Kočka v domácnosti a toxoplazmóza

2185
25.7.12 10:36

Kočka v domácnosti a toxoplazmoza

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, mám doma 4letého kocoura a celé těhotenství mě trochu trápí otázka toxoplazmózy… Obtíže nemám, hygienu dodržuju…Nechaly jste si dělat testy v těhu kdo máte kočky?
A pak další otázka…naši si pořídili kotě a byla jsem u nich na návštěve a dráplo mě do nohy…myslíte, že mi něco hrozí? Kotě běhá převážně venku…

Díky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Nesinka
25.7.12 10:45

Pokud vím (nejsem doktor, takže to ber jen jako informace načtené z netu atd.), tak pokud doma máš kočku už delší dobu, tak máš protilátky. Pro svůj klid si testy nechat udělat můžeš, ale slyšela jsem od doktorky onehdá, že je blbost, pokud někdo má doma už před otěhotněním kočku, tak jí po otěhotnění dává pryč.

I podle mého názoru je to krapet démonizovaná věc, kočku má doma každá třetí domácnost a kolik známe lidí s toxoplasmósou… Škrábnutí bych se taky nebála, podle mě kočka jako kočka. Jasně, že tvoje jí mít nemusí, jejich jo, ale asi to není první kočka, na kterou jsi šáhla nebo kterou máte doma. Zkrátka kdybych byla neklidná, testy bych si nechat udělala, za to nic nedáš. Bála bych se zejména toho stresu, kterej přináší nejistota ;) A neboj, bude to Ok! :palec: :) :kytka:

• Citovat
  • Upravit
744
25.7.12 10:46

Ahoj, pokuď budeš dodržovat hygienu, nemělo by se nic stát. Toxoplazmou se nakazíš vykaly od kočky. Jinak tě kočka nemůže nakazit. Já jsem ji prodělala v minulosti, tak že mám protilátky. Já bych si možná na testy zašla, třeba jsi ji taky už prodělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nesinka
25.7.12 10:46

Aha tak se omlouvám @JayLee, ale pak už to opravdu význam nemá, kdyby ji ta kočka měla, tak už jí v sobě majitel dávno má… Má jí kdekdo :-)

• Citovat
  • Upravit
2185
25.7.12 10:49

Jj, já vím, a kdyby mě neškráblo to kotě, tak jsem v klidu…S kočkama žiju celý život a nedovedu si představit dát našeho kocoura pryč…Jasně, že děcko je na prvním místě, ale určitě se to dá řešit jinak, je to můj mazel… :) Všude čtu, že je to asi trochu přeháněný téma, ale znáte to, člověk má trochu strach, tak přemýšlím, zda si dojít na odběry - jako samoplátce za to dám 1000Kč…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17000
25.7.12 10:50

Ahoj, mám doma 2 briťáky a tak jsem se na to ptala snad všude. Na gynekologii mi řekli, že se dělají testy automaticky v rámci prvotrimestrálního screeningu, na veterině mi řekli, že to můžeš chytit jen z exkrementů (toxo žije ve střevech)a že stačí dodržovat hygienu :-) A že větší pravděpodobnost než chytnout toxu od koček je ze špatně umyté kořenové zeleniny :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IamSherlocked
25.7.12 10:51

Ahoj, my máme doma v bytě tři kočky a ještě se starám o sedm nalezenců, které mám na zahradě. Nakažení toxoplazmózou od koček je málo pravděpodobné. Nakažlivé jsou jen výkaly starší dvou dnů, takže pokud kočkám denně čistíš záchod, tak je to ok. Pokud máš i přesto strach, přenech tuto práci třeba partnerovi. Jinak mnohem větší riziko nakažení je třeba ze špatně umyté zeleniny (kde třeba na záhonku kočka vykoná potřebu, pokud máte zahradu) a nejčastěji ze syrového masa (např. při ochutnávání při přípravě na sekanou apod.) A myslím, že ty testy na toxoplazmózu se dělají v těhu automaticky. Mě jednou na kontrole doktorka oznámila, že jsem ji v dětství prodělala, protože mám vytvořené protilátky (já jako malá hodně jedla neumytou zeleninu co jsem si vytrhla doma na zahradě, tak je to nejspíš z toho). S tím škrábnutím nevím, myslím že kousnutí by bylo horší protože se často zanítí, ale škrábanec si myslím že nevadí ;)

• Citovat
  • Upravit
Naima
25.7.12 10:52

Toxoplasmoza je opředena mýty: takže kočka by v první řadě musela vůbec toxoplasmozu mít a tu musí nějak chytit (tzn. konzumací nakaženého hlodavce, syrového hovězího masa atd.). Pokud kočka nechodí ven a nežere syrové maso, nákaza je vysoce nepravděpodobná. Pokud už kočka toxu má, chytí ji nejčastěji coby velmi mladá kočka. Její výkaly jsou infekční jen určitou dobu (pár týdnů), musel by být „starý“ více než den (je to více než 24hodin) a musela bys ho zkonzumovat, což určitě neděláš. :lol: Prostě nějak se ti to musí dostat orálně do těla. Jinak se od kočky nenakazíš. Škrábnutím ani omylem.

Je nesmysl, že kdo má kočku, má i protilátky. Už kvůli výše uvedenému. Kočku mám přes 4 roky a nikdy jsem se s toxoplasmozou nesetkala (mám nulové protilátky v krvi). Testy jsem si v těhotenství nechala dělat už 3× právě kvůli tomu, že protilátky nemám.

Promořenost populace je dost vysoká, pokud už jsi primoinfekci prodělala, znovu ji nedostaneš, může jen nastat lehká recidiva. V drtivé většině bys příznaky na sobě vůbec nepoznala.

• Citovat
  • Upravit
24798
25.7.12 10:55

Ze škrábnutí to nejde :nevim: - musí to projít trávicím traktem. Takže teoreticky, pokud tě škrábne kočka, která si předtím neopatrně zahrabávala hovínko a má ho "za nehtem :mrgreen: ", a ty si tu ránu olížeš, tak jo, můžeš se nakazit :pankac: - ale… mnohem pravděpodobnější je nákaza třeba ze špatně umyté zeleniny nebo tuším králičí maso - špatně propečené…
Navíc, pokud už těhotná jsi, tak nemá moc smysl si ten test na protilátky dělat, to spíš před otěhotněním, ať víš, jak na tom jsi :nevim: - už jsi asi dál než první trimestr, takže pokud by výsledky byly, že jsi toxo měla, tak stejně nebudeš vědět, jestli před těhotenstvím, nebo až při něm… :nevim:
Je to fakt spíš nafouknutá bublina. Samozřejmě to riziko tam je, ale fakt maličké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
25.7.12 10:59

Ještě doplňuji pro informaci, protože o toxe se toho obecně moc neví - podle výšky hodnot protilátek v krvi doktoři jsou schopni odvodit, kdy k nákaze došlo. A přenos na plod se má zhruba tak, že v prvním trimestru je pravděpodobnost přenostu vcelku malá, zato pro plod fatální, druhý trimestr je velmi nevyzpytatelný, ve třetím trimestru je riziko přenosu vysoké hodně, zato s nejmenšími následky (například dobře léčitelné oční záněty atd.)

• Citovat
  • Upravit
2185
25.7.12 10:59

@Naima Nechala sis dělat testy jako samoplátce? Nebo jsi o to žádala gynekologa nebo obvoďáka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
291
25.7.12 11:00

Ahojky
Určitě se toho tolik neboj protože já jsem milovník koček a máme doma 3 kočky a jsem také těhu a na testech mi vše vyšlo v pořádku a přesně jak už tu někdo psal pokud máš kočky už před těhotenstvim tak se ti v těle vytvořily protilátky což i mě vyšlo v testech že je mám takže vše v pořádku a pokud dodržuješ normální hygienu tak se opravdu neboj a když si vemeš že naše mamky žily v daleko špinavějšim prostředí kde běhali slepice a pracovalo se na polích a nic se jim také nestalo tak se neboj ani tohodle. :palec: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Naima
25.7.12 11:03

Poprvé mi je udělal gynekolog (udělal mi dokonce celý TORCH) na mou žádost. Podruhé mi udělali opět kompletní TORCH v centru prenatální diagnostiky kvůli jedné věci, kterou našli na ultrazvuku. Potřetí mi udělal test výhradně na toxo obvoďák na mou žádost.

• Citovat
  • Upravit
2185
25.7.12 11:05

Holky díky moc za názory…také si myslím, že je hodně malá nepravděpodobnost…ale přeci jen mě to občas napadne…Příští týden se na to zeptám své gynekoložky, co si o tom myslí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
25.7.12 11:06

Vetsi sance chytit toxo je z nemyte zeleniny ze zahradky, kde muzou kocky hazet bobky.....ze skrabnuti ne, navic test na toxo je soucasti testu u dr, pokud se nepletu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí