Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja se osobne take drzim sveho jazyka, na deti AJ nemluvim, ale v okoli znam par, kde na deti oba mluvi obema jazyky a deti zvladaji oba s prehledem. On je detsky psycholog a smal se mi, jak se zaryte drzim cestiny
, ze pry mohu klidne na deti i AJ, ale ze musim vzdy celou konverzaci vest v jednom jazyce. Jakoze celou danou situaci, cely dialog/monolog/rozhovor. Az nastane jina situace, tak mohu prepnout na jiny jazyk a dite bude bez problemu reagovat. Nevim, sama jsem to nezkusila, ale u nich to funguje bezvadne a vzhledem k jeho povolani asi vi, o cem mluvi. Takze v pripade trojjazycnosti bych toto nejspis vyzkousela, aby centralni jazyk existoval. L.
Má sestřenice bydlí v Itálii a na děti mluvila od malička jen česky. Tatínek na ně mluvil italsky a ve dvou letech jim k tomu ještě přibila ve školce angličtina. Po dvou letech ještě najeli ve školce na němčinu a malá se v šesti letech domluvila všemi jazyky. V čechách trávili docela málo času a překvapilo mě, když tu byli jak krásně mluví a hlavně rozumí česky.
Problém nastal, když sestřenka chtěla holku v deseti letech poslat studovat do Prahy na lyceum a Majda neuměla psát česky. Domluvila se úplně perfektně, ale psaní neměla netrénované. Psala poslechově a absolutně neznala mne,mě a i,y.
Loni to vypadalo, že sestřenka zůstane natrvalo v Čechách a Majda se s představy z české školy a pravopisu úplně zhroutila a českou školu úplně sabotovala. Celý půl rok co tu byli, přes internet dálkově studovala se svojí italskou třídou, kdy pře pc složila i závěrečné zkoušky a postoupila o ročník. Nakonec to sestřenka vzdala a vtátili se zpátky do Itálie. Moc jí mrzí, že nějak před lety zapoměla ten pravopis trénovat.
tak my máme děti s třemi jazyky - teda zatím dcerka, malý prdí ještě na jakýkoliv jazyk
. od malička jsme na dcerku mluvili každý po svém, tzn. já česky, taťínek arabsky a mezi sebou mluvíme francouzsky. malá pochytila bez problémů češtinu, mluvit začala brzy ale jen česky. arabsky rozumněla, od mala koukala na arabské pohádky a věděla o čem jsou
, mluvit začala až tak kolem třetího roku - dneska zná básničky i písničky. francouzsky rozumí … myslím takovou tu běžnou komunikaci, mluvit-nemluví (zatím) vůbec. roozhodně bych žádný jazyk nevylučovala ani nešoupala na druhou či třetí kolej, ty dětské mozečky jsou tak perfektně přizpůsobivé a pochytí všechno - což je nepochybně obrovské plus do života
.
bratranec od mojeho manzela je Ital, za manzelku Francouzku a syn se jim narodil a ve Spanelsku,kde nekolik let zili. Kluk prej nerekl do svych 3let nic-jen to vsechno „nasaval“ a pak od tech 3let spustil trema jazykama. S mamou do dnes mluvi franc. zijou uz v Italii, takze italsky taky a pak ve skole k tomu prihodil anglictinu a dneska mluvi perfektne 4jazykama!
Ja jsem Ceska, manzel Ital a bydlime v It:Ja na deti mluvim jen cesky(jen v pritomnosti taty prejdu do It., ale to je jen vecer nebo o vikendech)Dost mi na ty cestine zalezi-v cizi reci se toho spousta neda ani rict, tak to do kluka leju odmala ![]()
a je pravda ze zacal mluvit az kolem 2let, ale obouma jazykama. Se mnou cesky a s tatou it.:obcas jede v cestine a placne do toho slovo it. a naopak, ale naucil se ze kdyz mluvil na tatu cesky, tak u nej nepochodil.
Kazdej rok jedu s detma na cely leto do Cech, kde maji „intenzivni kurz cestiny“ a jak se pak vratime, tak mi kluk nejakou dobu mluvi vzdycky cesky i na chudaka tatu ![]()
Neboj se toho, deti tohle zmaknou perfektne!
werryjane píše:
Dobrý den,jsem sice teprve v prvním trimestru těhotenství, přesto mi už hodně vrtá hlavou, jak to vlastně s naším miminkem bude. Přítel je Fin, spolu mluvíme anglicky. Česky už sice docela obstojne rozumí, nicméně chápu, že chce, aby jeho dítě mluvilo i jeho jazykem.
Jestli jste někdy finštinu slyšeli (a taky viděli napsanou), tak jistě chápete, že by to byla otázka několika dlouhých let, než bych uměla aspoň trochu komunikovat. Naše miminko tedy nejspíš asi bude muset ovládat 3 jazyky. Bude mít sice asi jednoho dne velkou výhodu, ale myslím, že to musí být pro malé dítě velice matoucí.
Máte někdo podobné zkušenosti? Taky bych uvítala třeba nějaký kontakt na odborníka, který by byl schopen v tomto poradit
.
Děkuji,
Vero
TVUJ DOTAZ ME VELMI ZAUJAL ,, JSEM CESKA TATINO NASEHO MALEHO JE ITAL A SPOLU KOMUNIKUJEME TEZ VETSINOU ANGLICKY ,,, MALICKY MA PRES DVA ROKY A ROZUMI UUUPLNE VSEMU A TO TATKA NEBYVA DOMA PAC JEZDI PRAC. DO USA,, ALE DENNE SE SCHAZIME NA WEBCE A S ITAL. BABICKOU MLUVIME OBDEN ,, A VUBEC JE TO SRANDA JAK JDEME PO ULICI A RIKAM JEE DIVEJ JEDE AUTO A ON SE OTOCI A RIKA MAMINKO GRANDE CAR
( VELKE ITALSKY CAR AUTO ANGLICKY ) PEKNE TO MOTA ALE ZVLASTNI JE ZE S DETMI NEEE ,, TO FAKT SLEDUJU ZE UZ ZACINA TROSKU CHAPAT KDO UMI A KDO NE,, ALE V RODINE TO NERESI
0 NA MOJI MAMCU MLUVI CESKY ITALSKY MLUVI MINIMALNE ALE ROZUMI DEDOVI A BABICCE PO TELEFONU VSE,, PORAD SE HO NA NECO PTAJI A S CIM S HRAJE A CI BYL VENKU A CI JEDL ATD,,, A PODLE JEHO ODPOVEDI VIM ZE JIM ROZUMI UPLNE NA 100 PROCENT,, KDYZ NECO VYPRAVI TAK MALO V CESTINE ,, ALE TAKOVE TO SI A NO ,, TO POUZIVA ,, VIM ZE TO CHCE VSE CAS,,, VERIM ZE NEZ PUJDE DO SKOLE BUDE MLUVIT VSEMI TREMI A VE SKOLE PUJDE NAPR. NA NEMCINU TAK TO BUDE TEPRVE JEHO CIZY JAZYK
BERME TO TAK ZE MAJI OPROTI NAM OBROVSKOU VYHODU
CHTELA BYCH HO DAL DO INTERNATIONAL ENGLISH SCHOOL ,, ALE NEMAME TO VE MESTE A NEVIM JAK BYCH HO NEKAM PAR LET VOZILA ,, A DO TOHO PRACE ATD,, ALE NA TO JE JESTE CAS
OPRAVDU SE NEBOJTE TEM DETEM TO NEPRIJDE .. MYSLETE NA TO JAK KRASNE ROSTE V BRISKU ABY BYLO VSE U VAS I U MIMINKA V PORADKU A JAKE TO BUDE KRASNE BYT MAMINKOU,, HODNE STESTI ![]()
Alessia píše:
bratranec od mojeho manzela je Ital, za manzelku Francouzku a syn se jim narodil a ve Spanelsku,kde nekolik let zili. Kluk prej nerekl do svych 3let nic-jen to vsechno „nasaval“ a pak od tech 3let spustil trema jazykama. S mamou do dnes mluvi franc. zijou uz v Italii, takze italsky taky a pak ve skole k tomu prihodil anglictinu a dneska mluvi perfektne 4jazykama!Ja jsem Ceska, manzel Ital a bydlime v It:Ja na deti mluvim jen cesky(jen v pritomnosti taty prejdu do It., ale to je jen vecer nebo o vikendech)Dost mi na ty cestine zalezi-v cizi reci se toho spousta neda ani rict, tak to do kluka leju odmala
a je pravda ze zacal mluvit az kolem 2let, ale obouma jazykama. Se mnou cesky a s tatou it.:obcas jede v cestine a placne do toho slovo it. a naopak, ale naucil se ze kdyz mluvil na tatu cesky, tak u nej nepochodil.
Kazdej rok jedu s detma na cely leto do Cech, kde maji „intenzivni kurz cestiny“ a jak se pak vratime, tak mi kluk nejakou dobu mluvi vzdycky cesky i na chudaka tatu
Neboj se toho, deti tohle zmaknou perfektne!
KRASNY PRISPEVEK PLNE SOUHLASIM
NAS TATINO SE UCI CESKY OD GIGINKA
A PAK KDYZ SPUSTI TECH PAR SLOV MAM DETI DVE
![]()
Ahoj, tak akorat nase situace! 3 jazyka + anglistina. Byla jsem specialne kuli tomu u odbornika, a on mne rekl, ze kazdej musi mluvit na dite svim jazykom, tak ja nejsem ceska a na dite cesky mluvit nesmim, aby dite melo spravnou rec, a ne jako ja
.
Bude mluvit pozdej, ale idealne na vsech jazykach. Tet Alexove 19 mesicu, mluvi neco po-malu z kazdeho jazyka, tak par slov. Rozumi vsechno na vshech jazykach.
Ahoj, tak akorat nase situace! 3 jazyka + anglistina. Byla jsem specialne kuli tomu u odbornika, a on mne rekl, ze kazdej musi mluvit na dite svim jazykom, tak ja nejsem ceska a na dite cesky mluvit nesmim, aby dite melo spravnou rec, a ne jako ja
.
Bude mluvit pozdej, ale idealne na vsech jazykach. Tet Alexove 19 mesicu, mluvi neco po-malu z kazdeho jazyka, tak par slov. Rozumi vsechno na vshech jazykach.
.
Děti do 6 let můžou
zvládnout 8 jazyků.
Ahoj,
u nás situace obdobná, možná komplikovanější - já jsem Slovenka, manžel Korejec, žijeme v ČR a mluvíme spolu anglicky ![]()
Rozhodli jsme se, že syna budeme učit česky a korejsky - tady je důležité dodržovat, aby jedna osoba mluvila jedním jazykem a to rodným, aby se dítě naučilo daný jazyk správně.
Angličtina - očekávám, že něco pochytí od nás, ale my mezi sebou (z praktických důvůdů
) mluvím hrozně zjednodušenou angličtinou, no hatmatilka
ale AJ nikdy není problém se naučit ve škole, takže to nehrotím ![]()
Slovenština - určitě chci, aby syn mluvil i slovensky, teď na něj mluví slovensky jenom moje rodina, já né - ale až mu to bude hlavička pobírat a bude umět mluvit, potom to zkusíme ![]()
Tak u nás to bude taky podobně, malá se má narodit za dva týdny, ale už jsme ty řeči taky řešili. Já jsem Češka, manžel Egypťan a spolu mluvíme anglicky a já už teď zvládám i jakžtakž arabsky, žijeme v Egyptě. Tak jsme se domluvili, že já budu mluvit na malou výhradně česky, on arabsky a angličtinu necháme spíš volnějc, aby si ji odposlouchala z naší společný konverzace a pak se jí mluví v mezinárodní školce. Tak snad to ti naši prďolkové zvládnou ![]()
Ahoj,
chtela bych se Vas zeptat jestli nemate nekdo zkusenost s kombinaci jazyky: cestina (ja), holandstina (otec ditete) a anglictina (nas dorozumivaci jazyk), jsem zvedava jak to maly zvladne, zatim ma 6 mesicu …dekuju
Pokud má dostatečně vysoké IQ a nadání na jazyky, tak v pohodě. Ale pokud jeden z Vás rodičů nemá jazykové nadání, tak bych já osobně začala pouze se dvěma jazyky. Žiju v mezinárodním prostředí a podobných příkladů mám kolem sebe spoustu. Nedá se jednoznačně říct, že to jde či nejde. Některé dítě s tím nemá problémy, jiné to nezvládá a ještě v pěti letech neumí žádný jazyk pořádně. Navíc to může být i různé u sourozenců, já bych vycházela z Vašich předpokladů, protože to jsou věci celkem dědičné. Jinak dva jazyky děti zvládají v pohodě … ale tři už můžou představovat problém …
Příspěvek upraven 19.01.12 v 12:31
misapetrik píše:
Ahoj,
chtela bych se Vas zeptat jestli nemate nekdo zkusenost s kombinaci jazyky: cestina (ja), holandstina (otec ditete) a anglictina (nas dorozumivaci jazyk), jsem zvedava jak to maly zvladne, zatim ma 6 mesicu …dekuju
Tak na odpoved jsem zvedava
. Mame uuuplne to same, ale male jsou jen 3 mesice, tak jsem na to zvedava.
MMCH ty zijes v Holandsku? ![]()
Klementýnka píše:
Pokud má dostatečně vysoké IQ a nadání na jazyky, tak v pohodě. Ale pokud jeden z Vás rodičů nemá jazykové nadání, tak bych já osobně začala pouze se dvěma jazyky. Žiju v mezinárodním prostředí a podobných příkladů mám kolem sebe spoustu. Nedá se jednoznačně říct, že to jde či nejde. Některé dítě s tím nemá problémy, jiné to nezvládá a ještě v pěti letech neumí žádný jazyk pořádně. Navíc to může být i různé u sourozenců, já bych vycházela z Vašich předpokladů, protože to jsou věci celkem dědičné.
Zvlastni, pac otec prvorozene dcery neumi zadny jazyk, mozna trosku, ale o nadani neni rec a ja jakz takz, ale ze bych byla genius
.
Pokud vim, tak inteligence neni dedicna ![]()