Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje máma mě takhle na týden odložila a dodnes na to vzpomíná se slzama v očích. Odmítala jsem za ní pak jít. (Já si na to samozřejmě nepamatuji a následky nepociťuji.
)
Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti, že jste nechali 16 měsíční dítě na týden u babičky. Mám možnost ject na týden na dovolenou, kam ale nechci s pádných důvodů tahat malou a ani by to nešlo. Na babičku je zvyklá a má jí evidentně v oblibě jen nevím jak bude reagovat na to že bude celý týden beze mě. Mám jí nějak postupně zvykat? třeba jí nechat hlídat jen přes noc?Za jakékoliv rady děkuji
ahoj, pokud to vyhovuje tvoji mamince,tak si myslim,ze je to uplne bez problemu,vic se bude styskat tobe,nez tvemu „mimi“.
jinak na noc bych to zkusila urcite uz ted,aby si zvyklo,ze se u babicky i spi. v 16m si myslim,ze je ditko uz dost velke na to,ze bude v pohode.neboj:-)
Já teď budu mluvit za sebe a své zkušenosti:
také jsem odkládala, ale na kratší doby než na týden, vše v pohodě, jen já byla vždy jak na trní, pokud to bylo přes noc nebo dvě noci, tak už jsem byla tak „nervní“, že už jsem si takto nabyté volno vůbec nemohla užít a každou chvíli telefonovala, jestli je vše v pořádku a po uslyšení hlasu broučka ze sluchátka se vždy rozplakala…
Poprvé jsem pustila syna s prarodiči na dovolenou na týden v jeho dvou a půl roce… vše v pohodě, syn nadmíru spokojen, já také, ale když se vrátili, dodnes si nejsem jistá, jestli mě poznal nebo nepoznal, držel se jak klíště babičky, strašně řval, nechtěl se ke mě vrátit a stále opakoval „že chce domů - myšleno s prarodiči pod stan“. Dodnes mi je z té vzpomínky úzko, i když syna to samozřejmě nijak nepoznamenalo…
Ale to se nedá zobecnit, může to zvládnout bez problému a nemusí, hlavně jde o to, jak si ty takovýto čas užiješ
.
Když bylo malýmu 1,5 roku, také jsme na týden je-li bez něho. Předtím jsme asi 2× zkusili přespání u babičky na jednu noc (bez nás, byl tam sám), chtěla jsem vědět, jak to bude probíhat. Vzhledem k tomu, že to proběhlo naprosto bez problému, tak jsme si troufla odjet i na ten týden. Byli jsme ve spojení přes video-skype, každý večer cca na 10 minut. První 2 dny byl nadšený, povídal, ukazoval, mával. Další dny jsme ho už zajímali čím dál míň… (prchal po 2 minutách hrát si s dědou apod.). Nesl to tedy líp než já… ![]()
Edit: já nervní nejsem, v obě babičky mám maximální důvěru, takže dovolená byla neskutečný relax. Náš návrat proběhl v pohodě. Nejdřív vyjeveně koukal, ohlížel se po babičce, kdo to jako přijel a co ona na to, a pak se mi vrhl kolem krku… ![]()
Maty byl u babičky sám asi na 5 dní, bylo mu asi rok a půl. Já na tom byla určitě hůř, on si to užíval, já nerózně pokukovala po mobilu. A babička byla unavená.
Mája byla na 3 dny i s bráchou - ještě jí nebyl ani rok. Babička nás zdálky nadšeně vítala ![]()
U Matyho jsem to hodně řešila, byl na babičku zvyklej, spával tam s námi od malička, po roce párkrát i sám. Máju jsem prostě hodila do vody a nebyl problém. Ale u ní je to malinko jiné, je závislá na bráchovi, jeho nepřítomnost nese hůř než tu moji ![]()
Nejhorší je podle mě loučení (dítě většinou brečí) a shledání (dítě nechce z babiččiny náruče do té tvojí). To co je mezi tím podle mě dítě neřeší. Navíc babička se mu určitě věnuje mnohem víc než ta tyranská máma ![]()
Jestli jet nebo ne si musíš odpovědět sama. Jaké je dítě? Ty si to bez něj užiješ? Tohle víš nejlíp jen ty sama. A na otázku kdy je vhodné „ustřihnout pupeční šňůru“ je tolik odpovědí, jako je na tomhle serveru maminek ![]()
Napíšu z vlastní zkušenosti. Loni jsem byla s mamkou na dovolený, kterou vyhrála. Kubíčkovi bylo v tu dobu 15 měsíců. Byl s taťkou u babičky a nesl to prý statečně Byl spokojenej, jen já jsem to nesla těžce a musím říct, že už bych znova asi nejela ![]()
ahoj
ja si myslim,ze TY budes tesknit vice nez ditko.
Pokud je na babicku zvykle, tak klidne. Pises ale, jestli ji mas postupne nechat zvykat? ona jeste u babicky pres noc nebyla?
Jinak ja davam malou k babicce casto ![]()
Já jsem dala syna už ve 3 měsícících k našim, brali si ho cca 1-2× do měsíce doteď.Malému je 13 měsíců. V létě jsme byli s mužem týden na dovolené, malej byl u našich.Péťa babi s dědou miluje, je moc spokojenej. Nevidím v tom problém. naopak, pokud máš hlídání a dotyčnému věříš, že se postará na 100proc.proč ne.
donena- já si myslím, že pokud je dítě mrně, tak do roka a už se nekojí, tak tu péči moc nevnímá, zvlášť pokud ho hlídají v jeho domácím prostředí, jak už je starší, vnímá více a je to o něco složitější
.
Zuzylka píše:
donena- já si myslím, že pokud je dítě mrně, tak do roka a už se nekojí, tak tu péči moc nevnímá, zvlášť pokud ho hlídají v jeho domácím prostředí, jak už je starší, vnímá více a je to o něco složitější![]()
.
S tim souhlasim..mnohem jednodussi bylo, kdyz byla dcerka mensi, ted uz je to trochu slozitejsi, protoze se furt pta a vnima to mnohem vic.
Zcela výmečně malá u našich spí (2-3* podle mě si to už nepamatuje), asi tři týdny jsme tam i bydleli, ale to už si určitě taky nepamatuje. Byla jsem pár dní v nemocnici to už je 5 měsíců a to byla doma s jejím tátou, to proběhlo bez problémů. Jenom ty večery jsou takový náročnější, jinak jde spíš o to jí uhlídat. Dneska tam přespíme a další výkendy jí tam zkusím nechat přes noc samotnou. Snad to ten týden zvládnou v pohodě. Máma tam bude ještě s prababičkou.
Ahoj, mate nekdo zkusenost s castejsim odloucenim na tyden? Mala bude mit v te dobe zhruba rok pul, a bude muset travit tak asi tyden zhruba kazdeho jeden a pul nebo dva mesice v prubehu jednoho roku jen s tatinkem nebo s prarodici, se kterymi je jinak v kontaktu, jak, to Vase deti zvladaly? Mam taky strach, ze me pak nepozna ![]()
Po týdnu že by nepoznala mámu? Toho se neboj:-) já mám spíše obavy, aby se ji moc nestyskalo. Já budu muset taky na týden pryč, ale budu v porodnici, tak mě malá uvidí každý den.
U nás to v tomto věku šlo od roka zůstával kluk beze mě a v pohodě, zato kolem třetího roku nechtěl spát u babičky ani náhodou trvalo nám pak 2 roky než se nechal přemluvit a zůstal na noc někde jinde