Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj zkušené a informované maminky, pročetla jsem tady několik témat na téma tvrdnutí břicha a dočetla jsem se, že může být způsobený například „přepínám sil“, což v mým případě asi moc nehrozí, zas tolik se fyzicky nepřepínám, tak mě napadlo, jestli to nemůže být třeba ze stresu. Jsem poslední dobou dost nervózní, z kolegyň v práci, z neohleduplných lidí v buse, z autobusu a nevolností z něho… myslíte, že moje několikrát denně tvrdé bříško (5×-6×) může být následek moji psychiky?? Možná se ptám „blbě“, ale čekám prvního cvrčka, takže jsem neznalá…
Pěkný den a veselé zdravé děti ![]()
Ahoj, já se 20 tt strašně rozčílila a měla nervy s ex (pohádali jsme se po telefonu) a od té doby stahy, klidně 30-40× denně. Takže podle mě to určitě může být i od nervů. Ono se lehko řekne, že se má člověk uklidnit, někdy to bohužel nejde.. Jinak pokud máš nějaké obavy, obrať se na dr a prokonzultuj to s ním.. Ono i záleží, jaký jsi tt, ke konci může jít o poslíčky..
Určitě, mně tedy břicho tvrdlo ne z psychické námahy, ale hlavně ze stresu. Když mě kvůli tomu zavřeli v nemocnici, tak mě tvrdlo ještě víc ![]()
Určitě to může být z nervů. Mě tvrdlo břicho od 18tt, z nervů teda ne, fyzické práce jsem měla tak akorát, nic na co bych nebyla zvyklá, takže nevím, z čeho to bylo ale pokud je to do 10ti tvrdnutí denně, tak je to prý běžné. Na tvrdnutí jsem brala hořčík a docela pomáhal ![]()
5-6×? to je nic, vůbec bych to neřešila, hodila se do klidu a odpočívala. Mě ve 20tt tvrdlo břicho i 60× za den
Nezabíral horčík ani klid, takže jsem věčně běhala k mudr, pokaždé jsem teda odcházela s ujištěním, že mám dráždivou dělohu, čípek ok, takže to mám přehlížet
což teda fakt nešlo. Aspon jsem měla natrénovanou dělohu ![]()
@martina.se … jsem ve 27tt, takže na poslíčky doufám ještě času dost
No u mě to nejsou neryv jako že bych na někoho křičela, spíš to dusim v sobě a křičím si v duchu pro sebe, kroutím hlavou a nechápu, jak můžou býtý některý lidi tupí… no jo, si se budu msuet hodit víc do klidu ![]()
@Katka86 …a ten hořčík, jak se zde všude zmiňuje si můžu asi koupit sama v lékárně, aniž bych nejdřív navštívila mudru, že? ten bys asi uškodit mě, ani crčkovi nemusel?
@Siisule mě ho doktorka předepsala, konkrétně Magnosolv, je to prášek na rozpuštění ve vodě a volně prodejný není…ale myslím si, že by neměl uškodit, akorát při nadměrném užívání hořčíku bývají průjmy..
@Siisule píše:
@Katka86 …a ten hořčík, jak se zde všude zmiňuje si můžu asi koupit sama v lékárně, aniž bych nejdřív navštívila mudru, že? ten bys asi uškodit mě, ani crčkovi nemusel?
já si vždycky nechala předepsat od mudr magnosolv, je to pak jen z doplatkem 30 kč, normál stojí myslím cca 150 kč, ale jasně nemusíš přímo k mudr, v lékarně ti poradí jaký je vhodný. Akorát se pak zmin mudrovi, že ho bereš. ale jak píšu, mě teda nepomohl
lékarnice mě varovala před možným průjmem, což jsem přivítala s radostí, vzhledem k mé těhu zácpě a taky prd
![]()
@Siisule může být taky tím, nemusíš jen řvát
já zařvala do telefonu jen jednou, pak to v sobě den dusila a hned den nato špitál.. ono na každého to působí jinak. 27 tt? Možná o poradě s dr magnézko (ale nejsem dr, nwm), na poslíčky přeci jen čas pár týdnů ještě máš ![]()
A co takhle tvrdnutí břicha z kávy? Je možné, že kofein to taky způsobuje?
Ahoj, jsem v 21tt a od včerejšího večera pocituji napnutí břicha ale jen když stojím,. Když si lehnu břicho mám úplně měkkounké a nic necítím, jen když vstanu. muže to být tvrdnutí břicha? Jinak blbá otázka je celkově břicho tvrdší při stání nez v lehu? Jo a ještě mě od odpoledne bílí v kříži je to v tomto týdnu normální?
Jo a ještě jsem zapomněla dodat, že jsem z toho ve stresu a hodně si břicho kontroluji, tak jestli na tom nemá podíl má psychika?
@Jana.49 Břicho mi vždy tvrdlo více jakmile jsem něco začala dělat a obecně jsem se cítila lépe když jsem ležela. Zašla bych co nejdříve ke gyn, řekla mu o potížích, doktor udělá kontrolu čípku, zda nehrozí předčasný porod.
@Hermio ještě mě tedy od včerejška hodně páli žáha, vlastně os té doby mi je divně. jinak čípek ultrazvuku jsem minulou středu měla 5cm a uzavřen. stěžovala jsem si na tlaky v podbříšku.