Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. Jsem psala, že uměl mířit, k žádnému úrazu nikdy nedošlo, protože hod klíči proběhl asi dvakrát za celý školní rok, takový jsme z něj měli vítr. ![]()
@Bellatrix Lestrange píše:
@hanka.br. Jsem psala, že uměl mířit, k žádnému úrazu nikdy nedošlo, protože hod klíči proběhl asi dvakrát za celý školní rok, takový jsme z něj měli vítr.
Já tyhle metody neuznávám a jsem docela ráda, že jsou pryč. Strach není nejlepší motivace k učení ani ke slušnosti a rozhodně takové metody nemluví ve prospěch osobnosti učitele. Spíš jen o jeho schopnostech dobře mířit. Na to ale nemusí studovat vysokou školu.
@hanka.br. Jsem psala, že uměl mířit, k žádnému úrazu nikdy nedošlo, protože hod klíči proběhl asi dvakrát za celý školní rok, takový jsme z něj měli vítr.
Kdyby se žák, ve chvíli hodu, jen maličko pohnul…otočil…
Házet mohl sebelépe, tohle by neovlivnil.
A je snad jedno jestli první nebo osmá třída…pokud by dítěti vystřelil oko, je třída opravdu nepodstatná.
@hanka.br. Já ale napsala, že stačilo pohrozit, dvakrát za celý školní rok hodit a byl klid. Dnes by ho asi zavřeli za týrání dětí. Nikdo ze spolužáků nevzpomíná ve zlém, a hlavně, kluci občas potřebují pevnou ruku. Jestli si myslíš, že vše se dá vyřešit jen domluvou, tak jsi totálně mimo mísu.
@Takyjedna Jo milé dámy, tak jsem si zavzpomínala, můj nejoblíbenější učitel, pan H. v osmé třídě přišel na první hodinu s násadou od lopaty a pravil " v mých hodinách bude klid", a byl. Pokud někdo pípnul, hodil po něm svazek klíčů, trefoval se na 100 procent a fyziku uměli všichni, nikdy nikdo nepropadl. V dnešní době rodiče stále omlouvají své netahavé děti a nevidí problém na své straně hřiště.
dneska by si za to šel sednout do chládku.
@hanka.br. píše:
Já tyhle metody neuznávám a jsem docela ráda, že jsou pryč. Strach není nejlepší motivace k učení ani ke slušnosti a rozhodně takové metody nemluví ve prospěch osobnosti učitele. Spíš jen o jeho schopnostech dobře mířit. Na to ale nemusí studovat vysokou školu.
a co tělocvikáři ![]()
@blecha72 Jo, máš recht a některé mladší ročníky ani neví o čem píšu.
@hanka.br. Já ale napsala, že stačilo pohrozit, dvakrát za celý školní rok hodit a byl klid. Dnes by ho asi zavřeli za týrání dětí. Nikdo ze spolužáků nevzpomíná ve zlém, a hlavně, kluci občas potřebují pevnou ruku. Jestli si myslíš, že vše se dá vyřešit jen domluvou, tak jsi totálně mimo mísu.
Jasně, s mou dvacetiletou praxí budu pravděpodobně mimo mísu, ale já se tady ráda poučím, jak mám jednat s dětmi. ![]()
@hanka.br. píše:
Jasně, s mou dvacetiletou praxí budu pravděpodobně mimo mísu, ale já se tady ráda poučím, jak mám jednat s dětmi.
ona asi bude v našem věku a vzpomíná na své učitele, mám podobné vzpomínky z 80. let. Před 20 lety by letěly nejdřív klíče a pak učitel.
@blecha72 Zrovna dneska jsme s kolegyní propadly mírné nostalgii (nebo depresi?), když jsme si říkaly, jaké kolem dětí děláme tanečky, vše dokola znovu vysvětlujeme, zadání úloh strkáme div ne pod nos, když něco neumí, tak oznámkujeme až se milostivě naučí. Přesto se rodiče pouštějí do polemik, jestli toho na děti není moc a jestli je nepřetěžujeme…Tak to jsme velmi brzy zabrousily do našeho dětství, kde se s námi nikdo nemazal ani nepáral. Co se týká toho křičení, se svou nynější třídou jsem měla silný pocit, že pokud mluvím normálním hlasem, tak to pro děti znamená, že můj pokyn netřeba plnit. Až po zhruba třech letech pochopily, že ano. ![]()
@hanka.br. Můžu se tě zeptat jako učitelky ZŠ..??? Zdá se mi to, nebo nezdá, že se známkuje o dost mírněji než před X lety…??? Ze svého dětství si vybavuju poměr: hrubá chyba, stupeň dolů…mám dceru v páté třídě, má samé jedničky…když se ale dívám do jejích sešitů, ohodnotila bych to „jinak“ než paní učitelka. Prostě mi přijde, že se učitelé „bojí“ známkovat… ![]()
Jinak, dcera vystřídala už 2 školy a celkem má třetí učitelku…a všechny známkují/známkovaly takto.