Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy
zajímalo by mě jak dodržujete pevný režim pro mimi.Myslím jestli ráno skáčete z postele pravidelně ve stejnou dobu nebo se snažíte dospat co se dá.Jak vám vychází večerní koupání a krmení atd.Venčíte děťátka pravidelně ve stejnou dobu a za každého počasí?
Honzíkovi je 6 měsíců, začali jsme přikrmovat a do toho se mu klubou zoubky mám pocit, že v tom režimu decentně plavu
.Jak jste na tom vy zvládáte?Poraďte.Děkuju Hanyna.
Ahoj Hanyno,
mám 8měsíčního chlapečka a právě řeším stejný problém jako ty.Ptala jsem se zkušenější sestry a ta mi na to řekla,že pevný režim už bych Mojmírkovi měla ordinovat. Se vstáváním je to naštěstí v pohodě, stává pravidelně v 6 ráno, napije se a do půl 8 ještě spí. Večerní usínání je taky bez problémů,usíná pravidelně o půl 8 po večerní kašičce. ALe problémy nám dělá spaní přes den.Vypadá to,že si Mojmírek chce užít světa,když už je tady, protože dopoledne neusne na dýl než na třičtvrtě hodiny a hlavně každý den jinak. Někdy v poledne,jindy už v deset. Odpolední spánek si odbude v kočárku,ale to jenom když se „drncá“. Z rad a doporučení která jsem si přečetla a dostala od zkušenějších mi ale bohužel vyšlo,že budu muset dělat to,čeho jsem se obávala.Pravidelně ve stejný čas s ním chodit do postele a uspávat ho dokud neusne a nenaučí se tak chodit spat ve stenou dobu.Tu horší variantu, a totiž že ho nechám plakat, až si zvykne, jsem rovnou zavrhla.Takže jsem ti moc neporadila,ale aspoň ti držím palce. ![]()
Ahoj Hany, v mezích možností pevnější režim je dobrý pro tebe i pro mimi- to se odmala učí jakésimu řádu, pořádku, postupně ví, co ho čeká. No a ty víš, co čeká tebe
. Nám je 7,5 měsíce, máme dva příkrmy a jinak stále kojíme. Od narození koupeme ve stejnou dobu a docela to nese ovoce. S ukládáním ke spaní nejsou potíže - problém byl akorát s posunem času, kdy se pak malá domáhala koupání už v 17 hod což bylo původně jejich 18 hod. Ale během 14 dnů se zvládlo i toto. Vstáváme mezi 6-7hod., v 9 hod spapáme podušené ovoce, kolem 10-11 si na hodinku zdřímnem (teda malá), kolem 12 obědváme zeleninku a pak jsme do 15 h. venku v kočárku kde to prospíme. Koupeme kolem 18 a jdeme do hajan. Takže tak u nás. Jinak zoubky nás začaly zlobit taky a teda už aby byly venku - prevíti. Měj se hezky.Zuzana
Ahoj Hany,
mám 7měs. holčičku a taky se snažím o nějaký ten režim, a celkem nám to jde. Malá vstává cca v 6,30 - 7,00 hod, kolem 9 jde spát na zahradu, pak obídek, kolem 14,00-15,00 opět spánek, v 8 večer po zprávách koupání a usíná kolem 21,30 - 22,00hod. Máme to celkem pravidelné, ale samozřejmě to záleží na situaci - když jsme někde na návštěvě, je to trochu jiné, ale vždy se snažím to dodržovat.
Radka + Stellinka
Ahoj ![]()
Tak u nás zavedla pevný režim dcerka: Budí se ve stejnou denní dobu, má hlad ve stejnou dobu, kňourá, že je ospalá ve stejnou dobu … já ji jen poslouchám ![]()
Baghira a Eliška (dnes 10 měsíců)
Ahoj, nase mala (7 mesicu) ma taky rezim, vstava okolo pul 8, okolo 9 zase usina, tak na hodku max., okolo 11.30 ma obidek a potom chodi spinkat. je uz na to zvykla, takze s tim nemame problem. Po 14 hodine jdeme ven, tak do 16.00 a to spinka. Koupat jdeme v 18.45 a v pul osme uz je v postylce a spinka. Muj nazor je, ze zavedeni pevneho rezimu je dobre nejen pro mimi, ale pro vas! Clovek potom vi, ze od 19.30 ma torchu casu na sebe a manzela!:-)
Ahoj holky,
můžete mi napsat, jak jste pevný režim zaváděly? Já prostě malého nedokážu přesvědčit, že má jít po obědě spát. Navíc nejí přesně podle hodinek - obvykle po dvou hodinách, ale klidně i po jedné nebo po třech. A spí zhruba po třech hodinách bdění, ale taky to nedokážu nějak přesně načasovat. Navíc spí tak dvacet minut, i v kočárku venku při jízdě spí max hodinu, spíš míň. Jediné, co jakž takž funguje je koupání v osm a přibližně v devět usínání. V noci pravidelný režim má, budí se co dvě hodiny a k ránu tak po hodině
. A vlastně ještě ráno vstává přibližně v osm, ale dneska mě vypek a řádí už od šesti
, teď už je unavený, je v postýlce a neusne a neusne…
Takže závidím, kdo se může spolehnout, že ve dvanáct oběd, pak spánek (pokud možno dlouhý
),…
Ulrika a Andrýsek (6,5 měsíce)
Ahoj Simono,
tak koukám, že tvoje malá prospinká skoro celý den a večer v půl osmé jde na kutě..! To musí být zlaté dítě. Moje malá (taky 7měs) usíná večer až tak kolem desáté a někdy, když má hodně dobrou náladu, tak i později. Do té doby prostě řádí, řehtá se, lozí po pokoji. Denní spánky má jen dva, dopoledne a po obědě. Ale jinak je odmalinka moc hodná, neuplakaná, tak aspoň něco ![]()
Radka
Haló maminy, nebláznite
! Je dobré snažiť sa dodržiavať nejaký režim, ale nie za každú cenu. Tzv. rytmicita biologických funkcií je jednou zo zložiek temperamentu - a je VRODENÁ. Niektoré deti sú proste rytmickejšie, papajú, kakajú a spinkajú v tú istú dobu. Niektoré ale nie a ak sa ich budete snažiť vtesnať nasilu do režimu, budú nešťastné - budú jesť, keď nie sú hladné alebo sa budú nudiť v postieľke a vy s nimi. Ono je to strašne ťažké, keď dieťa nemá vôbec žiadny režim, čítala som o výsledku výskumu, podľa ktorého matky nerytmických detí sú oveľa frustrovanejšie. No ale čo sa dá robiť.. Ja by som režim nastoľovala veľmi nenásilne - mne u syna (7 mes.) stačí, že chodí spať a vstáva približne v rovnakú dobu, cez deň je už potom jeho spanie rôzne. Drží sa akého-takého režimu, ale nie je fixný.
Ahoj Ulriko,
myslím, že se pevný režim nedá nijak zavést nebo nastavit, jde spíš o to, vypozorovat potřeby dítětě, přizpůsobit se jim a pak je víceméně dodržovat. Jak psala Rozeta, biologické potřeby každého jedince jsou individuální, nemá cenu se snažit o nějaké násilnosti. Navíc každý den se trochu liší podle toho, v kolik dítě vstane, jestli přes den spí jednu hodinu nebo tři, jestli někam jedete autem ( v autě si dítě většinou zdřímne, i když není zrovna jeho hodina usínání), a pak už je režim pryč ![]()
Ahoj, Radu
Radu, Rozeto,
nebojte, holky, já se z toho, že nemáme režim nijak nehroutím
. Jen mě vždycky trochu deprimuje, když někdo ten režim má a pak se tváří, že jsem neschopná, když to se svým dítětem taky nedokážu (příbuzní vědí všechno nejlíp…). Ale já to taky beru tak, že je úspěch, když přibližně ve stejnou dobu usíná a vstává. Moje švagrová má holčičku jen o málo starší než můj syn a normálně ji po obědě uloží od postýlky, strčí dudlíka, přikreje a holčička tam leží, kouká do stropu až usne a pak spí dvě hodiny. Andrýsek by si chvíli možná hrál a pak by zbořil postýlku, protože on prostě takový kliďas není. A když spí přes den dýl než půl hodiny, tak jásám a když dokonce přes hodinu, tak už se chodím dívat, jestli dýchá… No, alespoň se nenudím, protože naše heslo zní: „pořád se něco děje“
.
Tak páček shledáček!
Ulrika
Ahojky
Třikrát hurá už jsem myslela, že malýho čertíka mám doma jen já. ![]()
Honzík vstává pravidelně v osm po cucnutí usne a podle toho jak dlouho spí se odvíjí zbytek dne.Hlavně ať nám pěkně rostou
.Hanyna
Ahojky maminy mám první miminko a trochu s tím bojuji Moje malé Vanesce jsou 2 měsíce dáváme UM.Moji všichni známí mají miminka ve stejném věku a mají režim krmení a moje malá jí nepravidelně. A nevím zda je to v pořádku a zda se to ještě spravý.
Dítě není stroj, aby jela přesně na čas, jí kdy má hlad. Ty taky nejíš přesně po dvou hodinách.
@veroja Ahoj, já jsem s tím taky hodně bojovala. Často jsem řešila, zda malou na mlíčko budit přes den či ne. Názory na to se různí. Já se rozhodla vlastně od narození malou přes den po 3 max. 4 hodinách krmit, a tedy i budit. V noci jsem ji na krmení nikdy nebudila (v noci=podle mě tak od 20hodin). Efekt je takový, že už od 2.měsíce doteď /skoro 8m/ mi prospí celou noc, t. j. zhruba 10hodin…