Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@BramboraLD píše:
@P-aulin-a To máš bohužel pravdu s těmi učiteli. Platí to i na základních školách. Potom dál už se to prý srovná. Je to pak hodně o komunikaci s nimi, pokud se nenajde přímo nějaká „chytrá“ škola, jak píšeš.
Kde bydlíte a kdy máte termín vy? My jsme v Praze a já mám jinak rodinu v Olomouci.
Uvidime no, treba budeme mit stesti na dobrou skolu/skolu (teda hlavne ucitelky)
Jinak my bydlime v Ostrave, ale v Olomouci jsem studovala 4 roky, takze to tam docela znam ![]()
Termin mam az v dubnu, tudiz jsme na zacatku, takze toho tolik jako ty asi nacteno jeste nemam
, ale budu na tom pracovat
Pritel je bilingvi (ma dve narodnosti) tak u nej bude troskuu problem nemichat do recke vety anglicke fraze/slovicka, ale holt si bude muset davat pozor at toho prcka neplete ![]()
@Agrion píše:
@P-aulin-a Ahoj nevim co kamaradka myslela „zvlastni“ tridou ani co konkretne od ucitekek ve skolce ocekavas...... ja mam 3 trilingvni deti (cestina, madarstina, nemcina), nejstarsi prave absolvoval prvni tridu, mladsi jde v zari do prvni tridy a nejmladsi je jednoletak. Oba starsi mluvi plynne vsemi tremi jazyky ( bez jakehokoliv prizvuku - az na mekke nemecke R), ted pracujeme na tom, aby umeli i psat a cist bez chyb. Chodili do „klasicke“ nemecke skolky, kde nemeli zadne extra zachazeni a zamereni na jazyk, klasicka predskolni priprava v Montessori stylu. U nas byl vyvoj jazyku nekomplikovany, deti to zvladly super..... nijak jsme to nikde extra neresili a proste to nechali vyplynout…jsem zvedava jak se decka ve skole poperou s anglictinou a dalsim cizim jazykem
Netusim, jestli (pripadne jak moc) je rozdil mezi nemeckym a ceskym predskolnim systemem ale ja budu jen rada, kdyz nase prtata (planujeme 2 hned po sobe)budou mit klasickou predskolni pripravu a budu se modlit, aby i u nas byl vyvoj bezproblemovy ![]()
s tim psanim a ctenim to bude asi trosku boj, jelikoz rectina ma jine pismo, tak si budu muset nacist, jak presne na to a v jakem veku.
@P-aulin-a Tím jiným písmem se zabývali v té knížce, co jsem tu zmiňovala (Growing up with three languages: birth to eleven). Maminka mluvila čínsky, tatínek francouzsky a žijí v USA. Zajímavě o tom psali, protože oba rodiče jsou profesoři, matka navíc dětská psycholožka a lingvistika v jednom, takže dělala výzkum na vlastních dětech
Bylo to čtivé i poučné psaní. Hodně se snažili, aby děti od malička byly vystaveny těm písmenům/písmu a ve školním věku pak o to psaní…
@Agrion píše:
@P-aulin-a Ahoj nevim co kamaradka myslela „zvlastni“ tridou ani co konkretne od ucitekek ve skolce ocekavas...... ja mam 3 trilingvni deti (cestina, madarstina, nemcina), nejstarsi prave absolvoval prvni tridu, mladsi jde v zari do prvni tridy a nejmladsi je jednoletak. Oba starsi mluvi plynne vsemi tremi jazyky ( bez jakehokoliv prizvuku - az na mekke nemecke R), ted pracujeme na tom, aby umeli i psat a cist bez chyb. Chodili do „klasicke“ nemecke skolky, kde nemeli zadne extra zachazeni a zamereni na jazyk, klasicka predskolni priprava v Montessori stylu. U nas byl vyvoj jazyku nekomplikovany, deti to zvladly super..... nijak jsme to nikde extra neresili a proste to nechali vyplynout…jsem zvedava jak se decka ve skole poperou s anglictinou a dalsim cizim jazykem
Ahoj a díky za sdílení. Je super slyšet, že jste to tak hezky s dětmi zvládli
Vy tedy žijete v Německu?
Děti prý ve škole právě potom nemají problém zvládnout další jazyky, protože už pro ně mají cit.
@BramboraLD píše:
@P-aulin-a Tím jiným písmem se zabývali v té knížce, co jsem tu zmiňovala (Growing up with three languages: birth to eleven). Maminka mluvila čínsky, tatínek francouzsky a žijí v USA. Zajímavě o tom psali, protože oba rodiče jsou profesoři, matka navíc dětská psycholožka a lingvistika v jednom, takže dělala výzkum na vlastních dětechBylo to čtivé i poučné psaní. Hodně se snažili, aby děti od malička byly vystaveny těm písmenům/písmu a ve školním věku pak o to psaní…
super!
knizku urcite poridim, dekuji ![]()
Tohle me docela zajima. U nas je situace takova, ze manzel Polak, ja Ceska. Zaroven umim velmi dobre nemecky a anglicky.
Mame skoro 2 letou dcerku, premyslim, zda nemam zacit ucit jeden z cizych jazyku. Chtela jsem zacit s Nemcinou, protoze si myslim, ze anglicky se nauci tak ci tak, ale vaham. Moje sestra zije v anglii, sama ma ted miminko a vyhledove bude asi moje dcerka v anglii travit cas s tetou a sestrenici. Uz ted, jak jsme tam byli na navsteve, tak chteli deti s dcerkou komunikovat, ale tim, ze moje mala neumi ani slovo anglicky, tak z toho nic nebylo. A to je skoda. Musim ji naucit alespon nejake zakladni slovicka.
Ale ucit ji nemcinu a anglictinu zaroven? To asi nema moc smysl. Do toho na ni manzel mluvi polsky a dcerka tu polstinu uz micha do cestiny, z cehoz nejsem zrovna 2× nadsena.
@warita Prý to míchání jazyků v tomto věku je naprosto normální a děti z toho plynule vyrostou. Člověk jim musí pořád nabízet ta slovíčka, která v daném jazyce neumí. Takže zopakuješ tu její větu v nějaké variantě s tím správným slovem. Ideálně, když už ti pak odpoví a použije ho sama ![]()
Tak třeba začít tou angličtinou, když ji pak bude moct procvičovat i s rodinou, třeba i na Skypu? Pak vám asi půjde o tu motivaci, aby u toho učení třetího jazyku malá vydržela, tak to by mohlo zafungovat… ![]()
Ja sem se tedy s michanim jazyku vubec nesetkala… deti od mala jasne rozlisovaly odlisne jazyky a osoby, ktere s nimi mely spojene… to az ted, kdyz jsou vetsi a „vypadne“ jim v cestine nejake slovicko, tak se zasklebi a nahradi ho nemecky ![]()
@warita Jinak u vas bych to asi taky videla spis na tu Aj ne? Motivace v podobe male sestrenice je k nezaplaceni
Tu nemcinu se pak muze naucit ve skole… ale ten kontakt s cizim jazykem ji to nenahradi… vubec pokud mas sestru akcni a budete se navstevovat, pripadne ona brat malou na prazdniny ![]()
@Agrion píše:
Ja sem se tedy s michanim jazyku vubec nesetkala… deti od mala jasne rozlisovaly odlisne jazyky a osoby, ktere s nimi mely spojene… to az ted, kdyz jsou vetsi a „vypadne“ jim v cestine nejake slovicko, tak se zasklebi a nahradi ho nemecky
@warita Jinak u vas bych to asi taky videla spis na tu Aj ne? Motivace v podobe male sestrenice je k nezaplaceniTu nemcinu se pak muze naucit ve skole… ale ten kontakt s cizim jazykem ji to nenahradi… vubec pokud mas sestru akcni a budete se navstevovat, pripadne ona brat malou na prazdniny
ano, v podstate. Jenom ja ji teda chtela umistnit do nemecke skolky, takze tam by se zase hodila ta nemcina.
ahoj, synovi bylopet let a je bilingvni. zili jsme v cr a ja na nej mluvila anglicky a tatinek cesky. syn mluvi plynule anglicky (miluje youtube a jeho anglictina sklizi u rodilych mluvcich uspech) a spatne cesky. ted jsme ve spanelsku a zacina se ucit spanelsky. vse zvlada dobre, verim, ze jednou bude umet tri jazyky. priprav se ale na krusne chvilky. pro ucitelky bude dite pritezi, pokud mu cestina tak nepujde, doktori i ucitele ti do tveho rozhodnuti budou kecat. Jsem moc rada, ze jsme ted ve spanelsku, tady je takovych rodin plno a ja nejsem za exota ![]()
@P-aulin-a píše:
super!knizku urcite poridim, dekuji
Ahoj
rada bych se zeptala, jak vam to jde s temi jazyky, jak jsme se tu bavily uz v srpnu
mimi je asi porad malicke, ale dodrzujete uz nejaka ta pravidla? da se to?
A jinak doufam, ze se mate vsichni dobre a jste zdravi ! ![]()
@P-aulin-a ahoj
My to zatím dáváme docela v pohodě. Manžel na prcka mluví portugalsky, já česky a mezi sebou (a na kočky) anglicky. Líbí se mi, že když řeknu „už jdu za tebou“, hned je vědět, na koho mluvím
A jaké novinky máte vy?
Ozivuji diskuzi, protoze tohle me taky zajima. Cekame miminko a uz ted mi srotuje, jak to bude do budoucna s mluvou. Ja na maleho budu mluvit cesky, manzel svym rodnym jazykem a ja s nastavajicim manzelem se spolu bavime anglicky. Zijeme v CR.
Cetla jsem o bilingvnich detech a „jak na to“, takze je mi jasne, ze kazdy mame na dite mluvit jednim jazykem. Jak to pak bude ale s tou anglictinou? Je mi jasne, ze dite neco pasivne pochyti, ale kdy se domluvime jako cela rodina? Mam ho anglictinu nějak aktivne ucit nebo mu v tom udelam gulas? Pripadne budu muset, abychom se s ditetem doma domluvili, kdyz nezijeme v anglicky mluvici zemi, maleho zapsat do nejakeho „kurzu“ od nizkeho veku? Ocenim jakoukoliv zkusenost. ![]()
@Emmara bude umet tremi jazyky, to se hodi, behem prace v cizine jsem se setkala s rodinou, kde pani byla z Francie, pan z Arabie a spolu mluvili anglicky a jejich 2 deti umely vsechny 3 jazyky. Nevim, jestlu chodily ty deti do nejakych kurzu, tam toho moc neni, spis asi tak, co pochytily v rodine…ale zapsat do krouzku neuskodi (helen doron se na to taky specislizuje)
Mala byla ve trech letech doslova hozena do angl franc skolky a plav…, a pere se s tim luxusne. Tzn. ze tyto jazyky poznala az ve skolce. A protoze si oblibila cernoussky par americanu, tak uz s nimi po roce plynule konverzuje a tedy anglicky bude umet asi lip nez franc. Doma si pri hrani sama se sebou povida anglicky. Mel jsem z toho nejdriv strach, preci jen tatinkova princezna, ale musim rict, ze ty male detske mozecky ty ruzne jazyky maji asi hozene jinak, ze clovek zasne.