Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
nemáte nějaké fígle, jak přimět mimi, aby alespoň občas ochutnalo příkrm? K obědu zkoušíme mrkev (zatím Hami, zkoušeli jsme i domácí, ale to bylo ještě větší fiasko) a pokud vůbec něco polkne, tak jen když se zapomene soustředit na to, aby neotvíral pusu. První tři dny to vypadalo báječně, ale pak se prcek zašprajcoval a nechce to ani zkusit. Dneska je to 12 dnů a pořád ani malinký pokrok. Vlastně jeden ano, včera jsem mu zkusila dát k odpolední svačině pár lžiček hrušky od Hippu a to vypadalo o něco lépe, tam se možná trošku rozpapá. Ale tímhle tempem budeme kojit ještě u maturity
Tedy já ho zatím odstavit nechci, ale trochu mě trápí, že to jídlo tak moc bojkotuje
.
Tak kdyby měl někdo nějaký fígl, tak se, prosím, podělte. Díky.
Ulrika a Andrýsek (za pár dnů 7 měsíců)
Ahoj Ulriko!
Taky jsme bojovali a pořád ještě občas bojujeme s příkrmy. Mrkev malému nechutnala ze začátku vůbec. Potom jsem zkoušela i ovoce a hruška mu zachutnala. Se sladkým už problém není (ovoce, jak čerstvé tak přesnídávky má moc rád), ale zelenina mu pořád moc nejede. Něco málo už sní, ale dlouho trvalo, než se podařilo do něj vpravit víc než jednu lžičku.
Zkus možná obměňovat třeba hustotu příkrmu. Některé děti mají rády vodovější, některé hustější. Můžeš zkusit nabídnou polévku třeba z hrníčku. Vyzkoušej i jinou zeleninu, třeba brokolici, nebo mrkev s bramborem. Já to občas trochu přisladím Glukopurem a to mu docela chutná. Možná ho bude inspirovat, když uvidí, že jí i ostatní.
Tak snad jsem alespoň trochu pomohla.
Zizalka a Honzík (skoro 9 měs.)
Ahoj Ulriko,
důležitá je taky teplota jídla. Já jsem zjistila, že to musíme mít hodně teplé, takže jsem ze začátku tu jednu pidiporci i 3× ohřívala, aby byla pořád teplá. A pak to šlo!
Jitka
Ahoj Ulriko,
mám stejného nejedlika. Petovi je 9 mes. a kousek a stale bojujeme. Momentalne me tak rozkojil, ze ma prsa jsou minimalne velikosti „Z“. Pisu jen proto, abych te povzbudila, ze v tom nejsi sama. Vcera mi hezky spapal dopoledne jogurt, v poledne zeleninku, odpolko zase zeleninku, takze parada, dnes NIC.
Jeden cas uz vypadalo, ze je to OK, ale pak bum a zas nanovo.
Jinak jsem nedavno psala prave take dotaz na prikrmy, tak se na to mrkni, co ostatni maminy.
Tak drzim palecky, aby mimi zacalo papat.
Alca
Ke všem již napsaným prima radám připojuju ještě jednu - nesnažit se krmit moc brzo po předešlém kojení - my se ustálily na třech hodinách po předchozím kojení, když jsem měla snahu podávat zeleninu po dvou hodinách, jak jsme normálně kojily - nebyl zájem. Ale zas jak je malá moc hladová - tudíž protivná (to má po mamince
), tak se se lžičkou nechce moc zdržovat, tak se zprvu nakojí, pak popapá a pak ještě ev. dopije znova. Já teda po každém příkrmu (dopol.dušené ovoce, v poledne zelenina) ještě dokojuju. Jiné tekutiny nám zatím nejedou. (Jinak se směju na „prsa Z“ z předchozího příspěvku. Mi taky poskočily o dvě velikosti na excelentní D, ale vzhledem k tomu, že želbohu nejsem typ, který kojením hubne, drží se mne ještě dost kil, takže to ty prsa aspoň trochu vyrovnávají
.) Ahoj Zuzka a Stelinka 7,5měs.
Ulriko, jestli dáváš čistě jenom povařenou mrkev, tak ti můžu doporučit, přidej do ní rýži, později na obměnu brambůrek. Ono se to nezdá, ale ta mrkev samotná drhne v krku a rýže s pár kapkami olivového oleje dělá zázraky. Samozřejmě že je potřeba rýži vařit o dost déle než mrkev. Já to dělám tak, že si ráno rýži namočím, před vařením přeperu, a asi tak po 45 minutách varu přidám povařit mrkev, pak to namixuju a nechám v peřinách odležet než je čas k jídlu. Je dobré to hodně naředit. Takhle jsem rozjedla obě děti - rýže hezky klouzá do krku a malá mi teď , jak marodí, ani nic jiného nechce jíst.
Radina
Ahoj,
malá taky nechtěla - nejenže nevěděla pořádně jak to spolknout, když do té doby polykala jen při sání, ale neznámou chuť odmítala..
Takže jsem musela začít dávat nejdříve lžičku mrkve do lahve s mlíkem, pak 2, pak 3, pak jí dát pár lžiček samotné mrkvičky a konečně po týdnu se rozjedla.. Když jsme pak chtěli mrkev s bramborem, tak se zas šklebila na bramboru, tak zas nejdřív samá mrkev a jen lžička s bramborou, poměr zvyšovat… to samé s brokolicí - nejdřív samá mrkev a brambory a do toho lžičku brokolice a zase postupně zvyšovat… to samé rýžová kaše - první celou novou porci odmítla, tak zas do mlíka postupně přidávat víc a víc… V současné době po cca 5 týdnech příkrmů jsme zatím na mrkvi, bramboře, rýži, brokolici, hovězím, hrušce, banánu a rýžové kaši - vše ale oklikou, nic nového nejedla rovnou sama - snad jen tu hrušku
Jo a po jablíčku jí naskočil exém, takže to můžem zkusit zase až za měsíc, měsíc a půl…
Tak držím palce, ať se rozbaštíte,
E.
Ahoj Ulriko,
já připravuju jídlo(zeleninu) malýmu na páře.je to chutově dost jiné,než vařené.jí úplně všechnoco připravím.Ale zpočátku vůbec nechápal,co má s tou lžičkou vůbec dělat.Musela jsem mu hooodně názorně ukázat,jak se papá a co tím hamánkem má vůbec dělat.A taky jak mi to moooc chutná.Bylo to divadlo a kdyby to někdo viděl…
Ale zabralo to.Než pochopil,že má polykat,jídlo lezlo spíše ven,než dovnitř..V té době to myslím nedělal schválně,prostě neuměl jíst.Dodnes má raději tekutější kvůli snadnějšímu polykání.At se daří.Katty