Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, jsem v 26tt a už nějaký týden si lámu hlavu
Dělali mi tripl test který vyšel: Screening negativní… 1z530 DS a v poznámce riziko Down očekávané pouze vzledem k věku matky je 1 z 1400… Doktor mi řekl žen mě může poslat na plodovou vodu at si to rozmyslím, že tam je riziko potratu..No odmítla jsem, pročetla strašně moc článků a diskuzí a trochu se uklidnila..Prej záleží na tom v jakým týdnu se test dělá a já tu mám napsáno že Délka těhotenství při vyšetření 19+6 podle PM a 16+3 podle UZ…tak že babo rad..Test v prvním trimestru mi nikdo nenabídl..Jinak UZ v 20tt byl v pořádku..ted jako nevím jestli to je špatné nebo dobré, spoustu maminek říkalo že test je nepřesný a kolikrát i falešně pozitivní.. ![]()
@macisekk na triple vůbec nehleď, to je tak mizerný test, že se divim, že ho ještě někde dělají.
Spolehlivost toho testu je 66%, může být i falešně negativní, mě vyšla pravděpodobnost DS 1:13500 a chlapeček DS má. Takže dle mého sázka do loterie. UTZ také DS často neodhalí, pokud ho nedělá zkušený prenatální diagnostik na specializovaném pracovišti, ale znám chlapečka s DS, kterého ani MUDr. Vlašín neodhalil. Ve 26tt už stejně není jiná cesta, než miminko porodit. Ale myslím, že se zbytečně stresuješ
problémy se mají řešit, až skutečně jsou, jinak člověk prožije spousty obav z věcí, které vlastně ani nenastanou ![]()
1:530 ale pozitivní není ne?
každopádně se netrap, učitě budeš mít zdravý miminko ![]()
No právě že není, ale řekl mi že je to hraniční a že se mám rozmyslet jestli půjdu na plodovou vodu..Ted už bych s tím stejnak prd udělala, ale asi jen potřebuju uklidnit…
![]()
@macisekk Taky mám negativní zkušenost s tripl testem. Vyšlo mě riziko roštěpu páteře 1:150. 3 týdny jsem se nervovala, dřív neměli volno na UTZ
. Nakonec bylo vše O. K.. U dalšího těhotenství bych ten test odmítla.
Já měla riziko 1:4 na DS a to bylo dokonce ze screeningu v prvním trimestru, dcera je zdravá, byly to nejhorší tři týdny v mém životě, když jsme čekali na výsledky z odběru klků. Nestresuj se, užívej zbytku těhotenství ![]()
Já ho měla pozitivní. Na odběr plodovky jsem šla a malý se narodil zdravý…
Myslím že tím zbytečně někdy straší…Na mě to vyhrknul že jsem nemela ani slov..navíc mám doma 3,5roku holčičku a nějaké tyhle výsledky sní vůbec neznám..Tak snad budem mít i tu druhou zdravoučkou.. ![]()
Mi vyšlo po NT riziko na DS 1:25, šla jsem na odběr klků, ale ten se nezdařil pro špatné umístění placenty. Musím počkat ještě 14 dní na odběr plodové vody. Snad to bude v pořádku. Zatím se nechci předčasně plašit, ale nervózní jsem.
My měli zase riziko na DS téměř 1:10000, takže celé těhu probíhalo v klidu a máme holčičku s DS…nikdo nic neodhalil…Je to těžké…Dá se jít teď v tomto stádiu těhotenství vůbec na ukončení??
@michelin81 podle zákona je hranicí pro UPT 24.týden, ale tady jsem narazila na někoho, komu to nabídli po 30.týdnu, jak to ovšem napsali do papírů nevím, nevěděla ani paní, co to podstoupila, takže se to děje ![]()