Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
mám takový dotaz. Moje půlroční dcera má asymetrii jedné strany těla. Projevuje se to pouze vizuálně - třeba na zadečku a stehýnku má jinak faldíky na jedné a druhé straně. A má jakoby menší zadeček na jedné straně
Jinak se přetáčí na bříško, pivotuje na obě strany stejně, opírá se o dlaně atd. Byla nám doporučena Vojtovka a nenošení v nosítku. A teda ještě se neplazíme, nějaké náznaky jsou, ale spíše couvá ![]()
Je tu prosím někdo, kdo měl podobný problém a dítku se to spravilo i samo, bez cvičení? Bylo nám řečeno, že pokud nebudeme cvičit bude šmajdat:(
Děkuji za reakce
Ahojky my jsme měli to samé, vojtovku cvičíme od 2. měsíců. Musím říct, že cvičení pomáhá ve více směrech. Synovi je 11. měsíců a na vojtovku budeme chodit do té doby než začne chodit. Cvičení doma zvládám, akorát už je těžší ho udržet v dané pozici, prot. roste a má větší sílu. Jinak se plazí, otáčí, je na čtyřech, sedá si atd.
![]()
Meli jsme to same. Vojtova metoda je skvela, ale trapit miminko touto metodou kvuli problemu, ktery neni az tak zavazny se mi nechtelo. Fyzioterapeutka nas naucila par cviku metodou Bobatha a behem chvile bylo vsechno v poradku. A cviceni bylo jednoduche a zabavne pro me i pro miminko.
Souhlasím s Wildou a chtěla bych Bobatha. Mam pocit ze dneska se uz na sebemenší odchylku pise Vojtovka. U nas to bylo kvuli tomu ze byl linejsi a nechtelo se mu zvedat hlavu. Poslali nas tam z neurologie, detske doktorce přišel v normě ( narozen o pet tydnu drive). Cvičili jsme ale neviděli žádný výsledek jen strašný pláč a přestal se usmívat a chtel jen spat, tak jsme přestali a vsechno to časem dohnal.
Mě přijde normální, že dítko má asymetrii, syn ji měl také - nevěděla bych to, kddyby jsme nechodili cvičit vojtovku(slabé břišní svaly). u starší dcery se kterou jsme chodili pouze na klasické kontroly k pediatře jsme si toho nikdy nevšimli a možná ji měla taky, jen to nikdo nesledoval.
Mame to samé, asymetrii když leží, tak ma zadeček na jednu stranu. Nebo taky ty stehynka, má ty špíčky jinak poskladane. A má rozestup břišních svalu. Taky máme cvicit Vojtovu metodu jenže se mi to příčí. Malý strašně řval a ač dr tvrdí, ze to nebolí, tak tomu nevěřím. Mate s tím někdo více zkušenosti? Co se muže stát, když cvicit nebudeme? Skolioza? Neco ještě horšího?
@Anonymní píše:
Mame to samé, asymetrii když leží, tak ma zadeček na jednu stranu. Nebo taky ty stehynka, má ty špíčky jinak poskladane. A má rozestup břišních svalu. Taky máme cvicit Vojtovu metodu jenže se mi to příčí. Malý strašně řval a ač dr tvrdí, ze to nebolí, tak tomu nevěřím. Mate s tím někdo více zkušenosti? Co se muže stát, když cvicit nebudeme? Skolioza? Neco ještě horšího?
Ahoj, taky jsem chodila s dcerou. Po půl roce se srovnala. Ty děti u toho řvou všechny, protože se po nich chce něco, co se jim nelíbí. Žádné negativní následky to na malé nezanechalo. Než řešit v dospělosti bolesti zad a kdoví čeho, tak bych tu chvilku řevu vydržela.
My cvičili s dcerkou měsíc a nějaké negativní následky jsme pak zhruba 3 měsíce řešili (psychické, ne fyzické). Ale každý to má jinak, já po těchto zkušenostech jsem raději pro to, aby máma dala na svůj instinkt (mě se to taky hodně příčilo a cvičila jsem nerada ač jsme cvičili opravdu chvíli). Ale to taky záleží na závažnosti zdravotního stavu a nutnosti cvičit…
Měla bys cvičit, podle mě. My řešili taky asymetrii, podobně jako u vás. Plus lehkou hypotonii. Rozestup břiš. svalů má taky. Dle rehabilitační sestry a doktora to na Vojtovku nebylo a teď ve třech letech hůř chodí, je slabší, prostě nemá silné zádové a břišní svaly. Tak budeme napravovat, co půjde rehabilitací, co doporučí, už jsme objednaní. Sem tam si stěžuje na bolest nožičky či ručičky, ramínka má dopředu, prostě špatný postoj. Skoliozu nemá, ale kdo ví, jak by to skončilo za dalších x let bez cvičení.. Takže já radím, cvičit.
Tak pořad nevím, hlavně mi přijde, že když s malým manžel cvičí, tak to děla špatně. Max doma tak neřve jak na rehabilitaci. Má teď 3,5 měsíce, mám strach, ze mu ten vývoj bude tenhle problém brzdit, ze se nebude pretacet atd. Achjo