Trpělivý zubař, který umí pracovat s vystrašeným dítětem?

Anonymní
11.10.22 07:58

Trpělivý zubař, který umí pracovat s vystrašeným dítětem?

Ahoj všichni. Prosím o radu, protože jsem už zoufalá. Ačkoli jsem se dceři starala o zuby od prvního zoubku a ani jednou jsem čištění nevynechala, dvě různé dentální hygieničky mi potvrdily, že čistím správně,…tak stejně má dcera každou chvíli kaz (i přesto, že pije jen vodu, bonbony, lízátka nevedeme, atd). Ze začátku perfektně spolupracovala a nebála se, ale po jednom necitlivém ošetření, kdy zubař pospíchal, má ze zubařů trauma. Podařilo se mi najít skvělou zubařku, která ten strach postupně odbourávala, ale ta nedávno skončila a já teď hledám novou. Nemáte prosím tip na zubařku, která umí pracovat s dětmi, které mají opravdu strach, ale dobře reagují, když je zubařka hodná a trpělivá? Zubařku, která si prostě udělá čas a nebude spěchat? Jsme z Prahy, ale dojedu opravdu kamkoli, zaplatím cokoli.
P. S. Kdyby ten zubař dokázal odhalit, proč se ty zuby pořád kazí a co mám ještě dělat, bylo by to naprosto úžasný, ale už tomu přestávám věřit, protože všichni mi akorát řeknou, že nemá pít sladký (nepije), nejíst po čištění (samozřejmě!) a mám se naučit pořádně čistit (už fakt nevím, jak)… :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.10.22 08:17

Mezizubní kartáček? Synovi se po šestém roce náhle udělaly v krátké době čtyři kazy, všechny mezizubní.

• Citovat
  • Upravit
Ledová káva
11.10.22 08:31

Sehnat jakéhokoli zubaře je dnes téměř nemožné, natožpak mít ještě nějaké speciální požadavky, ale přeji hodně štěstí při hledání. Napadlo mě, nemá dcera třeba jícnový reflux nebo něco takového? Přijde mi zvláštní, aby se zuby bez příčiny jen tak samy kazily, když čistíte, sladké moc nejí :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.10.22 08:34
@Anonymní píše:
Mezizubní kartáček? Synovi se po šestém roce náhle udělaly v krátké době čtyři kazy, všechny mezizubní.

Mezizubní kartáček i nit používám. :( Právě už jsem trochu bezmocná. Když někam jedeme s dalšíma rodinama, tak stejně staré děti si ty zuby čistí samy, jen kartáčkem, minutu, přes den pijí jen šťávy, pořád lízátka a žádný kaz nemají. Je mi jasný, že každý má jiné predispozice, ale občas mi to prostě přijde nespravedlivé. :(

• Citovat
  • Upravit
3928
11.10.22 08:40

Kolik je dceři? Moje má taky kazive zuby, děláme toto :

• ačkoli je jí sedm, čistím zuby stále já, každý večer tomu věnujeme cca 15 minut. Leží na gauči s hlavou mírně dolů (prostě jako na zubarskem kresle), hlavu má na mém klíně.
  • čistím tím nejmenším tepe kartáčkem, co existuje (myslím pro děti do 3 let), ze všech stran, krouživými pohyby
  • na zadní stoličky si beru single kartáček
  • pak projedu všechny mezizubní prostory mezizubními kartacky (po dlouhém zkoušení se už dostanu všude, mám různé velikosti)
  • a pak dám na mezizubní kartáček elmex gel nebo tooth moussee (střídám to) a projedu ty mezizubní prostory znovu

Postupně jsem přidávala a přidávala, když na každé prohlídce měla znovu kaz, teď minule kaz konečně neměla, uf.

Slabé místo je, že tohle není nikdo kromě mě schopen ani ochoten dělat (prosimte, ty naděláš!), takže na svp, na skautskych akcích, u babičky, s tatinkem… si čistí zuby buď sama, nebo jí to někdo dospělý tak nějak přejede. S tím ovšem neudělám nic, leda bych večer nikdy nikam nechodila a ona nespala beze mě mimo domov. A to nejsem ochotná, ani kvůli zubům :nevim:

Jako není to fér, někdo pošle děti do koupelny „vyčistěte si zuby“ a zuby mají zdravé, někdo dělá psí kusy a furt je to málo, ale pravdou je, že kdyby měla ty zuby čisté, tak se prostě kazit nebudou. Manžel si zuby čistí, ani nechci říkat jak často a jak pečlivě, a kaz má jednou za deset let. Já si sobě čistím zuby podobně jako dceři, a nedejbože jednou vynechat, už mám zánět. Taky mi trvalo roky zkoušení, než se mi to přestalo kazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.10.22 08:48
@Ledová káva píše:
Sehnat jakéhokoli zubaře je dnes téměř nemožné, natožpak mít ještě nějaké speciální požadavky, ale přeji hodně štěstí při hledání. Napadlo mě, nemá dcera třeba jícnový reflux nebo něco takového? Přijde mi zvláštní, aby se zuby bez příčiny jen tak samy kazily, když čistíte, sladké moc nejí :nevim:

O tom jsem tedy ještě neslyšela, tak jsem musela googlit. Dcera tedy žádné z těch příznaků nemá, tak nevím…
Je mi jasné, že to nebude jednoduché, už jsme na čekačce v jedné soukromé ordinaci, ale raději hledám dále, protože už je to půl roku od poslední kontroly a já bych nerada, aby se jí něco rozjelo. :( Vím, že jsou na světě mnohem větší problémy, ale tohle mě mrzí o to víc, že jsem se od začátku tak snažila, aby žádné kazy neměla a nemusela se bát zubaře.

• Citovat
  • Upravit
5936
11.10.22 08:52

U nás v Brně je v jedné nemocnici dětské zubní. Dcera má hromadu kazů, taky to nechápu, trpí tím už od mala. Drhne si je 2× denně, snažím se ji kupovat ty nejlepší pasty, dcera má taky už trauma od naší zubařky. Jenže ji brala jako dospělou takže injekce na umrtvení klasické, bez nich to nešlo, teď ji plomby pořád padaly, vzalo to sebou další kousky zubů, takže ji zubařka odeslala jako neošetřitelnou. V nemocnici jsem teda čuměla. Pečlivě zkontrolovali všechny zuby, poslali ji na rentgen, v klidu ji vše vysvětlili, sice ji čeká příští rok oprava zubů v narkóze, to by nedala.Ty drobný kazy se udělají co nejrychleji, používají dětské injekce o tom jsem nikdy neslyšela, jsou tenké a nebolí to tolik, a ještě ji to namažou aby ten vpich necítila tolik. Budou mít připravený Entonox ze začátku, aby přestala mít strach.Sice si to zaplatím, ale když ji ošetří za jedno sezení třeba 3 drobné kazy, tak sice zaplatím za Entonox 560 korun, ale za ten klid mi to stojí, a dcera bude v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
11.10.22 09:03

Máme dobrou zubařku, ale je to soukromá a hodně se tam platí…a je pořád ještě na mateřské, takže ordinuje jen nějaké dny. Dcera měla velký dávivý reflex a používá na to rajský plyn na trochu „oblbnutí“ ato funguje i na strach…dítě má před sebou obrazovku s pohádkou…je opravdu milá a k děti co nejšetrnější a přitom kvalitní dobrá zubařka.

Mohu do SZ napsat kontakt, jestli bere nové pacienty, ale nevím. Praha 2.

Schodla jsme se s ní v tom, že kazy u dětí jsou teď častější :
1. díky sajrajtům v jídle…ani rohlík ani chleba není bez různých umělotin (protože třeba já jsem se ještě na medicíně učila, že děti prakticky nemají mezizubní kazy, obě moje dcery měly v 5 letech mezubní).
2. za nás, jsem ale starší ročník:-) se kazy na mlíčných zubech neřešily, taže vypadám, že teď mají děti víc kazů
3. že je to hodně o genetice jako mnoho věcí…
Samozřejmě, že čištěním zubů nic nezkazíš aje to správně, ale někdo pije a jí na nic sladké, zuby si čístí 1 za týden a kazy nemá…někdo čistí a čistí a dělá kde co a kazy má…
Nějak bych to extrémně neřešila a netrápila se tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
11.10.22 09:24

Opravdu zkuste zjistit, zda dcera nemá mimojícnový reflux. Nemusí mít žádné příznaky okolo (i když mohou být třeba docela nenápadné - častější zahlenění, suchý kašel, chrapot či zastřený hlas). To se pak kazí zuby jedna báseň a člověk by mohl čistit celý den, nic nejíst a stejně by se kazily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
11.10.22 09:35

Moje deti maji tez kazive zuby. Cistim jim je ja i oni samy a presto maji kazy na ploskach na stolickach. Uz si pripadam blbe pred zubarkou, ale nevim, co bych mohla delat vic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
541
11.10.22 09:57

Ahoj u nás je to dost podobný, dceři jsem od prvního zubu pečlivě čistila, nikdy jsme jí neolizovali lžičku, zuby jí čistím ráno a večer sama (Elmex, sonický kartáček, solo kartáček, GC Tooth Mouse, mezizubní kartáček, nit), techniku mám dobře zvládnutou, několikrát prokonzultovanou. Na prevenci chodíme od prvního zubu, nikdy nezapomínáme. První kaz měla asi ve dvou letech, ale máme velký štěstí, že se nechá ošetřit. Pak se to rozjelo a nebyla návštěva, aby nenašla alespoň 2-3 kazy. Byla jsem úplně šílená a zahanbená. Sama jsem neměla kaz už víc než 12 let. Teď jí je sedm a na poslední kontrole před týdnem měla jeden mikro a spíš řešíme vypadávání plomb, doktorce to už sama hlásím, co se mi nezdá. Nicméně jsem cca před rokem našla orální probiotika Dentivac a myslím, že to má trochu efekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.