Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, prosim vas o pomoc nejak si neviem s tym rady..som slovenka-v Cr mam len prechodny pobyt a zdrav. poistenie, otec maleho je cech. Narodilo sa nam mimimko, rodila som v cechach a ja neviem ako postupovat. Kde ma trvale bydliste? Malo by mat podla matky ale to bude mat na Slovensku ked zijeme v cechach alebo ako..?
a co este treba vybavit? Vopred ďakujem
@petushqa27 Ahoj, v tomto prípade má TP ako otec. Mala by si ho nahlásiť na vnútre / migračnom (ale náš má tri roky a až teraz som zistila, že som to mala urobiť, čakám druhé, tak to potom urobím naraz). Ak chceš, možeš vybaviť na ambasáde v Prahe slovenský RL, na nič ho teraz vlastne nepotrebuješ, ale je to výhoda do budúcna (má obe občianstva), keby náhodou žil na SK, chcel sk / oboje doklady a pod. Potom potrebuješ cestovný doklad na cestovanie na SK, najjednoduchšie a najlacnejšie a urobiť mu český občiansky.
@selia ja som prave myslela ze ma automaticky po mne na Slovensku a budem to musiet prehlasovat. Takze ma trvaly v cechach na adrese otca? Ano ten RL by som urcite chcela aj slovensky ale to sa da vybavit aj neskor, nie? ![]()
@petushqa27 slovneský a český TP sú dve rozdielne veci (podľa dvoch rozdielnych zákonov). Proste český TP má podľa otca, nemožemať podľa Teba. Slovenský TP mať nebude, pokiaľ ho naň aktívne neprihlásiš. Automaticky po matke je TP len u Češiek s TP v ČR.
@petushqa27 pokud je otec Čech a rodila jsi v ČR, tak má trvalý pobyt na území ČR - tedy tam, kde má otec.