Trávicí enzymy, poradíte?

19
23.9.19 07:38

Trávicí enzymy, poradíte?

Krásné ráno, od porodu malé se mi neuvěřitelně rozjel dráždivý trácnik. Ráno jsem na WC i 4×, střídání průjmu a zácpy. Beru laktobacily, ale četla jsem něco i o enzymech. Jaké jsou nejlepší? Akorát potřebuji veganske, nemůžu mlecnou bílkovinu???Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
23.9.19 08:07

Enzymy jsou ti vcelku nanic - dráždivý tračník na té fyziologické strácne je nejčastěji spojený se SIBO - syndromem přerůstajících bakterií a řeší se to jejich vyhladověním lowFODMAP dietou a dá se proces urychlit tím, že si zajdeš na gastro entero, v testu ti SIBO vyjde a dostaneš k tomu širokospaktrá antibiotika - ale pořád ještě musíš drižet dietu a pak trávicí trakt opatrně rekolonizovat.

http://lowfodmapdieta.cz/…odmap-dieta/

Ale!

Dráždivý tračník je psychosomatický problém - tedy tu poničenou mikrobiotu má na svědomí příliš mnoho chronicky přítomných neurohormonů spojený s úzkostí, stresem, strachem, nejistotou, vyčerpání atd.

A pokud ty si pracně měsíci docela přísní diety srovnáš mikrobiotu, ale nenaučíš se pracovat se svou úzkostí, tak si to za nějakou dobu dorasuješ zase do dráživého tračníku, protože prostě neurochemie spojená s chronickou úzskotí ničí prostředí trávicího traktu.

Tudíž na dráživý tračník je potřeba kombinovat dietu A psychoterapii + nácvik aktivní relaxace a úpravu životosprávy tak, aby se stresové/úzkostné hormony snáze metabolizovaly.

Na ten akutní průjem ber smectu, nebo uhličitan vápenatý
A nebo by teoreticky měla pomáhat to brzdit i křemelina, pokud namísto příčetných lékárenských přírodních prostředků (jedno je čištěný jíl, druhý je čištěný vápenec) chceš něco ezo-ducho.

Ale koukám že v tom uhličitanu je schovaná laktoza, takže smectu…

(pokud by si šla do té křemeliny a měla z toho vyrážku, zvracela si a podobně, tak to není známka detoxu, ale známka toho že ti prodali kdoví čím znečištěný šmejd a vyhoď to - ale ta smecta je fakt lepší nápad.)

Ale tyhle přípravky jen mechanicky staví průjem, neléčí fyziologickou příčinu - tedy poničenou mikrofloru, natož aby pomáhali se zdrojem poničení - chronicky nezvládanou úzkostí.

Držím palce -fakt to za pomoci pschoterapie a diety jde zvládnout. Výhodou je, že ta dieta se nemusí držet věčně, jen pár měsíců a pak se dá zkoušet přidávat vyřazené věci, jestli to projde a nebo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.9.19 08:22

Tak ne, tak ATB už jsou spíš prokázané jako nepříliš vhodná léčba.

http://www.pro-folia.org/…/2/Bures.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
24.9.19 03:08

Ahoj, mám s tím zkušenosti, u mě to teda bylo hodně psychosomatické. Ale určitě bych ti doporučila tuhle značku https://www.biomineraly.cz/…tika-gutpro/ Já od nich beru ta probiotika a jsou to jen mrazem sušené probiotické bakterie bez čehokoliv dalšího přidaného a jsou opravdu skvělá, hodně mi srovnala zažívání. Jen je s nimi potřeba opatrně, mě první dny užívání bolela hlava, jsou hodně silná. Ty jejich enzymy jsem teda nezkoušela…Mám miminko s ABKM a je na nich napsané, že jsou vhodná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
28.6.21 12:02

Obnovuji diskuzi
Sháním osobní zkušenosti s trávicími enzymy. Doktorka mi je doporučila, typ na konkrétní nemá. Budu ráda za každou zkušenost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2258
28.6.21 12:03
@katyna12 píše:
Krásné ráno, od porodu malé se mi neuvěřitelně rozjel dráždivý trácnik. Ráno jsem na WC i 4×, střídání průjmu a zácpy. Beru laktobacily, ale četla jsem něco i o enzymech. Jaké jsou nejlepší? Akorát potřebuji veganske, nemůžu mlecnou bílkovinu???Díky!

Můžu se zeptat, jak to nakonec dopadlo u tebe?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí