Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Pipet píše:
@evik123 Neolizuj kočkám zadky, nevyjídej jim záchodek a jestli se bojíš, tak na ně třeba ani nesahej nebo si pak umyj ruce a je to.
Bojím se taky třeba přípravy jídla, co bude dělat kamarádka. Netuším, jak to tam mají s tím, kam kočka může, jestli nechodí po lince apod
Možná se budu zdát někomu hysterická, ale opravdu mi případné problémy za ten jeden večer nestojí ![]()
@evik123 A toxo, když už od koček, tak ve většině případů přenáší mladé kočky cca do roka věku…
Fakt to riziko je mnohem menší, než že si třeba sama doma blbě umyješ mrkev.
Já mám jednu kočku venkovní a jednu domácí a žádná „opatření“ jsem nedělala - taky jsem těhotná. Jen si fakt poctivě myju ruce. Což jsem si stejně po manipulaci se záchodkem myla, že jo… ![]()
@Pipet oni jsou to ale dva mladí kocouři. Co si pamatuju, kamarádka si je brala jako koťata nalezence a není to rok určitě
Opravdu nevím, jestli to nemohou doma „trousit“ na packách nebo zadečkách. Pamatuju si taky, že kamarádka zmiňovala, že nedávno měl jeden z nich průjem a pokakal jí celý dům.
Mě kočka užírala z talíře a po lince chodí běžně, protože v kuchyni nejsou dveře
když připravuješ kuře a pak nepřevaříš prkánko, na kterým jsi to krájela máš větší riziko nákazy, než když se potulíš s kočkou. Toxo můžou mít i psi a všechny jiné šelmy, drůběž a myši. Neumyješ si zeleninu a taky je to vyšší riziko než kočka. Co ty víš, kde šlápneš do myšího hovna a přinešeš to domů… opravdu to nepřeháněj ![]()
@evik123 píše:
@Pipet oni jsou to ale dva mladí kocouři. Co si pamatuju, kamarádka si je brala jako koťata nalezence a není to rok určitěOpravdu nevím, jestli to nemohou doma „trousit“ na packách nebo zadečkách. Pamatuju si taky, že kamarádka zmiňovala, že nedávno měl jeden z nich průjem a pokakal jí celý dům.
ty jsi vlastně rozhodnutá, tak co chceš slyšetr, řekni kámošce, že k ní nejdeš, protože je infikovaná kočkama a zůstaň doma ![]()
@MarieOVMUC píše:
ty jsi vlastně rozhodnutá, tak co chceš slyšetr, řekni kámošce, že k ní nejdeš, protože je infikovaná kočkama a zůstaň doma
Nejsem rozhodnutá, jen se snažím zjistit co nejvíc informací od lidí, co mají zkušenosti. Nechtěla jsem se „kočkařů“ dotknout, jen se snažím zjistit, co je pro moje nenarozené dítě nejlepší, což myslím je přirozené.
@evik123 Aby ses nakazila, musíš sníst „uleželé“ kočičí výkaly. Jinak se od kočky nenakazíš. Pokud si myslíš, že u kamarádky je riziko, že si nechá tři dny pokaděnou linku a pak v tom připravuje jídlo, tak bych nejezdila. Pokud normálně uklízí, tak není co řešit?
Ti moji dva hajzlíci se domluvili a jeden zeblil koupelnu a druhý sklep ![]()
Jsou to miláčci
![]()
My máme venkovní kočky skoro celej život, samozřejmě po nich uklízím záchody, sterilní to doma rozhodně nemáme (kór venku v baráku se kočky fakt nepřezouvají), tak jsem počítala s tím, že budu mít betonově pozitivní toxoplazmózu - a ono nic. Čili bych se taky kvůli jednomu dni v normálně udržovaném domě nebála…
Jestli se bojíš tak tam nejezdi, protože když se budeš bát, tak to určitě chytneš ačkoliv, jak už ti holky psaly, ta pravděpodobnost je mizivá. Já jsem ji prodělala - vím to jen díky zvýšeným protilátkám, jinak jsem to nezaznamenala a kočky jsme nikdy neměli.
Ahoj, jak pisi holky, nakaza toxoplazmozou z kocky je pri dodrzovani zakladnich zasad hygieny prakticky vyloucena. Mnohem realnejsi riziko je z nedovareneho kureciho ci kraliciho masa. Na to si ted treba davam pozor ja, specielne pri priprave jidla jsem hooodne opatrna.
Asi te to nepresvedci, protoze uz mi prijdes rozhodnuta, ale mame dva polovenkovni kocoury, ted v zime teda domaci.
Chodi nam vsude, navic mame zahradku, tipla bych si, ze jsem si nekdy ovoce z ni neumyla a mam v obou tehotenstvi negativni protilatky proti toxoplazmoze, coz znamena, ze jsem ji nikdy neprodelala. A opravdu se nebojim, ze bych ji chytla, zase takovy prasatko, ze bych nemyla nadobi a si ruce nejsem.
@Pipet píše:
@evik123 Aby ses nakazila, musíš sníst „uleželé“ kočičí výkaly. Jinak se od kočky nenakazíš. Pokud si myslíš, že u kamarádky je riziko, že si nechá tři dny pokaděnou linku a pak v tom připravuje jídlo, tak bych nejezdila. Pokud normálně uklízí, tak není co řešit?
Ti moji dva hajzlíci se domluvili a jeden zeblil koupelnu a druhý sklep
Jsou to miláčci![]()
Darecek.
Ja jsem ted mimo CR, ale zitra se vracime a hadej, na koho se synem nejvic tesime. ![]()
Jj, ty vykaly musi byt starsi nez 12-24 hodin, aby se v nich rozmnozila nakaza. Ale fakt neznam nikoho, kdo by cistil kocici toaletu tak malo casto.
@evik123 tak si o toxoplasmoze u koček něco přečti, na netu je toho dost. Fakt zjistíš, že riziko nákazy je tak minimální, že bys spíš měla zvážit, zdali ke kamarádce jet, protože bys cestou mohla mít autonehodu ![]()
Já třeba v těhotenství mám mnohem horší pocit, když zpracovávám syrové maso, než když čistím kočkám záchod ![]()
Ja neziju v CR a tady se dava na toxoplasmosu desnej (paranoidni) pozor. Plosne se sleduje od zacatku tehotenstvi, kdo je imunizovan a kdo neni (pokud jsi se setkala v zivote s bakteriemi, coz se muze obejit bez symptomu, a mas tedy vysoke protilatky, jsi imunizovana a neni zadny problem, dvakrat to nedostanes). Odhaduje se, ze nejmene polovina populace je imunizovana. Ja kupodivu imunizovana nejsem, stejne jako vsechny zname, ktere maji stejny zpusob zivota jako ja - s hygienou se to u nich neprehani, ja jsem treba tri roky nakupovala na trhu v rozvojove zemi, kde jsem zila, na trhu, co byl uplne zamoreny toulavyma kockama a i kdyz jsem doma samozrejme zeleninu a ovoce myla, kolikrat se mi stalo, ze jsem primo na tom trhu dostala neco ochutnat, co jsem otrela jen tak do rukavu a zbastila…a nic…takze si to vysvetluju tak, ze bud je toxoplasmosa mnohem ridsi, nez se rika, nebo my, co mame normalni imunitu, proste bakterie zabijeme a nezustanou v nas, takze jsme negativni na protilatky.
Kazdopadne, kdo neni imunizovany, je kazdy mesic sledovany, zda se mu nehybou protilatky, a v pripade, ze by se hnuly, dostane antibiotika. Podle internetu je, pokud se nakazis behem tehotenstvi, pravdepodobnost prenosu na plod cca 15% kdyz antibiotika neberes, a asi 5%, kdyz ano. Inkubacni doba je navic nekolik tydnu, proto kontrola jednou za mesic staci - nez se baterie dostanou k plodu, uz je zjisteno, ze mas vysoke protilatky. Moje sestrenka ma kamaradku, co toxoplasmosu prodelala v tehotenstvi, dostala antibiotika a dite je uplne v poradku.
Kocku bych pryc nedavala, jen bych prenechala nekomu jinemu cisteni zachoda.