Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se spíš vypsat nebo potkat někoho s podobným osudem.
Začali jsme se s manželem snažit 7/2019, mně bylo 28. Vysadila jsem prášky a snažili jsme se, v 4/2020 to začalo biochemickým těhotenství. Hned měsíc nato jsem otěhotněla znovu, bohužel jsem v 10tt skončila v 7/2020 na revizi kvůli ZT. No nic, říkala jsem si, že se to stává a nehroutila jsem se. Snažili jsme se dál. Otěhotněla jsem po roce, ale opět v 7/2021 ZT v 10tt s revizí. Začali jsme docházet do CARu, genetické vyšetření dopadlo dobře, na imunologii mi paní prof. Ulčová-Gallová našla 2 slabě pozitivní APA protilátky (při dalším těhotenství mám brát utrogestan, medrol a godasal), manželovi spermiogram a imunologie dopadla dobře. Hormony mi taky dopadly dobře, akorát FSH jsem měla 15,5. Nicméně ještě ten měsíc, kdy mi vyšlo to FSH 15,5, jsem spontánně otěhotněla - po druhé menstruaci po revizi. Všechno šlo dobře až do screeningu v 13tt, mám zakloněnou dělohu, miminko se nechtělo otočit, tak za dva týdny zopakovat. Na screeningu v 15tt se bohužel přišlo na mnohočetné VVV, PaPP-A jen 0,07 MoM, na mozku 5 mm cysta, srdeční vada a riziko trizomie chromozomu 18 1:2. Domluvili jsme se hned na ukončení těhotenství, díky covid době bohužel až za pět dní. Bylo to hraniční, ale šlo to ještě udělat jen revizí. Za což jsem ráda, při vyvolávání porodu bych se asi zhroutila. Mám pár dní po revizi. Do budoucna mi bylo doporučeno IVF s preimplantační genetickou diagnostikou, ikdyž jsme z genetického hlediska oba v pořádku. Bojím se, ale aby mě vůbec v CARu chtěli s FSH 15,5 stimulovat a netlačili mě do darovaných vajíček. Za měsíc mi bude 31 a ty potraty jsou pro mě čím dál tím těžší. Byla jste na tom některá podobně a dopadlo to nakonec dobře?
Kolik máš AMH? U vyššího FSH bývá nižší AMH, které určuje ovariární rezervu.
Nemám vlastní zkušenost.
Jen bych mohla poradit, že bys nejspíš mohla dostat lázně na gynek. indikaci. Františkovy lázně. Poptej se u lékaře.
@jejjej píše:
Kolik máš AMH? U vyššího FSH bývá nižší AMH, které určuje ovariární rezervu.Nemám vlastní zkušenost.
Jen bych mohla poradit, že bys nejspíš mohla dostat lázně na gynek. indikaci. Františkovy lázně. Poptej se u lékaře.
AMH ani nevím co je. Posílám fotku z výsledků, AMH jsem tam nenašla.
@N.J.01 píše:
AMH ani nevím co je. Posílám fotku z výsledků, AMH jsem tam nenašla.
AMH je dost důležitý údaj, určuje, jakou máš zásobu vajíček ve vaječnících (ovariární rezerva) klesá věkem a různými jinými vlivy. Někdy i mladé ženy mívají nízkou hodnotu, ne vždy se zjistí důvod. https://www.femisalva.cz/…9_000024.pdf
https://www.gynmedico.cz/…setreni-amh/
Další důležitý údaj je hodnota vitaminu D. Déčko má být v normě, může pomoct.
Darovaná vajíčka se používají, když je nízké AMH, tj. velmi nízká šance na získání vlastního kvalitního vajíčka.
@jejjej píše:
AMH je dost důležitý údaj, určuje, jakou máš zásobu vajíček ve vaječnících (ovariární rezerva) klesá věkem a různými jinými vlivy. Někdy i mladé ženy mívají nízkou hodnotu, ne vždy se zjistí důvod. https://www.femisalva.cz/…9_000024.pdf
https://www.gynmedico.cz/…setreni-amh/Další důležitý údaj je hodnota vitaminu D. Déčko má být v normě, může pomoct.
Aha. To je normální, že když zjišťují FSH, tak mi AMH v CARu nezjistili? Mám jít během druhé porevizní menstruace zase na krev na překontrolování těchto údajů, tak jsem zvědavá. Minule jsem kouřila tak 1 cigaretu denně, už jsem přestala, tak doufám, že by to s tím FSH mohlo zahýbat směrem dolů.
@N.J.01 AMH je standart, toto zjišťují snad všude. Udivuje mě, že amh někde v caru neudělají.
@jejjej píše:
@N.J.01 AMH je standart, toto zjišťují snad všude. Udivuje mě, že amh někde v caru neudělají.
Počkej, já si vlastně vzpomínám, že mi v CARu říkali, že si můžu ještě nechat zjistit nějakou hodnotu, ale že se za to platí 1500,–. Ale dva týdny na to jsem otěhotněla, tak jsem to už neřešila. Tak to bude možná ono.
@N.J.01 píše:
Počkej, já si vlastně vzpomínám, že mi v CARu říkali, že si můžu ještě nechat zjistit nějakou hodnotu, ale že se za to platí 1500,–. Ale dva týdny na to jsem otěhotněla, tak jsem to už neřešila. Tak to bude možná ono.
AMH se platí, pojišťovna toto vyšetření nehradí. Jedna z nejdůležitějších hodnot. V soukromé laborce stojí kolem 500,–. Můžeš si zajít do laborky, kde mají amh v nabídce. Ušetříš peníze.
Vitamin D může být i příčinou potratu, když je hodně nízký, tělo trpí. Má vliv na fertilitu.
Přečti si poradnu dr. kouckeho u apolinaře, zjednodušeně: pokud se na nic závažného nepřijde, doporučuje utrogestan a nízkomolekulární hepArin jako imunomodulaci od začátku těhotenství.
@Mariambiska píše:
Přečti si poradnu dr. kouckeho u apolinaře, zjednodušeně: pokud se na nic závažného nepřijde, doporučuje utrogestan a nízkomolekulární hepArin jako imunomodulaci od začátku těhotenství.
Díky, ale utrogenstan jsem brala v maximální dávce a místo heparinu proti srážlivosti jsem brala medrol. Myslím, že paní prof. Ulčová-Gallová, která mi tyto léky podle mých výsledků napsala, je na reprodukční imunologii u nás jednička.
Znam jednu pani, co porodila 5 mrtvych plodu okolo 20, 30tt nez se ji povedlo donosit zive dite. Ale je to davno, tehdy nebyly ani utz ani inkubatory, ani zadna genetika. Ale to odhodlani znovu a znovu to zkusit, to je obdivuhodne. Nevzdala to, a dockala se ditete.
@Anonymní píše:
Znam jednu pani, co porodila 5 mrtvych plodu okolo 20, 30tt nez se ji povedlo donosit zive dite. Ale je to davno, tehdy nebyly ani utz ani inkubatory, ani zadna genetika. Ale to odhodlani znovu a znovu to zkusit, to je obdivuhodne. Nevzdala to, a dockala se ditete.
A přišlo se na příčinu?
@N.J.01 píše:
A přišlo se na příčinu?
Vzhledem k tomu, že to bylo někdy tehdy, kdy nebyl ani ultrazvuk, tak je vysoce nepravděpodobné, že by se na něco přišlo. I dnes se často na nic nepřijde; jsou případy, na které prostě současné poznání nemá odpovědi.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.