Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chci se zeptat na vase zkusenosti. U prvniho tehotenstvi mi vysly spatne vysledky screeningu (podezreni na Downuv syndrom a sijove projasneni). Odber plodove vody to nastesti vyloucil. Zajima me ale, jestli tim padem je i zvysene riziko spatnych vysledku u druheho tehotenstvi? Mate s tim nektera zkusenost? Diky!
Ohledně druhého těhotenství žádné zvýšené riziko není, tyto testy často vycházejí falešně pozitivní.
Pokud první u prvního těhotenství byly špatné pouze výsledky, tzn. falešně pozitivní, ale dítě bylo v pořádku, tak není důvod, aby to u druhého dopadlo stejně. Jediné, co to může falešně výrazně znovu zkreslit je věk, takže záleží, kolik je Vám let.
Chápu to tak, že blbé byly hodnoty naměřené u mimča při ultrazvuku, výsledky krve jsi měla ok? Pokud bys měla nějaké nestandardní hodnoty v krvi, je možné, že u druhého těhotenství by ti vyšly znovu „divně“, někdo se holt do těch tabulek hůř vleze
Ale nestrachuj se dopředu zbytečně
Já jsem byla těhotná třikrát, druhé těhotenství ukončené po potvrzeném DS. Při screeningu ve třetím těhotenství se zohledňoval i výskyt DS v minulosti, i přesto jsem měla dokonce ještě lepší výsledek, než v tom prvním
Ale je pravda, že mě doktoři v tom třetím těhotenství více hlídali a byla jsem z jejich pohledu riziková. Ačkoliv všichni jedním dechem dodávali, že DS je náhodná mutace a není důvod k obavám ![]()
@Beata.xy je mi 30. V dobe prvniho tehotenstvi mi bylo 28, tak si myslim, ze to jeste nebylo tak hrozny ![]()
@Michelle_M tak to me mrzi, ze to takhle dopadlo
presne tak, vysledky spatne vysly jen na tom ultrazvuku, krev byla v poradku.