Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenkaZi píše:
Pani učitelka křičela protože chlapečkovi něco nešlo. ve třídě byl klid. Neslyšela jsem jediné dítě. A nezlob se na mě, ale nechápu proč by si to děti vymýšleli. Když u jiných maminek ze stejné třídy řeknou, že učitelka křičela kvuli tomu že blbě četli. Děti potřebujou pohyb a ono místo těláku maj češtinu. Když se zeptáš proč. No protože jeden chlapeček zlobil.
jeden chlapeček zlobil, co s ním měla dělat? uvázat ho k topení a s ostatními odejít do tělocvičny? Nebo jak bys to řešila ty? Napsat poznámku?
@LenkaZi, já moc nechápu účel založení diskuse.
Co vlastně chceš vědět? Chceš radu, co dělat nebo o co Ti přesně jde?
Píšeš, že na učitelku jsou stížnosti roky - zároveň jedním dechem dodáváš, že je hájená ředitelem, který proti ní nechce jít, že přeřadit do jiné třídy nejde a jedinou možností je změna školy.
No - tak se prostě buď všichni rodiče domluvíte a začnete to řešit jednotně a hromadně (společná stížnost a důsledně jednotný postup)… nebo holt budeš muset tu školu změnit. Tady to za Vás nespokojené rodiče nikdo nevyřeší.
@SIMONA1234 píše:
Možná by stálo za to mu vyjednat asistenta…mít 20-25 dětí a k tomu ADHD dítě je velmi náročné…sama určitě víš, jak jsi ze svého dítěte unavená, třeba během víkendu, prázdnin…a teď si představ, že jich máš doma dalších 20…a máš je něco naučit, ztišit, zklidnit…a i v super skvělé třídě stačí jeden narušitel ( v dětství jsme tomu říkali třídní šašek) a třída byla rázem v rozkladu…ostatní děti se smály, začaly rušit, křičet…než je zklidníš uběhne zase pár minut výuky..a takhle třeba 10 x během hodiny. Na palici, doslova…
Moje dcera chodí do školy s jasným příkazem…nerušit, nezlobit p. učitelku, na konzultacích jsem to řekla přímo učitelce, pokud by dcera vyrušovala, ať mi dá hned vědět, já jí doma „zkrotím“…právě protože vím jak je to náročná práce, s nevychovanými dětmi…
Ty máš diagnostikované ADHD, ok..ale asistenta můžeš pomoc vyjednat. Asistent pedagoga je standardní zaměstnanec školy a jako takový je pochopitelně zaměstnáván (a vybírán) vedením školy a placen ze školního rozpočtu (o příslušnou dotaci do rozpočtu žádá ředitel školy prostřednictvím krajského úřadu). Je ale pravda, že pro školu je téměř nemožné získat dotaci na asistenta pedagoga v průběhu školního roku - o dotace na plat asistenta pedagoga se zpravidla žádá na jaře, vždy na následující školní rok. Tím pádem by byl asistent k dispozici od září 2015. Ale i to by byla velká pomoc…učitelce, tvému dítěti a ocení to i ostatní rodiče ve zkvalitnění výuky…když se učitelka bude moc plně věnovat celé třídě.
O asistenta se pokusim.Pani učitelka má zkušenost má svoje z ADHD. Kluk je ted víc doma než ve škole. A ze školou se zlepšil. Píše dobře bez skoro dohledu. Zkoušíme i na čas. Jenže konfort klidu a toho že mu to někdo vysvětlí ve škole nemá. Hlavně stim když mu učitelka po jeho dotazu řekla to by si už měl vědět skončila a kluk nevěděl prý co dál. Já to chápu že tam má moc dětí. ale ty její holčičky oblíbenkyně okolo nich lítá. No nic. Na tu Asistntku se zeptám po prázdninách. Na kluka jsem přísná, ale hlavně se mu snažim vysvětlit že se má snažit být v klidu a vpohodě a nevyrušovat. Pokud něco chce má se přihlásit. Udělali jsme hodně pokroků, ale má prostě své dny kdy odchází, vyrušuje. Nechá se rychle strhnout jinýma. Neni anděl ale uplný zlobidlo taky ne
@LenkaZi píše:
A neni třeba chyba učitele že si nedokáže udělat pořádek ve třídě. Je zvláštní že v jiných třídách maj takové ty živé děti, ale učitelka se knim tak nechová jako ta naše.
Hele to nevím, nevidím tu třídu ani tu učitelku…jedno ale vím, každý školní rok je jiný…a je to podle SLOŽENÍ TŘÍDY…já jako učitelka jsem pořád stejná, děti se mi mění…A pak stačí jedno dvě „nezvladatelné“ děti, ideálně v kombinaci s nesoudným rodičem a je vymalováno.
To mi připomnělo, mám teď ve třídě prcka, kouzelnej, kukadla jako koláče…no, k sežrání…ale kouše děti
Tak to odpoledne říkám mamce a ona povídá: „Klidně ho plácněte, když to udělá.“ Já na to: „Ale to já nesmím.“ Mamka: „Já vám to dovolím.“
Já: „Fakt nemůžu, můžu jen vysvětlovat, nesmím plácat ani jinak trestat.“
Mamka: „A to ale neděláte celý den nic jiného, ne?“
Já: „No, defakto to tak někdy vypadá…“ Mamka: „No tak to by bylo něco pro moje nervy! Já bych to bila hlava nehlava.“
![]()
No, časem zvládnem i to kousání…
Ps: A jak víš, že v jiných třídách to není? Posloucháte za dveřma na střídačku???
![]()
@BohunkaP píše:
@LenkaZi, já moc nechápu účel založení diskuse.Co vlastně chceš vědět? Chceš radu, co dělat nebo o co Ti přesně jde?
Píšeš, že na učitelku jsou stížnosti roky - zároveň jedním dechem dodáváš, že je hájená ředitelem, který proti ní nechce jít, že přeřadit do jiné třídy nejde a jedinou možností je změna školy.
No - tak se prostě buď všichni rodiče domluvíte a začnete to řešit jednotně a hromadně (společná stížnost a důsledně jednotný postup)… nebo holt budeš muset tu školu změnit. Tady to za Vás nespokojené rodiče nikdo nevyřeší.
Ted nechápu tvou narážku. To co jsem chtěla vědět jsem se dozvěděla. Ale bohužel se rodiče bojí že učitelka bude děti šikanovat. zajímalo mě to jak to je z tou asistentkou. Změna školy taky neni jednodůchá. Tak prostě najít nejlepší řešení. A ted se prostě jen informovat co a jak.
@SIMONA1234 píše:
Hele to nevím, nevidím tu třídu ani tu učitelku…jedno ale vím, každý školní rok je jiný…a je to podle SLOŽENÍ TŘÍDY…já jako učitelka jsem pořád stejná, děti se mi mění…A pak stačí jedno dvě „nezvladatelné“ děti, ideálně v kombinaci s nesoudným rodičem a je vymalováno.
To mi připomnělo, mám teď ve třídě prcka, kouzelnej, kukadla jako koláče…no, k sežrání…ale kouše dětiTak to odpoledne říkám mamce a ona povídá: „Klidně ho plácněte, když to udělá.“ Já na to: „Ale to já nesmím.“ Mamka: „Já vám to dovolím.“
Já: „Fakt nemůžu, můžu jen vysvětlovat, nesmím plácat ani jinak trestat.“
Mamka: „A to ale neděláte celý den nic jiného, ne?“Já: „No, defakto to tak někdy vypadá…“ Mamka: „No tak to by bylo něco pro moje nervy! Já bych to bila hlava nehlava.“
![]()
No, časem zvládnem i to kousání…
Ps: A jak víš, že v jiných třídách to není? Posloucháte za dveřma na střídačku???![]()
![]()
![]()
@neumisa píše:
jeden chlapeček zlobil, co s ním měla dělat? uvázat ho k topení a s ostatními odejít do tělocvičny? Nebo jak bys to řešila ty? Napsat poznámku?
pokárala bych ho že si to má nechat na tělák a jít snima na ten tělocvik aby se vyběhali. ![]()
@LenkaZi A proč není změna školy jednoduchá? Nabouralo by to něco z vašeho pohodlí? Nebo je škola jediná širkoko daleko?
Pak bych to pochopila, ale psát o strachu ze šikany se mi v dnešní době jeví jako by to psal člověk, který se ani neche o nic pokusit.
Ale chápu to, běžně lidi jen remcají, ale měnit nic nechtějí…
@LenkaZi píše:
pokárala bych ho že si to má nechat na tělák a jít snima na ten tělocvik aby se vyběhali.
fakt jo? zkusila jsi někdy řídit 30 malých dětí v tělocvičně? doporučuji zkusit. Já jsem zrušila tělocvik ve středu a měli jsme hodinu slušného chování. Svěřenci se totiž od pondělka chovali jako zvěř a já jsem si netroufla vypustit je do prostoru, protože byli nebezpeční sobě i okolí. A ano, dokonce jsem i řvala na dítě v první třídě - poté, co mě chlapeček během 5 minut 10× „zastřelil“ a jeho matka mi na to řekla, že to je v pořádku, že si kluk jen buduje postavení v kolektivu.
@LenkaZi píše:
no škola donedávna byla jak průchodák
po událostech ve Žďáru se to změnilo
@Trojlístek píše:
@LenkaZi A proč není změna školy jednoduchá? Nabouralo by to něco z vašeho pohodlí? Nebo je škola jediná širkoko daleko?Pak bych to pochopila, ale psát o strachu ze šikany se mi v dnešní době jeví jako by to psal člověk, který se ani neche o nic pokusit.
Ale chápu to, běžně lidi jen remcají, ale měnit nic nechtějí…
To mi bylo řečeno, že to neni tak jednoduché. Ale řekli jsme že zkusíme výměnu třídy a asistentku. Vysledky z neuro mam chvilku. tak se nic do ted nedalo dělat. A nebojte já si to něják vyřešim. Jen jsem chtěla vědět jak postupovat a jestli má někdo zkušenosti. Ano učitelka to nemá jednoduché. Ale jsou to prvnáčci co donedávna byli ve školce a tam si jen hráli. smozdřejmě i tam museli poslouchat
@LenkaZi píše:
O asistenta se pokusim.Pani učitelka má zkušenost má svoje z ADHD. Kluk je ted víc doma než ve škole. A ze školou se zlepšil. Píše dobře bez skoro dohledu. Zkoušíme i na čas. Jenže konfort klidu a toho že mu to někdo vysvětlí ve škole nemá. Hlavně stim když mu učitelka po jeho dotazu řekla to by si už měl vědět skončila a kluk nevěděl prý co dál. Já to chápu že tam má moc dětí. ale ty její holčičky oblíbenkyně okolo nich lítá. No nic. Na tu Asistntku se zeptám po prázdninách. Na kluka jsem přísná, ale hlavně se mu snažim vysvětlit že se má snažit být v klidu a vpohodě a nevyrušovat. Pokud něco chce má se přihlásit. Udělali jsme hodně pokroků, ale má prostě své dny kdy odchází, vyrušuje. Nechá se rychle strhnout jinýma. Neni anděl ale uplný zlobidlo taky ne
To strhnutí ostatními je typické…a děcka to už asi vědí, ne asi, ale určitě…Když Honzíka vyprovokujem, bude sranda…nedělají to třeba úmyslně, na to jsou ještě malé, ale podvědomě…Já udělám blbinku a Honzík se pokaždé přidá, to je sranda!!!
Problém může být i to, že musí sedět dlouho v lavici…nevím jak u vás probíhá výuka, dcera to měla tak, že chvilku seděli, pak hráli nějakou hru mezi lavicema (něco matematického, už nevím co to bylo, ale hráli to klidně i v hodinách češtiny, prostě kdykoliv bylo potřeba) pak seděli na koberečcích u tabule a takhle dokolečka celou hodinu. Postupně jim to učitelka „zkracovala“ až se dostali do fáze, že vydrželi sedět v klidu v lavici. Což trvalo skoro celý první rok.
Toho asistenta určitě zkus navrhnout, uvidíš co ti na to řeknou…Já být v takové situaci, jako učitelky, tak bych ho brala všemi deseti.
@LenkaZi píše:
co?! tak to bych řekla že je moje věc. Ale to že to slyšeli matky jiných dětí z jiné třídy co třeba přišli déle do školy od lékaře nebo jiné věci.
joo, jasné ![]()
na změně školy není nic složitého - stačí se domluvit s vedením nové školy. Nic víc.