Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenkaZi píše:
ted mi to připadá usměvné předtím ne. Promin, ale žádné díte neuhlídáte a nehlídáte 24 hodin deně. Nesud když nevíš.
Nesoudím nevím. Jen mám taky dítě a bohužel jsem nucena řešit i za rodiče, kteří řešit nechtějí, poněvadž vlastní chyby nevidí. Stejně jako ty… A právě s odstupem času by tě to alespoň malinko štvát mělo, ne se nad tím rozesmívat. Tvá oprávněná zloba asi nemá moc dlouhé trvání, zato zloba na učitelku tě žere…
@LenkaZi píše:
Blecha72 jakou máš zkušenost z dětmi co maj ADHD a poruchu pozornosti?
S dětmi s touto diagnózou pracuji. Je to hodně o spolupráci rodiny se školou. Když nespolupracují rodiče, učitelka nic nezmůže. Vy byste měli dostat vodítka pro sebe i školu z PPP. Pokud to podle tebe nedopadlo kvůli psycholožce z PPP, zajděte na jinou. Poradna výchovy už podle názvu pomůže s výchovou, nikoli s prací ve škole. Jestli chceš, aby tvé dítě dosáhlo vyššího vzdělání, snaž se.
@SIMONA1234 píše:
Promiň…ale to ty tu soudíš…učitelku (pedagogy) a NIKDY jsi za katedrou nestála.
já učitelky obdivuji. A po tom co my vychovatelka vysvětlila jak to dělá s klukem a zvládá to i přes to že tam má 20 dětí. Tak nevim proč to nezvládne učitelka která učí přes 20let
@LenkaZi píše:
já učitelky obdivuji. A po tom co my vychovatelka vysvětlila jak to dělá s klukem a zvládá to i přes to že tam má 20 dětí. Tak nevim proč to nezvládne učitelka která učí přes 20let
Vychovatelka má jinou náplň práce než učitelka
@SIMONA1234 píše:
Promiň…ale to ty tu soudíš…učitelku (pedagogy) a NIKDY jsi za katedrou nestála.
Ahoj Simčo.
Já se ozývám jako laik, taky jsem nikdy neseděla za katedrou. A zakladatelku v určitém smyslu chápu, mě by se taky nelíbilo, kdyby mi někdo křičel po dítěti a neměla bych možnost zjistit, jestli je to přehnané, nebo ne. Navíc, když není jediná, kdo má pocit, že to učitelka přehání ![]()
Chápu i vás, že se zastáváte kolegyně, ale všeobecně u učitelských diskusí nechápu ten trend, kdy se nepřipouští chyba na straně učitele. Pro nás, co nikdy neučili a nikdy si to nevyzkoušeli to bude vždy nepochopitelné…nechápu útočné komentáře, podle mě ztrácí na významu.
Jinak obdivuji všechny, co zvládají dětský kolektiv…s trpělivostí a nadhledem.
@LenkaZi píše:
Blecha72 jakou máš zkušenost z dětmi co maj ADHD a poruchu pozornosti?
nejsem blecha, ale v každé třídě mám aspoň jednoho. V minulé třídě jsem měla integrované 3 takové, každé s jinou kombinací. Jenže ti měli rodiče, kteří si uvědomovali, že to s jejich drobky není tak jednoduché.
@LenkaZi píše:
To ale nemusí být vůbec pravda…klidně může a asi i má dny, kdy to „nezvládá“…jsou erupce na slunci a děcka na zabití a ona je nucena TAKÉ zvýšit hlas…ale pokud ty si jí postěžuješ na neschopnou učitelku syna, tak ti přece neřekne, že ona je TAKY neschopná…
To prostě v tu chvíli neudělá.
@majki.r píše:
Ahoj Simčo.Já se ozývám jako laik, taky jsem nikdy neseděla za katedrou. A zakladatelku v určitém smyslu chápu, mě by se taky nelíbilo, kdyby mi někdo křičel po dítěti a neměla bych možnost zjistit, jestli je to přehnané, nebo ne. Navíc, když není jediná, kdo má pocit, že to učitelka přehání
Chápu i vás, že se zastáváte kolegyně, ale všeobecně u učitelských diskusí nechápu ten trend, kdy se nepřipouští chyba na straně učitele.
jenže to není o tom, že bychom neuznaly chybu kolegyně. Já, Hanka i Simča občas kopeme do vlastních řad. Jenže si umíme představit hromadu situací, které učitelka řeší tak, jak řeší. A víme, že rodiče si to občas představují jak Hurvínek válku. Takže, to, co tady spousta lidí odsoudí jako jednoznačné selhání, vůbec selhání být nemusí.
@majki.r systém je v poslední době nastaven tak, že je vyvíjen tlak na naplnění tříd (alespoň 30) a do těchto tříd jsou umisťováni integrovaní žáci. Takže ve třídě je několik dětí s vývojovými poruchami, něco s ADHD, několik žáků ze sociálně znevýhodněných rodin. Učitelka je pak pod tlakem, má tu tyhle a pak děti, které se nudí, protože už dávno umí číst a psát. Jsou tu rodiče, kteří předpokládají individuální přístup ke znevýhodněným dětem a zároveň rodiče, kteří chtějí vidět výsledky. Učitel musí splnit určité výstupy, dítě může propadnout jen jednou na daném stupni. Je pod tlakem, když ho on nenaučí trivium, potáhne se to dál. To samo neopravňuje učitele křičet, ale nevoli dát najevo může.
@neumisa píše:
jenže to není o tom, že bychom neuznaly chybu kolegyně. Já, Hanka i Simča občas kopeme do vlastních řad. Jenže si umíme představit hromadu situací, které učitelka řeší tak, jak řeší. A víme, že rodiče si to občas představují jak Hurvínek válku. Takže, to, co tady spousta lidí odsoudí jako jednoznačné selhání, vůbec selhání být nemusí.
To naprosto chápu…diskutovat v nějakém středu, kde se prolínají názory z obou stran. Ale často vidím, že se diskuse zvrhne hned proti zakladatelce, aniž by se tu ta možnost selhání učitele zvážila, hned se jde do ofenzívy. Viz to poslouchání za dveřmi. To je můj pocit z téhle diskuse, tím nechci nikoho urazit.
Jen je mi to kolikrát líto, protože ta druhá strana to prostě bude vnímat jinak, když nemá zkušenosti a jde jí o blaho svého dítěte.
@blecha72 píše:
@majki.r systém je v poslední době nastaven tak, že je vyvíjen tlak na naplnění tříd (alespoň 30) a do těchto tříd jsou umisťováni integrovaní žáci. Takže ve třídě je několik dětí s vývojovými poruchami, něco s ADHD, několik žáků ze sociálně znevýhodněných rodin. Učitelka je pak pod tlakem, má tu tyhle a pak děti, které se nudí, protože už dávno umí číst a psát. Jsou tu rodiče, kteří předpokládají individuální přístup ke znevýhodněným dětem a zároveň rodiče, kteří chtějí vidět výsledky. Učitel musí splnit určité výstupy, dítě může propadnout jen jednou na daném stupni. Je pod tlakem, když ho on nenaučí trivium, potáhne se to dál. To samo neopravňuje učitele křičet, ale nevoli dát najevo může.
Já bych tuhle práci nezvládala, to vím stopro. A před dobrými učiteli smekám, jsou to pro mě hrdinové. Chápu, že je to hodně těžká profese, hlavně na psychiku. Ale když se chytím tvé poslední věty, ano, neopravňuje to učitele po žácích křičet (nepřiměřeně), protože ta dítka jsou svým způsobem taky hodně psychicky zranitelná. Nemluvím o nevoli, to souhlasím, že ji najevo dát i musí.
@majki.r Ahoj… ![]()
To byla spíš smečovaná na to „nesuď, když si nezažila“…něco jako já mám v podpisu ohledně pravopisu. Pokud někomu vyčtu, že soudí, když nezná/nezažil, nemůžu soudit, když neznám/nezažila jsem…to je jako rudý hadr na býka. ![]()
Za ty roky co učím, beru dost věcí s rezervou…vidím jak se děti mění, ale mnohem víc se mění rodiče. V mnohých očích je učitel míň než hadr na podlahu… Vidím to na třídních schůzkách své dcery v 5 třídě. Tón s jakým rodiče mluví s učitelkou, jen čekám, kdy jí začnou tykat…Je mi jejich učitelky fakt líto. Mladá holka, 32…jsem zvědavá, jak dlouho vydrží…
Dcera mi občas vypráví co bylo ve škole…a to, že učitelka křičí, slýchám hodně často…když se zeptám proč? Tak odpověď je, že zase kluci rušili v hodině, učitelka je napomínala a tak dokola…nestihli probrat látku a tak mají navíc domácí úkol…VŠICHNI…to je nespravedlivé!!! Tak to dceři vysvětluju…vysvětluju jí, jak je to těžká práce být učitel ve třídě rozívenců…jak je těžké zaujmout někoho, kdo o výuku nemá zájem…jak je těžké odpoutat pozornost třídy od šaškáren a provokací jednoho dítěte a pokračovat ve výuce. A je fuk jestli se jedná o první nebo devátou třídu.
Dcera učitelkou teda určitě nebude…znechucuju jí to dostatečně.
@SIMONA1234 píše:
@majki.r Ahoj…
To byla spíš smečovaná na to „nesuď, když si nezažila“…něco jako já mám v podpisu ohledně pravopisu. Pokud někomu vyčtu, že soudí, když nezná/nezažil, nemůžu soudit, když neznám/nezažila jsem…to je jako rudý hadr na býka.
Za ty roky co učím, beru dost věcí s rezervou…vidím jak se děti mění, ale mnohem víc se mění rodiče. V mnohých očích je učitel míň než hadr na podlahu… Vidím to na třídních schůzkách své dcery v 5 třídě. Tón s jakým rodiče mluví s učitelkou, jen čekám, kdy jí začnou tykat…Je mi jejich učitelky fakt líto. Mladá holka, 32…jsem zvědavá, jak dlouho vydrží…
Dcera mi občas vypráví co bylo ve škole…a to, že učitelka křičí, slýchám hodně často…když se zeptám proč? Tak odpověď je, že zase kluci rušili v hodině, učitelka je napomínala a tak dokola…nestihli probrat látku a tak mají navíc domácí úkol…VŠICHNI…to je nespravedlivé!!! Tak to dceři vysvětluju…vysvětluju jí, jak je to těžká práce být učitel ve třídě rozívenců…jak je těžké zaujmout někoho, kdo o výuku nemá zájem…jak je těžké odpoutat pozornost třídy od šaškáren a provokací jednoho dítěte a pokračovat ve výuce. A je fuk jestli se jedná o první nebo devátou třídu.
Dcera učitelkou teda určitě nebude…znechucuju jí to dostatečně.
Ty jsi určitě skvělá, jak učitelka, tak máma.
Napsalas to moc hezky, já svou malou taky povedu k tomu, aby si vážila ostatních a snažila se vcítit do jejich situace. ![]()
Já jsem ovlivněná negativní zkušeností, měla jsem učitelku, která se měla učitelské profesi vyhnout obloukem. Šikanovala mě ve 4. třídě, já nebyla normální dítě, po zánětu mozku jsem byla naládovaná silnými hypnotiky, abych aspoň trochu spala. Ta učitelka si na mě vyloženě léčila nějaké své nedostatky, měli jsme ji jen rok, ale naučila mě se bát kolektivu a kolektiv naučila mě šikanovat, což se táhlo roky.Jsou lidi, co se pro svou práci narodili a lidi, co by měli zvažovat změnu profese ![]()
@LenkaZi
Ty nezlob se, ale děláš s toho kovbojku. Dneska jsou ty děcka obecně vychovávané, aby byly chudinky choulostivé, ukřivděné, aby se jím špatným dechem učitelky náhodou nepokřivil vlas a když jo tak si půjdeme houfně stěžovat jen ať ta megera letí, že?
Na nás, když jsme byli ve škole sígři neposlušní, taky učitelé zvýšili hlas, když jsme dělali, že neslyšíme, když jsme běhali po hcodbách jak pošuci, tak na nás byli schopní zařvat přes celou chodbu, že jsme zůstali stát v pozoru.
Někteří stávali v koutě. A nemám pocit, že by nám to nějak uškodilo.
Naopak ti učitelé, kteří na jednu stranu byli kamarádští a na druhou stranu si uměli udělat respekt i za cenu zvýšení hlasu, jsou do dneška ti nejoblíbenější a na každém srazu se na ně nejvíc vzpomíná, že s nima bylo kolikrát veselých zážitků.