Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahoj holky,chtela bych se zeptat kdo mate tri deti a treba i vice jak to zvladate financne.ja mam 2 kluky 4roky a 2mesicni miminko,a tak za tri roky bych mozna jeste chtela treti,manzel o tom nechtel ani slyset,ale ted mu to vrta hlavou,boji se,ze by jsme to nezvladli po financni strance.manzel vydela 15tisic cisteho nekdy vic, o vikendu ma privydelek.mame pujcky,ale za 6 let zbude jen hypoteka 3500kc.starsimu synovi sporime a mame pojisteni.ja jsem na 3lete materske.taky se bojim,ze si treba najdu praci jen do 10 tisic.samozrejme premyslime i o tom,ze deti porostou a financni naroky se budou zvysovat.Tak jsme počítali a máme kolem 30 t.(na jídlo,školu,školku,oblečení,drogerii,léky zbude kolem 14t.,později kolem 18-20t.,dá se s tím vyjít?
Příspěvek upraven 19.12.11 v 18:12
Ahoj, taky máme tři děti (holky), manžel nevydělává o moc více než tvůj,a dá se to zvládnout. Ale myslím si, že je lepší mít ty děti věkově blíž k sobě. Naše mimi je o 10 let mladší…velké holky (11,10 let) už mají různé zájmy a kroužky a právě tohle mi přijde finančně náročnější. Taky už se chtějí parádit a ták… Tak jsme to udělali tak, že to, co je nejvíc baví (koně, závodně sport - to nejsou levné záležitosti) a jde jim, jsme jim zaplatili a to ostatní - až budu chodit zas do práce… však uvidíte, jak vám to bude vycházet. My třetí neplánovali, spíš se přitrefila
Ale jsme za ni moc rádi a je to super, jsme ted víc pohromadě. ![]()
Příspěvek upraven 07.10.11 v 21:49
Čím starší děti,tím znatelně finančně náročnější.Hodně záleží na založení rodiny,na plánech a na tom,jak trávíte volný čas.Pokud jste zvyklý být doma,pohromadě,nebaví vás dovolené,výlety,kolo,lyže…stačí posezení na zahrádce…tak finanční stránka nebude nijak zásadní a uživit se rodina i s málem peněz dá.
Ale pokud rádi cestujete,sportujete,děti mají koníčky,rádi chodíte hezky oblečený,občas si jdete někam na večeři,posedět s přáteli,zatancovat-tak se ptom připrav na to,že třetí dítko je znatelný zásah do rozpočtu.
Nejde posuzovat rodinu se třemi dětmi jako bernou minci-hodně zákleží na okolnostech a to si musíš v hlavě srovnat sama.
Myslím, že finance jsou sice důležité, ale pokud nejste již nyní na mizině, tak to nehraje takovou roli. Jde spíš o životní priority. Já razím, že cennější než dovolená v Alpách každoročně a tenis je sourozenec, pro život rozhodně trvalejší hodnota. Vycházím z vlastní životní zkušenosti, že jsem ze 4 dětí a velká rodina se nám líbí. Manžel je ze dvou, a kdyby bylo jen na něm, klidně by 5, v té naší velké rodině se shlédl, já za sebe to vidím (z hlediska fyzických sil) spíš na 4.
Ahoj,dekuju,ze se nekdo ozval.Taky jsme chteli jen dve,ale chtela bych jeste holcicku,kdyz by byl kluk nevadi.Jeste mame cas nad tim premyslet.Kdyby se to ale prihodilo nahodou, bylo by to mozna jednodussi,na potrat bych urcite nesla.Muzu se jeste zeptat,taky neco splacite,mate pojisteni nebo sporite detem?
saxa píše:
ahoj holky,chtela bych se zeptat kdo mate tri deti a treba i vice jak to zvladate financne.ja mam 2 kluky 4roky a 2mesicni miminko,a tak za tri roky bych mozna jeste chtela treti,manzel o tom nechtel ani slyset,ale ted mu to vrta hlavou,boji se,ze by jsme to nezvladli po financni strance.manzel vydela 15tisic cisteho nekdy vic, o vikendu ma privydelek.mame pujcky,ale za 6 let zbude jen hypoteka 3500kc.starsimu synovi sporime a mame pojisteni.ja jsem na 3lete materske.taky se bojim,ze si treba najdu praci jen do 10 tisic.samozrejme premyslime i o tom,ze deti porostou a financni naroky se budou zvysovat.
My máme taky 3 děti a průměrný příjem. Finančně náročné dítě začne být až tak od 11 let (u nás). Nějvětší položka je za boty - každý rok nové a několikery. Máme větší rozestupy, takže oblečení a veškerá sportovní výbava se dědí. Pokud můžeš měj je při jedné mateřské ( myslím v kuse), to si nestačíš zvyknout na více peněz. A jak začneš pracovat, tak se finanční situace zlepší.
Ahoj,mam strach hlavne skrz tu praci,jak jsem psala 10tisic neni nic moc.Manzel by si chtel najit taky lepsi praci,ale kde je jistota,ze o ni neprijde.Vzdycky jsem chtela dve deti,ale ted by mi to treti nevadilo.Ja mam dve kamosky co treti cekaji a dve co znam od videni treti maji,to me prekvapuje.Myslela jsem,ze v dnesni dobe dve a dost,to treti uz by ale byla konecna.Usetrite neco?Jezdite na vylety nebo jste jen doma?
Splácíme fest. Manžel teda bere víc než tvůj, ale zas splácíme pořádnou hypotéku. Na výlety jezdíme, to vyjde stejně jet autem se dvěma i třema. Vstupy jsou hodně pro rodinu jako celek, za holky jsme ještě neplatili do léta vůbec. Jezdíme na dovču tady v Čechách s kamarády s dětmi, takže je velká parta a všichni si to užijeme. Ale zas to máme all inclusive s jídlem, takže týden nemusím vařit, což si užívám. K moři se mi z toho důvodu nechce - dlouhá cesta a táhnout jídlo, tam bychom na plnou penzi asi neměli, malé děti by přes den stejně nesměly na slunce, jak je zabavit přes poledne v apartmánu… V zimě jsme byli letos poprvé na horách, dřív to nešlo kvůli věku dětí, že buď byl moc malý Maty, pak zas dvojčata, s těma je vše komplikovanější (myslím jako že kdyby manžel lyžoval s Matym, já bych bývala sama na holky a dvě roční na sněhu nebyl jednoduchý úkol, tak jsme jeli až letos v únoru poprvé a už to bylo super.
Jako musíme počítat, ale nebyli jsme zvyklí na nějaký extra vysoký standard (letecké dovolené apod.), tak nám to nepřijde rozdíl.
Co se oblékání týče, ty boty jsou fakt nejhorší. My máme trochu nevýhodu s dvojčatama, že to dědění věcí je v jejich případě passé. Jedno zdědíme po bráchovi (hlavně ty sportovní věci), druhý se musí koupit. Navíc jsou to holky, takže oblečení mají trochu jiný, trička tepláky dědí, ale bundy mají stejný růžový (to ale uznávám, že je vášeň maminky.
). Zas ale třeba teď dostanou k Vánocům dohromady pokojíček pro panenky jeden společný, takové ty velké věci - dárky, třeba tabule, Lego atd., to by člověk měl pro jedno jako pro 3.
jsem ráda že jsem natrefila na toto téma, snad to tu ještě někdo sleduje, čekám třetí dítě a mám pocit že jsem exot, těhotenství bylo plánované a dlouho jsme se o něj snažily ze všech stran jen slyším jak jsme se zbláznili mým rodičům jejich známý radí aby mě přemluvily abych šla na potrat že si tři děti nemůžeme dovolit apod. Nebo naopak si myslí že žijeme ze sociálek i když jsme nikdy nebrali ani přídavky na děti, než jsme požádali o péči na syna tak jsem byla rok a půl doma úplně bez příjmů a to lidem v našem okolí vadí asi nejvíce. Já osobně mám pocit že do toho nikomu nic není a jsem neustále připravená případné narušitele odeslat do patřičných mezí. Vážně jsme takový exoti? Já sice do práce nechodím, jsem doma s nejstarším synem má přís. na péči 1. stupně, ale manžel vydělává celkem slušně (25,000) čistého, byt máme vlastní, nemáme žádné splátky, ani hypotéku. Co si o tom myslíte vy???
anonymni myslim ze jste na tom dobre,mam tez tri deti,taky znam ten pocit kdy na me lidi koukaji,ze v mych 26ti letech mam,,tolik,, deti.Ja jsem ale rada,nemenila bych.Jo a na socce tez nejsem ![]()
@Anonymní píše:
jsem ráda že jsem natrefila na toto téma, snad to tu ještě někdo sleduje, čekám třetí dítě a mám pocit že jsem exot, těhotenství bylo plánované a dlouho jsme se o něj snažily ze všech stran jen slyším jak jsme se zbláznili mým rodičům jejich známý radí aby mě přemluvily abych šla na potrat že si tři děti nemůžeme dovolit apod. Nebo naopak si myslí že žijeme ze sociálek i když jsme nikdy nebrali ani přídavky na děti, než jsme požádali o péči na syna tak jsem byla rok a půl doma úplně bez příjmů a to lidem v našem okolí vadí asi nejvíce. Já osobně mám pocit že do toho nikomu nic není a jsem neustále připravená případné narušitele odeslat do patřičných mezí. Vážně jsme takový exoti? Já sice do práce nechodím, jsem doma s nejstarším synem má přís. na péči 1. stupně, ale manžel vydělává celkem slušně (25,000) čistého, byt máme vlastní, nemáme žádné splátky, ani hypotéku. Co si o tom myslíte vy???
Nejsi exot, lidi jsou tupí. Zkrátka bílou vránu uklovou. Když někdo děti nechce děti, tak je to nepochopitelný, bude jednou litovat a bláblá, když mají dítě jedno, tak zas maj problém, že to bude rozmazlený jedináček a po smrti rodičů zůstane „samo“ (že třeba bude mít svoji rodinu je nenapadne), dvě děti jsou jediný přípustný ideál. No a od tří výš jsi nepřizpůsobivý asociál, na kterýho je potřeba dát si bacha ![]()
Najdi si svoje lidi, zkus nějakou diskuzi vícedětných maminek, třeba zjistíš, že v dojezdové vzdálenosti bydlí někdo stejně „potrefený“ a pak můžete lidem defilovat v páru ![]()
Já jsem třeba před časem o ulici dál potkala paní, jedno dítě za ruku, tak zhruba roční v golfáčích a k tomu už pořádný bříško
Takže jsou mezi námi ![]()
ježíši děkuju nejsem v tom sama u nás neznám nikoho kdo by měl tři děti, jsem taky mladšího věku je mi 28 dětem 7 a 4
já si o tom myslím ať si každý políbí …
Určitě nejste žádní blbci, abyste si to nerozmysleli. Pokud jste došli k tomu, že to dítě uživíte, že to zvládnete po všech stránkách, tak je to super a je to jen vaše věc.
já čekám svoje druhé, ale máme ještě manželovu dceru ve střídavce, takže vlastně taky třetí dítě. A ještě velice vážně uvažuju, že si pořídíme další ![]()