Učitelství matematiky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@blabla123 píše:
Ahoj, nevíte někdo, jestli se kvadratické rovnice učí na základní škole? + jestli se tam učí pracovat s logaritmy.
Myslím si, že ne, ale nejsem si 100% jistá.
Děkuji za odpovědi.
kvadratické rovnice by měly, logaritmy už ne, ale ono to je základku od základky jiné-někde se kv. rov. neučí, i když by měly…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaarynka
Studovala jsem v Plzni - specializace v pedagogice, český jazyk se zaměřením na vzdělávání. Pak nmgr. studium jsem měla v kombinaci čj-nj pro SŠ. Navazující jsem pak už studovala jako kombinované, resp. na individuální plán, protože už jsem učila.
Zpětně náročnost zhodnotím těžko, protože jsem byla o 10 let mladší, bezdětná… Takže šlo vše tak nějak samo. Měla jsem skvělý základ z gymplu, hlavně co se literatury týče. V začátcích je hodně náročná morfologie, syntax, lexikologie, spousta lidí vylétla na zkoušce z fonetiky a fonologie (jedna z jejich částí byla třeba založená na tom poznat dle rtg. snímku dutiny ústní, o jakou hlásku z hlediska artikulace se ten jedinec na snímku pokouší…
), vysokou úmrtnost měl taky pravopisný proseminář. Čtení knih k seminářům z literatury nebyl až takový problém, když si to člověk zodpovědně rozloží, literatura se bez četby těžko nastuduje. Hlavně nás tam byla většina do čtení blázen, takže nějaký ten základ už třeba máš… Problém byl ta díla spíše sehnat, takže doporučuju vědecké knihovny.
Pro mě byla nejtěžší zkouška z historické gramatiky a staroslověnštiny a slavistiky. Historická gramatika mi fakt nešla, v tom jsem ležela týdny a týdny. Při staroslověnštině se vlastně učíš další cizí jazyk, který nikdy nevyužiješ. Nelehká byla taky latina, museli jsme splnit i jeden cizí jazyk na úrovni B2, s tím taky měli mnozí potíže…
Ovšem dalo se, ale jak píšu výše, byla jsem mladší a bez závazků. Teď si dodělávám speciální pedagogiku, za týden mám státnice a jsem jak bambus, ačkoliv se učím už měsíc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy píše:
@Klaarynka já studovala prezenčně i kombinovaně. Liší se to škola od školy. Pro mě byla celkem těžká historická čeština. I napodruhé. Na čtení je studium založeno
Tak to jsme dvě - historická gramatika byla moje smrt! Měli jsme profesorku Pasáčkovou, ta neodpustila nikdy nic. Dodnes si pamatuju tak akorát vokalizaci jerů a jak vzniklo ů.
Fuj, ještě teď mám z toho husí kůži.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaarynka píše:
@matkabagristy Free? Tak o Masarykovce se ví, že je těžká. Ale že by byl Olomouc až tak snadnější? Prý je tam na češtinu nějaký super profesor Polák.
A z čeho jsi státnicovala? Jaká bývají témata?
U nás byla otázka A - mluvnice, B - literatura. Státnicovala jsem z lexikologie a literatury 2. poloviny 20. století. To bylo fajn, ta lexikologie už trochu míň, ale jelikož mě zkoušela odbornice přes fonetiku, co se v lexikologii moc neorientovala, tak to celkem šlo. Diplomku jsme psala na Němcovou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Danitschka No tak to pro mě zní sci-fi. Potnat na rtg co je to za hlásku? Si dělají srandu ne? Ještě budu studovat medicínu? To mi přijde fakt přehnané. No co, přinejhorším poletím. ![]()
Ne, jsem snaživý a učenlivý člověk. Dám do toho vše, ale pokud to nepůjde, tak to nepůjde. Ty pojmy co mi tu píšete jsou šílené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Danitschka píše:
Tak to jsme dvě - historická gramatika byla moje smrt! Měli jsme profesorku Pasáčkovou, ta neodpustila nikdy nic. Dodnes si pamatuju tak akorát vokalizaci jerů a jak vzniklo ů.Fuj, ještě teď mám z toho husí kůži.
jo, přišlo mi to hrozně těžké a ujeté, ale fakt se daj některé jevy na základě historie češtiny vysvětlit, Vokalizace jerů ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaarynka já rentgen nezažila, ale v podstatě je to praxe, souhlásky se tvoří pomocí rtů, zubů, dásní, hrtanu… aspoň nedrtíš teorii
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy tak to je trochu logopedie. Já tu češtinu budu mít v kombinaci se speckou, takže tam třeba něco využiju. Každopádně to bude mazec se dvěma dětma. A navíc 15 let od maturity. Ále tak zkusím a uvidím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Klaarynka
Kde se dá čeština kombinovat se speckou? Já si teď specku musela dodělat zvlášť jako další mgr. studium.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@matkabagristy
To byla jediná zkouška, kterou jsem dávala na druhý pokus. Opravdu jsem na to byla nějaká natvrdlá. Z nostalgie jsme si otevřela i seminárku a už vůbec tomu nerozumím… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Danitschka V Olomouci. Je to speciální pedagogika pro 2.stupeň ZŠ a SŠ. Mrkni se na jejich stránky. Jde to kombinovat s hodně předměty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit