Češtinářská otázka: Jaký typ věty?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Typ věty? Aneb přitažlivějsí název mě nenapadl.
Otázka pro emimiňačky, co umí češtinu. Na rozdíl ode mne ![]()
Jaký je toto typ věty? A čekaly byste jako autor na tuto větu odpověď? A na druhou stranu, měly byste pocit, že se na tuto větu odpověď očekává?
Předpokládám, že v práci jste neměli celou noc okna dokořán.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Působí to na mě že autor raději nechce slyšet odpověď v rámci zachování duševního zdraví ![]()
- Citovat
- Upravit
Já bych řekla že to je oznamovací, není tam otazník, takže za tázací bych to nepovažovala. Ale tazatel myslím chce potvrdit nebo vyvrátit svou doměnku, předpoklad, takže odpověď čeká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nafrněná píše:
Působí to na mě že autor raději nechce slyšet odpověď v rámci zachování duševního zdraví
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Baba píše:
Otázka pro emimiňačky, co umí češtinu. Na rozdíl ode mne![]()
Jaký je toto typ věty? A čekaly byste jako autor na tuto větu odpověď? A na druhou stranu, měly byste pocit, že se na tuto větu odpověď očekává?
Předpokládám, že v práci jste neměli celou noc okna dokořán.
vzhledem k tomu, že tam je tečka tak bych to považovala za oznámení předpokladu.. není tam otazník, ale záleží i na kontextu.. může to být konstatování ale i skrytá připomínka, napomenutí až pokárání
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze jde o souveti s vedlejsi vetou predmetnou (koho, co predpokladam).A odpoved bych jako mluvci ocekavala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odpoved na tuto vetu bych chtela pouze v pripade, ze by byl muj predpoklad spatny. Pac zbytek textu by nejspis navazoval na ten prekpoklad. Cili kdyby byl predpoklad spatny, byl by zbytek textu bezpredmetny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evill píše:
Odpoved na tuto vetu bych chtela pouze v pripade, ze by byl muj predpoklad spatny. Pac zbytek textu by nejspis navazoval na ten prekpoklad. Cili kdyby byl predpoklad spatny, byl by zbytek textu bezpredmetny.
a jelikož předpoklad byl špatný, následovala vysvětlující odpověď… nicméně autorka odpověď nechtěla ani za tohoto předpokladu…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@brko píše:
Hele, ze ta veta je z nejaky detektivky?
Z detektivky, jestli jet na chatu nebo nejet na chat ![]()
- Citovat
- Upravit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero píše:
a jelikož předpoklad byl špatný, následovala vysvětlující odpověď… nicméně autorka odpověď nechtěla ani za tohoto předpokladu…![]()
![]()
A o co jde?
Kdo je autor? Zakladatelko?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@evill píše:
A o co jde?Kdo je autor? Zakladatelko?
Ale blbina. Tuhle vetu jedna napsala v diskuzi, druha to evidentne pochopila jako dotaz a odpovedela, na coz ta prvni reagovala tim, ze se na nic neptala, tak proc ji to pise ![]()
Ja sem to teda taky pochopila jako dotaz, vyplynulo mi to z kontextu. I bez otazniku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit