Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky. Zažili jste to některá? Hodně časté tvrdnutí bříška mě trápí cca 2 týdny. Je to nepříjemný, někdy tvrdne i pár krát za sebou, hlavně při změně polohy a v noci. Magnézium moc nezabírá. Čípek měl před 4 dny 36 mm, zavřený. Je třeba se obávat? Jak často se má kontrolovat? Dík za všechny zkušenosti.
Hlavne bud v klidu - me poprve tvrdlo v 19tt v praci a sef mi radsi zavolal sanitu. Dr.me strasil ze do terminu nevydrzim (ziju v Irsku a magnezium neznaji asi) a syn se narodil presne v den terminu. Neboj se a zvolni tempo ![]()
Já bych se nebála. Mě občas taky trochu ztvrdne. Je to spíš když rychle vstanu nebo chodím rychleji. Ale zase to přejde. Hodně je to i tím jak se mimís v bříšku mele. Kdyby ti jako jooo ztvrdlo, tak je to veliký tlak, tohle co máš ty je myslím tak nějak normální v těhu. Zkus Magnosolv. ![]()
Ahoj, tvrdlo mi bricho cca od 22tt, nejvic v noci, hodne i pres den. Mela jsem narizeny klidovy rezim a Magnosolv. Nic mi na to nepomahalo
malou jsem nakonec prenasela. Ale doporucuji se radeji setrit, pokud mas moznost ![]()
@kerrankin Já to vím, stačí si o něj říct. Mě ho dr. napsala hned.
U prvního dítěte mi břicho tvrdlo od 17tt, u druhého od 16tt, a to tak, že i 50× za den. Dr.to neřešil, magnézko mi ani nedal s tím, že je to placebo, čípek nikdy neměřil. Děti jsem donosila obě do termínu (39 a 41tt) - mám prostě jen dráždivou dělohu ![]()
V obou těhotenstvích jsem zažila časté tvrdnutí břicha. Pokud je to jen tak občas (uvádí se do 20 za den) a je to třeba jen tak při změně polohy, tak to je docela normální). Nesmí to být určitě pravidelné, bolestivé, častěji než 5× do hodiny, pak už to asi není úplně v pořádku a měla by ses víc šetřit.
Se synem mi to začalo tak kolem 20 týdne, i při klidovém režimu a maximálních dávkách magnézia mi břicho tvrdlo hodně často a dokonce se mi i zkracoval a otvíral čípek. Syn se narodil o měsíc dřív.
U dcery mi tvrdlo už od 17 týdne a od 20 týdne to často bylo i bolestivé a pravidelné. Bohužel na čípek to mělo také vliv a porodila jsem už ve 28 týdnu.
Ono s tím nic moc nenaděláš, on je spíš každý tak nějak naprogramovaný. U někoho to vliv na čípek nemá vůbec u někoho zase ano a někdo třeba i bez čípku může v pohodě přenášet a někdo porodí do hodiny. Neovlivní to zásadně ani klidový režim, ani hořčík. Hodně to ale může ovlivnit psychika. Takže hlavně mysli na to, že bude všechno v pohodě a ono bude ![]()
Tvrdnu od 20tt, mimino se mi navíc ve 28.tt sesulo dolu do pánve koncem panevnim, to bylo neco pro dělohu, tvrdla jako šílená, rozehnali to kapákama v nemocnici. Pokud drží cipek, tak je to dobry.
Ted ve 33.tt uz to ani nevnimam, jen se zastavím a snazim se popadnout dech a cekam, az to zas přejde.
Trosku zvolni, kup si magnesko.
@lusy1985 mne tvrdlo od 16.tt az do konce klidne 50× denne, minimum bylo 20 tvrdnuti, pri chuzi bylo tvrde porad a kdyby mala nesla ven cisarem 39+0, tak bych asi prenasela… Dulezite je kontrolovat pravidelne cipek, jestli se nezkracuje.
Holky moc vám děkuji za zkušenosti. čípek zatím drží, akorát nevím, jak často ho dávat kontrolovat, posledně 36 mm- prý dobrý, tak snad o dva týdny stačí další kontrola. Děloha je teda hodně dráždivá.
@blumen @Zuzaa @PetiteFillette @looraa @mmch @barique @IvčaL holky děkuji za zkušenosti, jak často vám pak lékař kontroloval ultrazvukem čípek? Mně posledně v pátek a nevím, kdy znova jít..
@lusy1985 tak to musi rozhodnout on
ja chodila myslim ze zacatku po 14 dnech, ale pak normalne pozdeji po mesici, kontrolovala me jen pohmatem, ona to dost flakala asi
@lusy1985 Já jsem chodím na KO po třech týdnech. Teď už bych měla chodit častěji, ale zatím nic dr. neřikala. Čípek mi kontroluje vždy hmatem a měřili mi ho naposledy minulý týden v porodce spodním UZ.
Haha kdybych nechodila soukrome k Polakum na ultrazvuk za 150€ tak v Irsku se ultrazvuk dela jen ve 12tt a kolem 20tt. Zadne testy, nic
@lusy1985 merili mi ho denně při hospitalizaci, v tom 28.tt, pak doktorka ve 30.tt, ve 32.tt mi dělala kontrolu pohmatem a držel. Ted v úterý jdu zase na kontrolu, bude to 34.tt , tak tipuju pohmat, a pak už mi to bude celkem jedno
(dite je podle utz o dva týdny větší)