Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já mám teda před porodem, synovi taky mažem Triamcinolon, neřeším nějakou sterilitu, před aplikací a hned po si umyju ruce a je to ![]()
@jepice píše:
Já mám teda před porodem, synovi taky mažem Triamcinolon, neřeším nějakou sterilitu, před aplikací a hned po si umyju ruce a je to
Tak bych myslela, že třeba před porodem už ty kortikoidy tak nevadí, když se dávají na dozrání plic miminek při hrozícím předčasném porodu. Ale bojím se, když jsem teprve na začátku kvůli nějakým vývojovým vadám?
V příbalovém letáku ses nic nedočetla? Rozhodně bych neriskovala na začátku ani později, rukavice stopro používej, taky jsem Triamcinolon dřív užívala a v těhotenství zákaz!!!
Topické užívání triamcinolonu (slabý lokální kortikoid, skupina I. dermatologických steroidních extern) je pro aplikátora relativně bezpečné, v žádném případě nemůže ohrozit vyvíjející se plod. Něco jiného by ovšem byly peorální nebo nitrožilně podávané glukokortikoidy. Rukavicemi nic nezkazíte, ale zase bych to nepřeháněl. ![]()
Holky, prosim o radu. Zjistili mi ze jsem alergicka na bodnuti hmyzem, doktorka mi daa triamcinolon S ale nwm zda nejsem tehotna. Behem 14 dni by se mela dostavit MS. Co myslite.
Ahoj, chtěla bych se zeptat ohledně Triamcinolonu při snažení o otěhotnění. Snažíme se o dítě, ovulaci jsem měla nejspíš včera, max plus mínus den. Dnes jsem to nevydržela a namazala si na obličej tenoučkou vrstvičku Triamcinolon mastičky, množství tak max 4mm, jak se vymáčkne tubička. Říkala jsem si, že pokud se případně oplodněné vajíčko ještě neuhnízdilo, nebude to mít vliv, navíc je to lokální. No ale teď mi to vrtá hlavou, a jak to čtu v letáku, že se v těhotenství nesmí, tak jsem z toho nervózní. Vím, že se nemá ani na obličej a oči, ale netuším proč a přiznám se, že občas použiji, když se to nedá vydržet. Kdo zná na sobě, jistě pochopí.
A teď moje otázka, kdyby se zadařilo, je možnost, že by takhle lokálně a jednorázově ten kortikoid ublížil? Dál už to mazat nebudu. Děkuji.
Fakt tady ty stupidní dotazy, když ještě ani nejste těhotné, myslíte vážně?
![]()
nebo je to nějaká soutěž o co nejstupidnější dotaz?
i když paní, která seděla vedle v kadeřnictví a měla melír asi už nepřekoná nic
@Anonymní píše:
@Nell2 To je tvoje rada? Děkuji za pomoc a empatii, jsi velmi milá.
na bl. ý dotaz bl. á odpověď
@stinga píše:
na bl. ý dotaz bl. á odpověď
Jj, ty jsi taky milá holka. A ano, myslím to vážně. Ještě jsi neslyšela o vlivu léků na těhotenství? Jak asi myslíš, že vznikají případné vývojové vady?
Pokud nemáš radu, neplýtvej svojí energií.
![]()
@Anonymní píše:
Jj, ty jsi taky milá holka. A ano, myslím to vážně. Ještě jsi neslyšela o vlivu léků na těhotenství? Jak asi myslíš, že vznikají případné vývojové vady?
Pokud nemáš radu, neplýtvej svojí energií.![]()
ehm, ale ty ještě ani těhotná nejsi ![]()
@stinga píše:
ehm, ale ty ještě ani těhotná nejsi
Takže máš kromě silně vyvinuté empatie taky křišťálovou kouli? ![]()
Ahoj chci se zeptat dostala jsem pro dítě mastičku Triamcinolon, mám ho dva týdny 4krát denně mazat. Jsem ale ve 12tt těhotenství, tak mě napadlo jestli ho mám radši mazat v rukavicích
? Myslíte, že je potřeba koupit sterilní rukavice na mazání předkožky? Nebo budou stačit ty obyčejné vyšetřovací bez pudru? Moc děkuji