Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
TBC nemám, jinak očkuju, ale první obecně očkování nesnášela nejlíp. Tohle vyžaduje poněkud delší expozici, než že se na mě bezdomovec zle podívá v MHD. A ono těch blbých nemocí je dneska tolik a zdaleka ne proti všemu se očkovat dá, že si vybírám, co mi dává smysl. Pokud by mi to lékař vzhledem k okolnostem doporučil, šla bych do toho, ale jinak ač očkovací, moc nejsem zastáncem naočkovat dítěti úplně všecko, co se očkovat dá.
@Helca83 Promin, ze se ti vmesuju do dotazu… ale my jsme neco podobneho resili s boreliozou. Meli jsme chalupu v ohnisku nakazy a matka (sama vzdelanim lekarka) se ptala primo v ockovacim centru, jestli se mame nechat naockovat. Doktor se ji tam pry tehdy vysmal, ze pry po tech letech, co tam jezdime, uz to nema cenu, ze uz jsme promoreni. Takze mamka vesele odrazovala od ockovani vsechny, s kym na to tema prisla rec, nebo kdo se ji na to jakozto doktorky zeptal. No a pak tam jednou chytla kliste, dostala boreliozu a uz skoro 10 let se potyka s nasledky.
Cimz nechci rict, ze doktorum neverim, prave naopak, ale ani oni nemusi mit vzdy pravdu a proto se snazim zjistovat nazor vzdycky z vice stran. A treba teta meho muze - imunolozka, byla pro ocko proti TBC vsemi deseti. Takze stejne musis dat trochu i na svou intuici, protoze i mezi odborniky to jeden rekne, ze jo a druhy, ze ne.
@kve-tinka píše:
Nenechala a nenecham a to jsem mama pracujici na plicnim, nekolikrat do roka zachyt TBC.
A duvod?
@Hoa Mai píše:
@Helca83 Promin, ze se ti vmesuju do dotazu… ale my jsme neco podobneho resili s boreliozou. Meli jsme chalupu v ohnisku nakazy a matka (sama vzdelanim lekarka) se ptala primo v ockovacim centru, jestli se mame nechat naockovat. Doktor se ji tam pry tehdy vysmal, ze pry po tech letech, co tam jezdime, uz to nema cenu, ze uz jsme promoreni. Takze mamka vesele odrazovala od ockovani vsechny, s kym na to tema prisla rec, nebo kdo se ji na to jakozto doktorky zeptal. No a pak tam jednou chytla kliste, dostala boreliozu a uz skoro 10 let se potyka s nasledky.
Cimz nechci rict, ze doktorum neverim, prave naopak, ale ani oni nemusi mit vzdy pravdu a proto se snazim zjistovat nazor vzdycky z vice stran. A treba teta meho muze - imunolozka, byla pro ocko proti TBC vsemi deseti. Takze stejne musis dat trochu i na svou intuici, protoze i mezi odborniky to jeden rekne, ze jo a druhy, ze ne.
Tak proti borelioze se ockovat neda, takze to asi bylo trochu jinak.
@Helca83 @mroe nějak nemám potřebu zbytečného očkování, já jsem jako dítě očkovaná byla, mám hladinu protilátek. I nově nastupující sestry nejsou očkovány. Jen jednou ročně proděláváme RTG plic. Můj synovec dostal TBC a očkovaný byl, prostě jiný kmen. TBC v dnešní době je dobře léčitelná, a věřte, že k nám se s nákazou dostávají lidé zcela slušní, dobře živení atd. sami neví, kde k tomu přišli. A opravdu z jednoho zakašlání někde na veřejnosti TBC ještě nikdo nedostal. ![]()
Holky moc vám děkuji za vaše názory a postřehy. Ještě by mě zajímalo vy co máte po očkování jestli byla nějaká reakce?
@Anonymní píše:
Holky moc vám děkuji za vaše názory a postřehy. Ještě by mě zajímalo vy co máte po očkování jestli byla nějaká reakce?
Reakce žádná, ale syn snášel dobře všechna očkování, nikdy ani zvýšená teplota.
@kve-tinka píše:
@Helca83 @mroe nějak nemám potřebu zbytečného očkování, já jsem jako dítě očkovaná byla, mám hladinu protilátek. I nově nastupující sestry nejsou očkovány. Jen jednou ročně proděláváme RTG plic. Můj synovec dostal TBC a očkovaný byl, prostě jiný kmen. TBC v dnešní době je dobře léčitelná, a věřte, že k nám se s nákazou dostávají lidé zcela slušní, dobře živení atd. sami neví, kde k tomu přišli. A opravdu z jednoho zakašlání někde na veřejnosti TBC ještě nikdo nedostal.
Takze ti prijde zbytecne ockovat, protoze je TBC dobre lecitelna a nakaza neni zas tak jednoducha?
Moje děti byly naočkovány proti TBC-byla jsem uvedena jako riziková osoba, protože jsem žila v rizikových zemích. Děti žádnou reakci na očkování neměly. A není pravda, že momentálně očkují hned miminka v porodnici. Musela jsem pokaždé vychytat nákou mezeru v povinném očkování-je tam potřeba delší pauza mezi očkováním. Tomu nejmladšímu to pořad nedokážu vychytat-už má 20 měsíců. Očkování jsem díky doporučení z porodnice platit nemusela…
Já očkovaná jsem. Mamka pracovala na plicní léčebně 6 let. A nestačila zírat, kolik lidí tam skončilo kvůli tubeře v karanténě. Obvykle jsou to dělníci z východu, bezdomovci a občas si to někdo přitáhne z pobytu v cizině. Já jakožto někdo, kdo přichází s dělníky z Ukrajiny, Moldavska a dalších okolních zemí, do styku skoro denně, jsem teda ráda, že očkovaná jsem.
@Hoa Mai na boreliozu ale nejde ockovat, leda na klistovku… a koukam ze uz to holky psaly vyse…
@Kelen jeste na podzim 2017 to tak bylo - se synem jsem v porodnici vyplnila dotaznik, ostatni maminky tez; koho uznali za rizikoveho, ten dostal ocko rovnou, ostatni pak prave leda v nejake mezere mezi ockovanimi a jeste mi nase pediatricka sdelila ze to sama neockuje, ze nas pripadnenposle do ock. centra.
@Helca83 Aha, možná to má každá porodnice jinak. Na Bulovce to hned neočkují- ani v roce 2014 neočkovali…
@DeeDee.518 píše:
Já očkovaná jsem. Mamka pracovala na plicní léčebně 6 let. A nestačila zírat, kolik lidí tam skončilo kvůli tubeře v karanténě. Obvykle jsou to dělníci z východu, bezdomovci a občas si to někdo přitáhne z pobytu v cizině. Já jakožto někdo, kdo přichází s dělníky z Ukrajiny, Moldavska a dalších okolních zemí, do styku skoro denně, jsem teda ráda, že očkovaná jsem.
Ano, tohle chapu. Nebo kdyz deti chodi s detmi cizincu do skolek a do skol. Nebo kdyz chce mlada generace cestovat a to spise na vychod nez na zapad.
Neumim ale vyhodnotit riziko nakazy v MHD apod. pri nahodilem jednorazovem kontaktu s nemocnym, to se mi zda pomerne nizke, oproti zloutence nebo klistove encef. pokud ma clovek chalupu u lesa a potazmo jeste treba psy nebo kocky ![]()
@mroe @kve-tinka Dekuju za vysvetleni vaseho pohledu na vec.