Kočka v domácnosti a toxoplazmóza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Naima
21.11.12 10:12

A tak samozřejmě že vždycky existuje teoretické riziko přenosu, pokud by například NAKAŽENÁ kočka „orazítkovala“ kuchyňskou linku a bylo to tam už pár dní a ty si na to například položila chleba, tak je to taky možné.

Ovšem, obecně máš daleko vyšší riziko nakažení v luxusní restauraci ze zeleninového salátu, než od venkovní mňoukalky.

• Citovat
  • Upravit
2590
21.11.12 10:18

Byla mi v tehu zjistena akutni toxoplazmoza, a pokud se dodrzuje urcity poradek kolem kocky tak se clovek nemusi bat a pokud to je kocka ciste domaci ktera nechodi ven tak jeste lip. maji to hlavne kocky ktere zerou mysi. my mame kocku venkovni, ktera chodi i do baraku, jak mi to doktori rekli tak jsem silela, ale uz jsem byla nakazena takze uz to nemelo smysl a ani nevime jestli me nakazila ta nase. je dobre udelat kocce testy u vet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AnnaF
21.11.12 12:06

Mimochodem, jak rika Naima, tady u nas se tehotnym neimunizovanym proti toxo hlavne zakazuje jist salat a syrovou zeleninu a ovoce v restauracich, prave kvuli risku kontaminace, protoze clovek nevi, jestli je ta zelenina dobre umyta. Pry je to mnohem castejsi zdroj nakazy nez kocky! V Cechach to asi doktori moc nerikaji, zda se mi… Ja osobne to dodrzuju, v restauracich davam opravdu pozor, salat nikdy, steak jen dobre udelany. Na druhou stranu priznavam, ze doma si pochutnavam (obcas i na nepasterizovanem syru nebo susenych salamech - to je trochu risk, ale rikam si, doted jsem nejedla nic jinyho a nikdy jsem nic nechytila…).

Vcera jsem se mimochodem pri krajeni dyne poradne kuchla do prstu, az jsem si ho malem urizla (byla to umyta dyne, ale stejne…)…nez jsem nasla alkohol na dezinfekci, ubehla pekna doba…tak obcas trochu psychotictim, ale asi jako kazdej, i kdybych se nekuchla, clovek vzdycky neco vymysli…

• Citovat
  • Upravit
17.3.14 21:10

Ahojky, oživuji diskuzi.
Máme kocoura, jsou mu 3roky. Není to domácí kocour, máme ho venku, domů ho pouštíme ohřát tak 3denně. Dnes nevečer jsem ho pustila dovnitř, chvilku se kolem mě třel a vrněl a tak jsem si sedla do křesla a hladilo ho po kožíšku, moc se mu to líbylo a vrněl když tu najednou zničehožnic vyskočil a zakousl se mě do ruky, poškrábal mě a utekl odemně pryč. Manžel ho okamžitě odchytil, vyhodil ven a já si to letěla vydezinfikovat ale mám to trošku nateklé v tom místě kousnutí a dost to bolí. Jsem těhotná a tak mám strach, aby jsem od něj něco nechytla.Bylo by to možné? Nechci nějak plašit, většinou nad nějakým škrábancem mávnu rukou, však nejsem z cukru ale jde mě o to kousnutí, to mě vrtá hlavou, aby jsem nechytla nějakej neřád :zed: mám se na to vyprdnout, nebo to nahlásit v poradně, až pujdu na kontrolu? Díky :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.3.14 21:18

@Komediantka 1 Toxoplasmózu z kousnutí nedostaneš (to bys musela sníst jeho výkaly). Pokud není očkovaný, tak teoreticky vzteklina (myslím, že ČR výskyt dlouho nebyl a je tak považovaná za vzteklině prostou zemi) a pak je možnost infekce jako u jakékoliv rány.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28272
17.3.14 21:22

Mávni rukou a klid, toxoplazmóza se opravdu nepřenáší škrábnutím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
17.3.14 21:24

@Komediantka 1 moc to řešíš, vždyť už nené kotě, aby jí přenášel ;)
K vylučování oocyst dochází většinou při primární infekci mladých koček ve věku 3–8 měsíců. Mladé kočky vylučují výkaly oocysty pouze po dobu 1–3 týdnů 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.14 21:27
@Svistice píše:
@Komediantka 1 Toxoplasmózu z kousnutí nedostaneš (to bys musela sníst jeho výkaly). Pokud není očkovaný, tak teoreticky vzteklina (myslím, že ČR výskyt dlouho nebyl a je tak považovaná za vzteklině prostou zemi) a pak je možnost infekce jako u jakékoliv rány.

Právě, že očkovaný není :( občas mu šoupnu prášek na odčervení ale to semnou bojuje, že to není možné mu ho dát do tlamičky, takže ani to odčervení není stoprocentní a není tak dlouho, co měl po sobě boláky, tak sem mu je mazala hipermarganem a krásně se mu to zahojilo ale právě z toho mám také strach, aby neměl v sobě ještě nějaké pozůstatky infekce nebo co to měl. No však uvidíme, pokud by se mě to na ruce nějak horšilo, tak stejně k mudr.budu muset ale doufám, že ne a plaším zbytečně. Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.14 21:28
@Kočislava píše:
Mávni rukou a klid, toxoplazmóza se opravdu nepřenáší škrábnutím :)

Já vím, já řeším to kousnutí, protože není ani očkovaný. Ale snad to nic nebude. Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.14 21:31
@Boudice23 píše:
@Komediantka 1 moc to řešíš, vždyť už nené kotě, aby jí přenášel ;)
K vylučování oocyst dochází většinou při primární infekci mladých koček ve věku 3–8 měsíců. Mladé kočky vylučují výkaly oocysty pouze po dobu 1–3 týdnů 8)

Kdyby mě nekousnul tak to neřeším, není ani očkovaný a tak ale asi máš pravdu, moc to řeším :) Jen, že to nikdy neudělal až ted',tak jsem z toho krapet trošku divoká :D
děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
17.3.14 21:31

@Komediantka 1 Ale očkováním se řeší z těch nemocí přenosných na lidí skutečně jen vzteklina (a pak plísně, ale to je nadstandartní očkování). Takže to jestli jsi těhotná nebo ne nemá vliv - letěla by jsi jako netěhotná pokousaná k doktorovi s kocourem, aby udělala testy na vzteklinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
17.3.14 21:36

@Komediantka 1 maximálně můžeš dostat nějakou infekci do rány, ale to bys včas poznala, kdyb se to nehojilo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439

Vzteklina tu není 12 let, nic jiného se snad kousnutím nepřenáší, leda že by se do rány dostal tetanus, což je málo pravděpodobné. Neřešila bych to, já byla v těhotenství od kocoura furt rozřezaná (v tu dobu jsme díky stěhování z venkovního dělali domácího, tak jsem musela nějak zabavit jeho vražedné pudy) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3630

Já mám doma 4 kočky a četla jsem, že většina majitelů koček už v sobě toxoplazmózu má a nebo je na ní imunní. Taky jsem to řešila kvůli těhotenství a bylo mi to i potvrzeno doktorem, takže klid. Vzteklina se u nás už prakticky nevyskytuje a u koček má celkem krátkou inkubační dobu, tak by jste si nejspíš všimli, že s ním něco je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.3.14 21:43
@Svistice píše:
@Komediantka 1 Ale očkováním se řeší z těch nemocí přenosných na lidí skutečně jen vzteklina (a pak plísně, ale to je nadstandartní očkování). Takže to jestli jsi těhotná nebo ne nemá vliv - letěla by jsi jako netěhotná pokousaná k doktorovi s kocourem, aby udělala testy na vzteklinu?

Asi ne :oops: já se doktorům snažím vyhýbat. To až ted' co jsem těhotná chodím poctivě k mudr. ale jinak jsem na to lajdák :oops: Ty jo, když si představím, že by jsem ho měla naočkovat, no nevím, nevím, asi by pokousal a poškrábal veterináře, mě a široké okolí :D je na to hroznej, celá panička :) jak jsem psala, jak měl ty boláky, tak jsem to zkoušela první tím hipermarganem, než aby jsem ryskovala trápení na veterině(panička tě nedá, neboj) :mrgreen:
ted' sedí za oknem a brečí, ječí, že chce dovnitř za paničkou :cert: má smůlu, tudle nudle, má nařízenej arest a domů 2dny ani nepáchne :cert: :mrgreen:
Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky