky pěkně drahý. A jen bodyčkem ty plínky drží špatně, asi to zkusím s klasickýma trenýrkama nebo slipkama po Fílovi a uvidíme.
A někde v obyč. krámě jsi nekoukala??? A nebo fakt zkusit ty slipky nebo trenďule.
Zuzlína píše:
dobre rano,
dneska to konecne vypada na slunickovy den,doufam ze bude i tepleji nez vcera..
my jsme vcera udali tomaska na hlidani a jeli na vylet do brna,donakoupili jsme co bylo potreba do bytu.ja jsem taky z vysociny,ale ted uz teda bydlim v jiznich cechach.
jeste jak nakupujete vybavicku,kupujete body s dlouhym ci kratkym rukavem?
My mame dost bodycek s kratkym i s dlouhym rukavem…
krmar - díky za vysvětlení, já právě myslela, že jsou to jen ty látkové plíny a ono je to přes tu jednorázovku ještě…já bych právě chtěla používat i normal plínky, tak jsem si nějaké nakoupila a i jedny ty svrchní kalhotky, ale tedy jak jsem tady četla v diskuzích, tak ti co látkují, tak už vůbec nepoužívají ty standardní látkové čtvercové pleny ale právě rovnou celé ty kalhotky, jak si tu na ně dávala odkaz, a tedy ty jsou pěkně drahé…to mi přijde, že je to uplně to samý jak jednorázovky, akorát jen rozdíl v materiálu. a já si naivně myslela jak látkující maminky perou ty plíny, co byly, když já byla miminko a ono už je to všechno uplně jinak. No já možná zkusím koupit třeba dvoje ty kalhotky a vkládat do toho budu tu obyč plínu, to budem používat doma a jednorázovky na ven a na noc. Třeba aspoň trochu ušetříme, ty jednorázovky jsou pěkně drahé…
Kačkka píše:
ahoj
já mám nakoupíno s dlouhým i krátkým rukávem od každé velikosti párkdyžtak se dokoupí…
já sem ze Západních Čech
mondík já sem unavená celé těhotenství a nevolnosti mě opustili asi na měsíc či dva…
Vidis… Ja jsem tak dva mesice mela klid a ted uz na me jde zase vycerpanost a mam nejak rozhozeny zaludek. Navic mala je vetsinou dost spava pres den a kope navecer, ale posledni dva dny ji citim temer nepretrzite ve dne i v noci, tak si rikam, co se deje…
Monisss, vitam te
.
Mascho, tak to te teda obdivuju, moje mamca je taky ucitelka, ja bych na to teda nemela…
To jsem tu jedina ze Severni Moravy? Teda pochazim odtud, uz tam neziju…