Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím poraďte,
mám týdenní miminko. Včera, když jsem dokojila, nechala ho ve zpřímené poloze, ale on si ne a ne odříhnout, držela jsem jej tak cca 1/2h a dala na zádíčka do postýlky, usnul. KDyž se probudil cca po 3 hodinách, ublinknul si do postýlky, pak ještě na přebalováku. V noci jsem ho kojila cca 50 min. (mám problém s bradavkama, musím kojit přes kloboučky), nechala ho říhnout (vyjímečně se zadařilo) a dala spát. Očka měl jak baterky, začal kňourat a pak si ublinknul. Stále hledal prso, pak začal plakat, tak jsem ho přiložila a cca na 2 min se přisál, pak už bylo vše v pořádku a spal až do rána.
Dnes opět po kojení, kdy si neodříhl a já ho držela cca 1/2h si zase trošku ublinknul. Prosím o radu, je toto normální nebo mám jet někam k doktorovi? Raději ho teď ukládám nejdříve na bok, sám se pak otočí.
Moc děkuji
Martino, je to naprosto normalni, deti si obcas ublinkavaji. Respektive - nektere obcas a nektere, kuprikladu jako nase Stella, ublinkavaji stale
![]()
Ublinkava hned po kojeni a klido i pred dalsim kojenim, proste, pokud je to ublinkavani, tak je to v poho. Pokud by to bylo nejake poradne projektilove zvraceni po kazdem koju, tak bych to asi resila, ale takhle se neboj, je to v pohode…
Proste si vysosne vic mlicka a brisko to vrati zpet:-))))
Nicol
Marti, ničeho se neboj, to je zcela normální, dělají to snad všechny mimča. Některá víc některá míň. Můj syn si v noci neodříhne vůbec a spí normálně na zádech.
Renata a Pepino
Ahojky Martinat,
je to úplně normální. Alespoň podle mé zkušenosti. Máme 3.5 m holčičku, zpočátku si vůbec neříhala, ublinkla občas. Asi po měsíci se nám podařilo odříhnout tak 2×,3× denně, ublinkávání často. Dnes si sice po kojení říhne téměř pokaždé, ale taky téměř pokaždé si ublinkne, někdy i hodinu po kojení, někdy i víckrát ze sebou. Co vím, je to normální, jen je třeba si dávat pozor na to, zda neblinká obloukem, to by mohl být problém. Ale pokud si opravdu jen ublinkne, když ho položíš, myslím, že se není čeho bát:)
Když jsem se na to ptala dr.já, řekla, že se malá přejídá, toť vše:)
Ještě bych Ti chtěla doporučit jednu polohu na odříhnutí - položit si mimi na loket, hlavičku směrem k loketní jamce, dlaň mezi nožičky, aby držení bylo pevné - tato poloha je mnohem šetrnější pro zádíčka tak malého miminka, jako je Tvoje. Mimi ještě nemá dostatečně zpevněné zádové svaly a hlavička příliš tlačí na páteř - pokud mimi držíš ve vzpřímené poloze i 1/2 h, je to fakt dlouho (píšeš, že má teprve týden). Vyzkoušej to, nám ta poloha fungovala (snad jsem ji popsala srozumitelně:)
Spokojené miminko přeje
Suzetka
díky moc za odpověď. Ještě… jsem prvorodička, nezkušená… furt spí, což je asi normální a když je vzhůru, tak má hned hlad, přebalit a šup mlíko. Kdy si s ním mám hrát? Nebo prostě jde mi o to, abych něco nezanedbala. Kdy se tak začne projevovat?
Suzetko,
tuto polohu ovládá perfektně manžel. Já jsem trochu drobnější, tak mi to moc nejde a hlavně se bojím, že ho pustím. Takže pokud je opravdu na odříhnutí, zkusím se to naučit. Co zkusím, naučím se jí! ![]()
Martinat,
musim sa tu usmievat, nedavno som prezivala nieco velmi podobne ako ty ![]()
S tym ublinknutim ti uz holky poradili, ta popisovana poloha zabrala aj nam, takze taktiez odporucam, este doplnim, ze cim je mimi starsie, tym si odgrgava lahsie, ten prvy mesiac sa to nedarilo ani nam skoro nikdy, teraz je to uz lepsie, ale tiez nie vzdy
a ublinkavame tak normalne, asi ako kazde mimi.
Co sa tyka „hrania“ - tak do mesiaca je to naozaj asi len o prebaleni, napapani a spinkani, aj ked mimi urcite citi, ze ho hladis a pod. jeho reakcie su najma reflexy … U nas prisiel prvy usmev v troch tyzdnoch, babo zacne postupne lepsie vidiet, takze ta bude sledovat ocami, potom uz aj reagovat na hlas … No a teraz sa u nas uz trieska do visiacich hraciek, hladi sa na kolotoc, mala sa smeje ked sa jej prihovorim, ma rada ked jej spievam … Proste sa s nou uz daju robit take „somarinky“
a uz dava najavo, ze sa jej to paci … takze vydrz, postupne to pride ![]()
uzivaj si kazdy moment, aj ked zatial tvoje mimi hlavne asi spi, zbehne to strasne rychlo, ani sa nenazdas a za par dni to uz bude uplne ine babatko. myslim, ze u nas to bolo take naozaj „novorodena“ tak tie prve tri tyzdne … ![]()
Marti, neboj, na hrani bude casu:-)))
Stella byla take spave miminko, nechavala jsem ji vyspat, prece je nebudeme budit. No a ted - 4 mesice - nespi pres den skoro vubec, hrani si uzijeme dostatek…
Neboj, nezanedbas nic.
Prvni projevy - to je ruzne… Ja si to uz moc nepamatuju - hlava vykojena - ale myslim, ze tak kolem tretiho tydne, kdy zacnou registrovat. Po sestinedeli uz si hrajou s hrazdickou a tak…
Urcite se neboj, ze by jsi neco zanedbala, odpocivej a bud v klidu.
N
holky díky moc,
tak trošku se mi ulevilo. Je mi líp, ještě musím zvládnout to kojení bez těch pitomých kloboučků a bude vše tak jak má být.
Jdu ho obléknout, papal před hodkou, tak snad se mi nepozvrací a jdu ven. Když jsme u toho…
Kdy s ním mám po kojení chodit ven. Stačí takhle ta hoďka a něco s tím, že ho budu přebalovat? Já jako, že s ním budu házet, tak aby mu to nevadilo a nepoblinkal se…
Jsem fakt asi telátko ![]()
Ahoj,
mě si Anetka ublinkává pořád do teďka a myslím, že ještě dlouho bude. Je to náš malý otesánek
Chodíme na procházku hned po kojení, počkám jenom tak čtvrť hoďky , obleču a vyjíždíme na procházku a zatím se mi nikdy nestalo , že by si v kočárku ublinkla. Pro jistotu mám nachystánu vždy po ruce plinku na utření.
Jo a někde jsem četla a já to tak praktikuji, že se miminka, které se po kojení ublinkávají, mají přebalovat před kojením!
Zdraví Kocca a Anetka.
Neboj,
naše verča ublinkává ještě teď. Míň a jen po kojení, ale přece. Bylo to i několikrát mezi jídly, i před dalším jídlem, nemělo vliv, zda si odříkla či ne. Je to tím, že mají některé děti nedovřenou záklopku mezi hltanem a žaludkem, pak se to mlíčko vrací.
Pokud bude mimčo přibývat a prospívat, tak to neřeš.(tak to bylo i u nás).
Pokud vás to ublinkávání bude dál trápit, můžeš zkusit NUTRITON, což je takové zahušťovadlo, dáš to lžíčkou před kojením a ono to pak to mlíčko zahustí, a to nemá takovou tendenci se vracet. Někomu to pomohlu, ovšem jsou i tací co blinkají dál.
Buď v klidu, ublinkávání je normální ![]()
Alenka
Marti,
s tím ježděním ven - já jezdím téměř hned, jak nakojím. Přesto, že si Janinka taky ublinkává, tak se mi ještě nestalo, že by si ublinkla v kočárku. Hned po kojení jezdím proto, že malá většinou v kočárku usne a vydrží tak i 3 hodiny, nevzbudí ji teda hlad. Kdybych počkala až hodinu po kojení, tak se vrátíme z procházky a malá se bude dožadovat jídla, takže sbohem volná chvilko (kdy by spinkala:)
A nám Janinka začala registrovat dění okolo sebe tak v tom měsíci, to už jsme začínali s nějakým cvičením a hrama, do té doby sice moc nespinkala ale aspoň neplakala, zkrátka sledovala, co se děje, ale aktivně se začala zapojovat až v tom měsíci (asi, nevím přesně). Neboj, že bys něco prošvihla. Malá teď taky moc nespí a já už nevím, co pořád vymýšlet,aby to nebylo pořád to samé. Hraní si s malým ještě užiješ až až:)
Suzetka
Marti,
já mám takové blinkátko
Matyáška přebaluji před kojením, protože jinak s ním nesmím moc šíbovat. A taky si pořád ublinkává a někdy si ublinkne i dvě hodiny po nakojení, když s ním moc „třesu“.
Naučila jsem se to dělat tak, že ho přebalím a obleču na procházku před kojením, pak nakojím, nechám odkrknout a pak ho v pohodě položím do kočárku, na:,–(ím čepičku a jedeme ![]()
Dřív blindil mnohem víc, ale teď už to přestává a je to méně časté, ale máme pořád bryndáček, jinak bychom měli poblinděno všechno oblečení…
Takže neboj, mimča někdy blindí víc.
Lasconka
Martino,
ja taky vzdycky oblekla, pak nakojila a pak jsme sly hned ven, vetsinou jsem mela v pohotovosti plinku a pripadne ji polozila kolem krku, aby neslo blinkani na obleceni. Helenka ublinkava doted (4,5 mesice). Hrani si opravdu jeste uzijes, ze zacatku miminko hodne spi a moc neregistruje okolni svet, ovsem potom zacne a jeste budes vzpominat na casy, kdy pres den spinkalo
Zatim se snaz nahnat odpocinek, co to jde ![]()
Jinak v noci vubec od zacatku neodkrkavame, protoze Helenka okamzite pokracuje ve spani a ted uz neodkrkavame ani pres den. Na blinkani to stejne vliv nema, protoze nekdy blindi, jindy zase ne. Spis bych rekla, ze blindi, kdyz se prepije.
Bara
Čauky Martino,
my ublinkáváme doteď a to nám příští týden budou 4 měsíce. V porodnici i naše dr. nám poradili podložit lůžko miminka tak, aby ležel lehce se zvýšenou hlavičkou (nemyslím tím podkládat mu hlavičku, ale našikmo do výšky podložit celou madraci). Máme to tak furt a je to trochu lepší.
Co se týče odříhnutí, my jsme se naučili pořádně říhat až tak kolem cca 3 měsíce, od tý doby říháme vždycky. Mimi si pokaždý říhnout nemusí, když si Berča neříhla do 15 min, tak si prostě neříhla vůbec.
Co se týče hraní, je to jak píšou holky výše, cca první měsíc je to opravdu jen o kojení, přebalování, utěšování a uspávání. Pak to půjde postupně samo, neboj, nebude ti stačit fantazie, jak si s mimi hrát.
Míša