Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kipa22 píše: Více
ano, bude se bát kousnut. když kousne, bude ho to bolet
@Anonymní píše: Více
To jsou pito. mé rady starší generace - studená sprcha, seřezat, zavřít do pokoje atd. Studená sprcha vypěstuje fóbii z vody, řezáním se naučí, že problémy se řeší silou a zavíráním do pokoje, za nic nestojím, musí se mě zbavit, do budoucna nesmím říkat ne, musím každému vyjít vstříc, i když se mi to nelíbí.
Ale jo, klidne bych ho kousla do krve. Ja bych ho asi zakousla. Nedokazu si predstavit, ze by me dite takhle kousalo, to je sileny.
Aby sis za chvilku nemusela poridit rukav, jak se pouziva na cvicaku.
Kamaradky syn kousal taky docela vic nez normalne a mel nejakoi dobu u sebe kousatko, takove to na dasne…nosil ho sebou i do jesli.
Ono se to radi i dospelym - kdyz mas chut do neceho prastit, radeji do polstare. Nekdy ta schopnost zregulovat ten impulz proste neni dost silna, v tom pripade je lepsi to prrsmerovat na „bezpecne“ misto. Drzim palce ![]()
Příspěvek upraven 31.12.25 v 13:48
@PavelChytry píše: Více
A kdyz nepomuze sprcha, tak zavrit do sklepa ne? To uz neni primerena obrana, to je ukazka toho, ze mas navrch. Trestat dite studenou vodou je blbost.
@arinecka píše: Více
Tady ten byvaly AdamMoudry je bud teoretik, nebo tyran…s nim nema cenu, uz jsem se s nim taky parkrat dohadovala…
@Kipa22 Nezbývá než doufat, že zastánci tadytěch řešení budou Ok s tím, že až zestárnou a budou doma či v důchoďáku taky tahat za kratší provaz, pečující osoba z nich blbé nápady vytříská hezky ručně.
No, presne jsem nechtela aby to tu vyznelo ze jsme domacnost kde se nekdo vzteka jak na bezicim pase. Tak to neni. Mame to oba tak, ze nas nevytoci kazda blbost, ale kdyz nekdo proste prekroci unosnou mez, tak mame cerveno pred ocima a bouchneme hodne. Za 12 let co jsme spolu me manzel nevytocil tak aby tohle ve me spustil, a ja jeho taky ne. Ale chapu, ze trilety tu hranici ma nekde uplne jinde kdyz to ma v sobe a staci ze je treba uz vecer a je unaveny a nezvladatelne emoce jsou tu hned.
Neustoupila jsem nikdy, pokud nekdy ustupuju, tak jen kdyz o to pozada hezky, nikdy ne na zaklade rvani, vztekani nebo kousani. To uz by mi skakal davno po hlave.
Ale jako proc to dela porad dokola, ja nevim. Cokoli jineho co nesmi staci parkrat zopakovat a normalne pochopi, pochopi i duvod proc je to tak nutne, a nauci se to. Spoustu veci dela uz automaticky hrozne hezky, ze ani rikat nemusim, a zadne sceny kolem toho nikdy nebyly.
Ze by byl ADHD, no nevim. Neprijde mi prave divoky extremne vic nez jine deti, ani zlobivy. Nebyt tech kousacich excesu, tak si vazne na jeho chovani nemuzu stezovat, ze trilete dite nekdy zlobi, dela co nema, nechce poslechnout, to podle me dela skoro kazde.
Ale zkusim si neco nastudovat jak naucit tu agresi odklonit jinam, pozadam o soucinnost ucitelku a priste az me kousne, tak z toho ztropim trochu vetsi divadlo nez to bude. A treba se nekam posuneme.
Můj se tomu oplacení ještě i směje. A já si přijdu jak blázen, že ho to přece musí bolet a já ho nechci „bit“, trápí mě to. Možná ho to bolí, ale je mu to úplně jedno.
Malý bije, kope, když se rozdivoci, musím předvídat, odvádět pozornost a chodíme bouchat do hopsadla. Jakmile divoci, prostě je to obrovská sranda. Takže jediné řešení je - bouchat do toho do čeho může, jemu je to totiž jinak jedno, klidně dává facky sobě
nějaká batoleci sranda. A snese fakt hodne, dneska si rozsekl čelo, ani nemukl, jen přišel se škrábancem ![]()
Jinak je velmi chytrý, rozumí pokynům u kterých si ani nemyslíme, že jim může rozumět. Udělá vše možné.
@Temnástranasíly náš i brečel, když jsem ho kousla, ale nic to nepřineslo.
Ale on si jako batole cíleně ubližoval, když nezvládal emoce tloukl hlavou do zdi.
@Kipa22 Zavírání do pokoje pokud se chová jak nemá mi přijde v pořádku. Bude tam sám a může přemýšlet. Taky se přeci nenechá kousat do krve, aby mu vyšla vstříc, když se jí to nelíbí. Ve třech letech už je dost velký na to, aby věděl, že se to nedělá.
Takže když se nenechám kousat a nevím co dalšího, tak skončím v důchoďáku sama nebo mě budou děti bít? Předpokládám, že dospělý člověk nikoho nekouše a už je vychovaný.
@Kipa22 píše: Více
no dobře, byli s ním u psychologa a dostal diagnózu, a to pomůže jak? už není divoký a neposlušný?
moje sousedka má synka, který ji kouše dodnes, když se naštve, bylo mu 8 na podzim, také s ním byli u psycholožky a ta jim řekla, že je normální ![]()
ale prostě o co mi jde, ten výrok psychologa nic neřeší, přece