Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj jsem ve 30+3tt a každý den už asi od 28 tt mám bolesti jako při menzesu a při té bolesti mám úplně tvrdé břicho. od začátku těhu mám takový hlenový bílý výtok a opravdu hodně silný. Poraďte mi prosím jestli je to v pořádku nebo ne.Beru prášky železo Taldyferon. Děkuji
![]()
@sisyy Ahoj,jak často za den se to děje? Já jsem 24+4 a taky cca 2× denně mi tvrdne břicho a menstruační bolesti mám taky každý den, ale vše trvá vždy jen pár minut někdy ani to ne. Zjišťovala jsem a prý je to v pořádku, když je to to jen párkrát za den.
Ahoj, jen chci uklidnit že já měla tvrdnutí břicha na denním pořádku. Hodně pít, málo se stresovat! Pomáhají takové krátké procházky ![]()
Určitě se zmínit u doktora!! Aby zkontroloval že je vše v pořádku. Ale většinou to nebývá nic vážného.
Myslím že když to není víckrát než 10× za den (ale tím číslem si nejsem 100% jistá) tak by to nemělo být nic 🤷♀️ ♥️️
Každopádně určitě se zmínit svému gynekologovi ![]()
Jinak přeji příjemný zbytek těhu 🤰
Ahoj, a kdy jdeš do poradny? Měli by ti vyšetřit délku čípku, až půjdeš na kontrolu. Mě tvrdne břicho od cca 22tt, teď jsem 32tt. Doktor měřil čípek v 26tt (koncem září), to bylo OK, dostala jsem Magnosolv (což je trošku placebo, ale alespoň křeče do nohou a zácpu to vyřešilo
). Břicho mi stále tvrdne denně Xkrát, odhadem 15× třeba. Poslední dobou ale začal i tlak do rozkroku, takže doktor mi měři čípek opět minulý týden (v 31tt), a je zkrácený pod normu (tedy pod 25mm), mimčo je hlavou dolů a hodně nacpané nízko, jako že fakt mám pocit, že ho cítím z vnitřku rozkroku (nevím, jak popsat
). Takže lékař věští, že termínu na začátku roku 2020 se nedočkáme, ale na druhou stranu žádné drama. Dostala jsem Utrogestan. Jen říkal, pokud by břicho tvrdlo třeba během hodiny několikrát v pravidelných intervalech, že mám naklusat do nemocnice. Musím podotknout, že mu fakt věřím, že to porodník z Apolináře, denně mu projde rukama řada porodů na termín i předčasných atd. Samotné tvrdnutí břicha nemusí znamenat nic, měl by ti doktor udělat to měření čípku a pohmatem tě vyšetřit. Na druhou stranu už jsi v týdnu, kdy se každé ženě čípek začíná zkracovat pomalu, jako příprava na porod. Cervikometrie=délka čípku (co mám od něj info) má vypovídací hodnotu cca do toho 30-31 tt. Predikuje se podle ní případně předčasný porod uskutečněný do 33tt. Později už je to hodně individuální, čípek se zkracuje každé těhulce, a těžko se to doktorům odhaduje. Já třeba věřím, že to doklepu když ne do termínu, tak snad do 37-38tt. Každopádně určitě to řekni na kontrole (nebo pokud jí máš za dlouho), tak se nacpi na mimořádnou kontrolu! Lepší 100× otravovat, než něco zanedbat. Držím palce ![]()
Doufám, že jsem to napsala alespoň trošku srozumitelně ![]()
Já jsem 32tt a břicho mi tvrdne několikrát denně a mám k tomu menstruační bolesti. Vypadá to na poslíčky. Zatím nestresuju, myslím, že je to normální. Výtok mám od začátku. Nijak to nepálí ani výrazně nezapáchá. Dr říkala, že mám prostě zvýšenou tvorbu poševního sekretu.
@Mutlice Kontrolu mám 19.11. a čípek už mi měřil a vše bylo v pořádku
@sisyy píše:
@Mutlice Kontrolu mám 19.11. a čípek už mi měřil a vše bylo v pořádku
Pokud ti měřil čípek /ne tedy nijak dávno, protože ono se to postupem těhu mění/, tak bych asi vyčkala do toho 19.11. a jen znovu určitě na to tvrdnutí upozornila. Když by se ti cokoliv nezdálo, tak tam raději skoč dřív. ale samotné tvrdnutí a občasná bolest podbřišku nemusí být nic špatného. Někdo má dráždivou dělohu. atd. Drž se
Na tvrdnutí břicha mi gynekolog doporučil hořčík…Určitě bych se ho na to zeptala…
@Mutlice ahoj, jsem na tom relativně stejně jako ty. I s termínem. Dnes naměřený čípek 1,97cm. Zavřený, i vnitřní branka. S tou jsem měla problém cca ve 20tt. Žádná velká rada od Dr. Návrh na hospitalizaci, ale bez nějakého nátlaku. Když jsem řekla, že nechci. Tak nic neřekl. Jen že kdyby se mi cokoliv nezdálo, že mám jet rovnou do nemocnice. Tak jsem tak nějak na vážkách co dělat…
@Petul&Charlie píše:
@Mutlice ahoj, jsem na tom relativně stejně jako ty. I s termínem. Dnes naměřený čípek 1,97cm. Zavřený, i vnitřní branka. S tou jsem měla problém cca ve 20tt. Žádná velká rada od Dr. Návrh na hospitalizaci, ale bez nějakého nátlaku. Když jsem řekla, že nechci. Tak nic neřekl. Jen že kdyby se mi cokoliv nezdálo, že mám jet rovnou do nemocnice. Tak jsem tak nějak na vážkách co dělat…
Ahoj, no je těžké radit, já jsem měla čípek tuším 21mm v 31tt, zítra jdu na kontrolu, tak uvidím. Teď jsem 33tt. Já jsem zůstala doma v klidovém režimu. Rozhodně to tedy není, že jen ležím. cca dva dny v týdnu jsem v kanceláři /ale mám klidnou práci u PC/, na drobný nákup zajdu nebo zajedu, vařím, lehce uklízím, neležím. ale sečteno, šetřím se. A mám pocit, že je to lepší, tvrdnutí není tak časté posledních pár dní /bylo to fakt časté ještě minulý týden, teď mi přijde tak 5-8× za den/, tak uvidím, co čípek. Pokud bys zvážila, že nemocnici ne, tak být tebou se opravdu šetřím. máš čípek trošku víc zkrácený než já. Ale dobré je, že se neotvírá. Ono, co jsem pochytila, to měření má velkou výpovědní hodnotu cca do toho 30-31tt, kdy se podle něj dá předvídat předčasný porod do 32tt.. jakmile jsi 32tt a dál, tak vlastně se z toho už moc usuzovat nedá a čípek se krátí každému s blížícím se porodem. Když byses cítila nějak špatně, radši bych tu nemocnici na pár dní dala.
ono jak nejde o mě, tak radší radím opatrnost ![]()
@Mutlice díky. Režim mám relativně jako ty. V kanclu jsem už jen 1× týdně na 4-6hodin. Jinak doma, polehávám. Jsem rozhodnutá to dál takhle zkusit a uvidím co bude. Když by mi bylo hůř, tak určitě pojedu. Třeba zrovna dneska je to fakt hrůza. Břicho tlačí téměř furt, tvrdne víc než obvykle. Uvidím co bude další dny.
@Petul&Charlie mě ten klidový režim prospěl. Mám Magnosolve, ale tomu to moc nepřisuzuju, ten beru od půlky září a víc než měsíc neměl žádný efekt
spíš ten Utrogestan (i když se dává spíš v začátku těhu z jiného důvodu), gynekolog říkal, že „relaxuje“ dělohu, tak asi jo. Držím pěsti ![]()