Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Myslím že veliký rozdíl je jedno a dvě děti. Ale dvě až tři už takový skok není.
Pokud máš zázemí-manžela, finance přijatelně-tak se to dá zvládnout.
Takových lidí znám víc, co nejdřív nemohli dlouze otěhotnět a potom neplánovaně přišlo brzy třetí dítko-a většinou to třetí bývá nejchytřejší, nejšikovnější. Občas mám pocit, jakoby příroda řekla-máte mě za odměnu, že jste si mě nechali, budu vám dělat jen samou radost.
Svým způsobem ti závidím. Třetí miminko bych chtěla, ale nemám odvahu… mám právě obavy, asi podobně jako ty. Přestože žádné problémy, finanční, sociální nemáme. Kdežto kdyby se stalo, už by to tu prostě bylo. Jen by to rozsekl za mě někdo jiný. ![]()
Ahojky, já mám sice tři děti s větším rozmezím (5 let, 3 roky a 4 měsíce), ale znám asi tři maminky, které mají dětičky takhle za sebou a moc si to pochvalují. Ze začátku je to asi těžší (i když kdo ví, všechno má své pro a proti), ale pak jsou z dětí skvělí parťáci a mnohem déle mají společné zájmy.
Jak jsem tu někde četla, nikdy nelitujeme toho, že jsme si dítě nechali. Ale naopak ano ![]()
Je vidět že miminko k vám opravdu chce, když se drží zuby nehty ![]()
A je to tak, třetí je za odměnu! ![]()
@lasička1
Tohle je presne moje maminka po 11 letech od sestry od bratra 15let a presne takova byla a je. nejchytřejší nejhodnější s babičkou mají krásný vztah navzájem.
Babička vždy říkala ze moje mamka byla za odměnu krásné štěstí na stara kolena 35let ale babička je ročník 1918 to byla jina doba
Pokud je to jen trochu možné dítko si nech!
Mam trosku strach ze i me chytne na „stara kolena“ chtíč mit třetí když mam ve 28letech dve ![]()
Tak tohle jsem nečekala.. až mě to dojalo, tolik krásných slov
Moc vám děkuji.. Podle poslední ms jsem ted 4tt. Chtěla jsem na kontrolu už ted ve str., ale asi brzo. Tak počkám asi na 6tt
snad bude srdíčko.. jense bojím jestli to není mimoděložní..
Ahoj,
velký šok, věřím. Asi ti tu většina napíše, jak si za chvíli zvykneš a nakonec budeš ráda, že to dítě máš. Asi budou mít pravdu, ale v tuhle chvíli to nepomůže.
Jak se k tomu staví partner - jestli ho máš - jestli už o tom ví? Nebo by se postavil? Pokud tě podpoří a převezme svůj díl odpovědnosti, bude všechno o polovinu lehčí. Jestli se nějak zásadně postaví proti, nebudeš to mít lehké.
Jinak já mám tři chtěné děti v poměrně velkém rozestupu. Když byly poslednímu asi 1 r, také jsem jednu chvíli myslela, že jsem znovu těhotná - nerada na to vzpomínám, věděla jsem právě, že manžel by byl zcela zásadně proti, a představa, co všechno by mě to za těchto okolností stálo - na mých silách, věnování se starším dětem, partnerském vztahu, v podstatě bych musela úplně vzdát pracně udržovaný zbytek koníčků, tj. zdroje radosti, naději na návrat do práce, která mě baví… na druhou stranu bych dítě dobrovolně pryč nedala, nechtěla bych žít s myšlenkami, jaké by asi bylo, jak by se učilo chodit, mluvit, šlo do školy… rychle jsem pak naklusala pro antikoncepci, i když mi nedělá dobře a nedělám to ráda.
JInak 3 děti velmi brzy za sebou měla moje sestra, třetí také neplánované, dnes je mu 6,5 a je to zlatíčko, ze všech tří nej nej, ale ta doba do jeho cca 2-3 let byla těžká, je toho opravdu hodně, člověk se x let v kuse nevyspí, neodpočine, jsou na tom trochu škodné přes veškerou snahu i starší děti, hodně záleží, jestli ti někdo bude moci pomoct, ať už se staršími, dělat s nimi něco nebo věnovat se jim, když ty budeš omezená nejmladším, nebo převzít nejmladšího, aby sis oddechla. Jakoukoliv pomoc bych maximálně využívala. Finančně se to většinou dá, hlavně dokud jsou malé, děti hodně věcí dědí, takže „měrné náklady“ na ně klesají, hodně výdajů, třeba na bydlení, je fixních, takže je také jedno, kolik dětí je v bytě. Věci méně využité se zase dají prodat…
Držím palce, ať je všechno co nejdříve v pohodě.
Eva
@samara17
Kdybys chtěla prijd za nami do skupiny listopadových 2014 jsou tam maminky malých deti co mají i vic nez 2-3 ditka urco rady podpori ![]()
Jinak slova, že rozdíl je 1 a 2 děti a pak už je to jedno ve mě vyvolávají poněkud agresivní nálady. Napsala jsem k tomu ještě nějaký text, ale ten mažu, zakladatelka spíš potřebuje povzbuzení, ale třetí dítě spotřebuje nejméně tolik sil a času jako ty před ním + současně je potřeba řešit i je, takže nevím, proč někdo počítá 2+1 rovná se dva.
Eva
Ahoj, ja mám taky tři děti(5let,3roky a 8 měs),zvládám to v pohodě. Začátky tedy byli hodně moc krušný, malá mi pořád brečela, v kuse od rána do večera, přítel měl týden dovolenou a staral se o starší dvě, pak další dva měsíce brečela už jen tak půl dne, dodnes je plačtivá ale jde to. Každé mimčo je jiné, třeba moje starší děti nebyli plačité, dítě je dar, už jsem třetí nechtěla, ale přítel chtěl, já jsem nad tím uvažovala a nakonec jsem do toho šla a jsem štastná ![]()
Manžel to zatím neví, ale hned jak se malej dopracoval na svět vyhlásil - a kdy bude třetí? A když jsem se ho ptala, tak říkal že by mu nevadilo:) Jenže pak realita je jiná, tak jsi s ním dnes promluvím. Finančně je to tak, že manžel podniká, takže zatím je to v pohodě. Malý má už přes 10kg, takže nosit taky nic moc
Pořád mě pobolívá spodek, tak snad.. mmm teda nejak mi to ještě nedochází a asi i kvůli tomu, že to nemámpotvrzené od gyn.
@Evalu píše:
Ahoj,velký šok, věřím. Asi ti tu většina napíše, jak si za chvíli zvykneš a nakonec budeš ráda, že to dítě máš. Asi budou mít pravdu, ale v tuhle chvíli to nepomůže.
Jak se k tomu staví partner - jestli ho máš - jestli už o tom ví? Nebo by se postavil? Pokud tě podpoří a převezme svůj díl odpovědnosti, bude všechno o polovinu lehčí. Jestli se nějak zásadně postaví proti, nebudeš to mít lehké.
Jinak já mám tři chtěné děti v poměrně velkém rozestupu. Když byly poslednímu asi 1 r, také jsem jednu chvíli myslela, že jsem znovu těhotná - nerada na to vzpomínám, věděla jsem právě, že manžel by byl zcela zásadně proti, a představa, co všechno by mě to za těchto okolností stálo - na mých silách, věnování se starším dětem, partnerském vztahu, v podstatě bych musela úplně vzdát pracně udržovaný zbytek koníčků, tj. zdroje radosti, naději na návrat do práce, která mě baví… na druhou stranu bych dítě dobrovolně pryč nedala, nechtěla bych žít s myšlenkami, jaké by asi bylo, jak by se učilo chodit, mluvit, šlo do školy… rychle jsem pak naklusala pro antikoncepci, i když mi nedělá dobře a nedělám to ráda.
JInak 3 děti velmi brzy za sebou měla moje sestra, třetí také neplánované, dnes je mu 6,5 a je to zlatíčko, ze všech tří nej nej, ale ta doba do jeho cca 2-3 let byla těžká, je toho opravdu hodně, člověk se x let v kuse nevyspí, neodpočine, jsou na tom trochu škodné přes veškerou snahu i starší děti, hodně záleží, jestli ti někdo bude moci pomoct, ať už se staršími, dělat s nimi něco nebo věnovat se jim, když ty budeš omezená nejmladším, nebo převzít nejmladšího, aby sis oddechla. Jakoukoliv pomoc bych maximálně využívala. Finančně se to většinou dá, hlavně dokud jsou malé, děti hodně věcí dědí, takže „měrné náklady“ na ně klesají, hodně výdajů, třeba na bydlení, je fixních, takže je také jedno, kolik dětí je v bytě. Věci méně využité se zase dají prodat…
Držím palce, ať je všechno co nejdříve v pohodě.
Eva
@Anonymní píše:
Milé maminky, omlouvám se za anonym ale zatím nechci aby to někdo věděl.. Týden jsem to nedostala a tak běžela dopolko pro test.. Nevěřila jsem, že by tam něco bylo ale pro klídek si ho udělala. Skoro okamžitě //![]()
![]()
.. a ted co dál.. Mám dvě děti - 3r. a 7m. Byla jsem nedobrovolně 2× na „vyčištění“ a to to mimi nežilo.. nedovedu si představit, že se ho zbavím. Maminky co máte takhle po sobě 3tí..jak to zvládáte? Jak fungujete, finance, kdo vám pomáhá, ad.. Moc vám děkuji
Ahoj my čekáme neplánovaně čtvrté miminko.Doma máme děti ve věku 6,4, a 18 měsíců. Manžel je přes týden pryč za prací takže jsem sama…také mám strach a velký, ale na potrat jsem jít odmítla. Bude to náročné a už ted je, ne že ne.Ale věřím že to zvládneme.
Jinak vám moc děkuji, moc mi to pomohlo a když nebude mit manžel problém(co asi nebude), tak bude 3tí:).. pak se zase klepat at je zdravé:)
@samara17 píše:
Jinak vám moc děkuji, moc mi to pomohlo a když nebude mit manžel problém(co asi nebude), tak bude 3tí:).. pak se zase klepat at je zdravé:)
Manžel nadšený nebyl že budem mít 4,ale po přemýšlení jsem mu oznámila že na potrat nepůjdu. A ted se už sám chlubí že budem mít další.
Prosím váás a ještě jednu trapnou otázočku
… jít ted ke gyn. nebo až za týden, dva…? děkuji ![]()
Milé maminky, omlouvám se za anonym ale zatím nechci aby to někdo věděl.. Týden jsem to nedostala a tak běžela dopolko pro test.. Nevěřila jsem, že by tam něco bylo ale pro klídek si ho udělala. Skoro okamžitě //
.. a ted co dál.. Mám dvě děti - 3r. a 7m. Byla jsem nedobrovolně 2× na „vyčištění“ a to to mimi nežilo.. nedovedu si představit, že se ho zbavím. Maminky co máte takhle po sobě 3tí..jak to zvládáte? Jak fungujete, finance, kdo vám pomáhá, ad.. Moc vám děkuji