Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Asi pochází z poměrů, kde zneužívání, týrání a bití bylo na denním pořádku, tak to vnímala jako něco, co se dělá a v kombinaci se strachem z opuštění to nechala zajít daleko.
Včera nebo kdy jsem četl o klukovi, co zabil vlastní mámu, protože mu vyhrožovala kvůli škole. Všichni diskutující pod článkem byli děsně chytří a klukovi by dali doživotí a nazývali ho stvůrou. S tím klukem nebyli do té doby problémy a jsem si jistý, že to neudělal kvůli té jedné výhrůžce, ale protože byl roky mámou, která se jevila okolí jako normální, deptán. Nikdo z nás do těch rodin a vztahů nevidí a i když bychom viděli, těžko si dovedeme představit, jak se ti lidé cítí a jak zoufalí jsou, když provedou něco, co se nám, co víme všechno nejlíp, zdá jako skutek samotného ďábla.
@Dn0712 píše: Více
Mohla na tom být jako dítě stejně, jen měla štěstí, že podobné zacházení, které bere bohužel jako normální, přežila.
Nesuď, nehodnoť, když o tom nic nevíš.
Příspěvek upraven 12.02.25 v 20:31
@Charakterní chlap On i ten vrah z fakulty byl bezproblémový, než vraždil 😞 V Respektu (myslím) jsem četla vyjádření maminek obětí, které popisovaly chování matky vraha…prý byla panovačná a vnímalo ji tak i okolí, musela mít vždycky navrch a všechno pod kontrolou, takže kdo ví, co všechno se honilo onomu vrahovi hlavou. Výchova dělá hrozně moc, citová frustrace umí s člověkem pěkně zamávat. Ale jsou občas i případy, kdy ani láskyplná péče nedokáže z „poškozených“ jedinců vychovat dobrého člověka…
@Charakterní chlap píše: Více
Konečně někdo celkem rozumnej.
@Zeoli píše: Více
Rozumnej? To nevím. Ale charakterní zcela určitě. ![]()
No někdo vložil u jiného příspěvků první sbírku…je lehce dohledatelné na internetu, jmenuje se Pomozte nemocné princezně Victorce. Maminka je na vše sama!
Tak si můžete přečíst a udělat si závěr sami…
Ani zmínka o napadení.
@ProsteM píše: Více
Tak pořád je to nemocný dítě. Vlastně je úplně jedno jak k tomu došlo
. Tady jde o zlepšení životních podmínek. Zajištění rehabilitací, terapii, léků. Tohle je důvod těch sbírek.
@Atisia píše: Více
No tak samozřejmě, to nikdo ani nezpochybňuje. Sama jsem Victorce poslala pár korun. O to ale přeci v této diskuzi nejde…
@CatOnTheMoon píše: Více
My máme v péči týrané dítě. Dostat z tohoto psychického traumatu dítě je velmi náročné. Většina lidí s takovým dítětem nemá zkušenost, tak si mylně myslí, že dítě přijde do náhradní rodiny a má radost, že už jsou na něj hodní a hoří láskou a dojetím. Tak to není. Týrané dítě je naučené, že každý je potenciální nebezpečí a čeká, kdy přiletí rána. Nikomu nevěří a na nikoho se nechce podvědomě vázat. A čím víc ho přesvědčujete, že ho milujete, tím více vás zkouší, protože podvědomě čeká zradu. A schválnosti se stupňují, klidně až do demolice bytu a jiných vyhrocených situací. Problém je, že to málokdo vydrží a když pak sem tam (týranému) dítěti jednu lupne nebo na něj řve, utvrzuje ho, že svět je nebezpečný a ono za nic nestojí, takže se trauma nikdy nevyléčí a z reakce na trauma se stane trvalá porucha chování a společnost pak řekne, že to jsou geny. Takže to pak všechno špatně dopadne.
@Charakterní chlap píše: Více
Mohla a nemusela, nikdo ji neznáme. K tomu jsou psychologické posudky a ne takové diskuze.
Co jsem psala, to jsem myslela obecně, ne na tenhle konkrétní případ. Video jsem neviděla. Avšak pro mě by tohle stejně omluva nebyla.
Je jasné, že když někdo vidí špatne vzory v rodině, tak ty většinou aplikuje dále, ale nemusí to tak být vždycky, naopak u někoho to vyvolá averzi k takovému chování. V mém okolí znám případy, kdy byli biti jak mokré žito a na své děti nikdy ruku nevztáhli.
Ale myslím si, že násilí na dětech je něco neomluvitelneho, ať si to každý ospravedlnuje jak chce…
@CatOnTheMoon píše: Více
A to já si teda odsuzovat klidně budu. Ženský bez dětí ať se pro mě za mě nechají třeba umlátit k smrti, ale první a základní zodpovědností ženský s dětma je zajistit jim, když už ne i láskyplné, tak alespoň bezpečné prostředí. Pro ženu, co zůstává s magorem, i přestože má děti, které na ní závisí a o které má povinnost se postarat, nic jiného než opovržení nemám. Tím pro mě totiž klesá na stejné dno jako dotyčný násilník. A ano, trestala bych je taky.
@Anonymní píše: Více
V tomhle vás obdivuju
. Napsala jste to velice pěkne a pravdivé. Musí to být náročné pro dítě, tak i pro vás
@Dn0712 píše: Více
Psychologické posudky tu jedou od začátku diskuze. Psal jsem o tom, že je tu lidi dělají bez toho, že by znali kontext a historii té ženy. Že byl někdo bit a pak se choval normálně, to nevylučuje, že na někom zanechá týrání stopy větší a v dospělosti se projeví. Každý máme jinou genetiku a někdo se díky bohu nestane tyranem proto, že byl v dětství týrán. U jiných to je bohužel spouštěč. Nehájím týrání, ale někdy ti tyrani jsou tak poškození okolím, že ani netuší, že dělají něco špatně. Proto nechci ty posudky dělat a nedělám je a ani nikoho neospravedlňuju.