Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky, chtěla bych se poradit. Mám skoro 9 měsíců starou holčičku, které odmalinka trochu slzí očička. Nic vážného,nové doktorce jsem to říkala na osmiměsíční kontrole a ona, jestli má hnis?? Ten vůbec nemá, jen když pije mléko nebo je větřík, tak ji tečou z očiček lehce slzy.
No, nakonec nás poslala na průplach kanálků. Jdeme na Karlovo náměstí do Prahy a prý to trvá jen chviličku. Sestra na dětském mi řekla, at ji to opravdu necháme udělat, aby se to s ní netáhlo.Když byla malinká, v ordinaci sloužila jiná lékařka, která řekla, že se to samo upraví.To, abych vysvětlila, proč jsme to neřešili již dříve, protože na Karláku se divili, proč jdeme až ted.
Manžel mi řekl, že blázním, že ji to slzí jen malinko a že jsem ji neměla nikam objednávat. Já jsem z toho ted rozhozená a nevím. Jen nechci, aby měla problémy, až bude starší…Poradíte někdo. Moc díky
Ahoj maminky, my na tom zákroku byli ve středu, byli jsme teda ve fakultce v Hradci a nic to nebylo. Měla jsem strašný strach, ale zase tak děsný to fakt není. Ráno nás dali na pokoj, byli jsme tam s dcerkou já i manžel, dvě hodiny jsme čekali na zákrok, sami jsme ji odnesli do předsálí, počkali před operačním sálem, samotný zákrok trval chvilinku, za deset minut byla u nás. Co nám říkala anestezioložka, tak jí dali jen lehce dýchnout, narkoza asi na 4-5 minut. Pak nemohla hodinku pít, až potom na zkoušku cucnout čaje a za půl hodiny už se mohla najíst mlíčka. Jinak jí teda přerušili překážky a propláchli očička, máme ještě preventivně masírovat a vyplachovat asi 3 týdny, jinak žádné omezení. Odpoledne když pak plakala, tak jí teklo o z nosánku, takže to fakt zprůchodnili ![]()
Přeji, ať to máte bez problémů ![]()
Zdravím holky, tak teda jak jsme dopadly. Ambulantně nám kanálky prpichovali 3krát-nepomohlo to. Nakonec jsme si domluvili termín na zavedení kanylky do očička, dělali nám to v F-M a i když jsem se toho moc bála, jsem ráda že jsme tam jeli. Elišce to dělali 1.10.12 přijeli jsme v neděli, dali nás na pokoj, od půlnoci na lačno. Ráno asi v 8 hodin jsme šli na sál, počkala jsem na pokoji, asi za hodinku mi ji přinesli na dospávací. Byla v celkové anestezii, tak byla malátná, za dvě hodny vypila čaj, pak chtěla mléko, a už jsme papaly i sušenky. Z nosánku ji asi tři dny tekla krev, tak to vypadalo hrůzostrašně ale nebylo. Od té doby je s očkem klid. V lednu 2013 jsme jeli na KO, vytáhli jí to a ještě jsme kapali tobradex a zatím teda v pohodě. To očko prý bude vždycky trochu slzet, ale ucpané tam nemá nic. ![]()
@Sosačka píše:
Ahoj len.du..jsme taky z Těšína a měla jsme se svou dcerkou stejný problém,snad jen trochu mírnější. Měli jsme hnisavé pravé očičko, ale hnis tekl pomalu a stále slzelo. Byli jsme také na antibiotikách, ale nic. Pak jsme šly proplachovat kanálky do Třince, ale stále to hnisalo.Nic nám napomáhalo a už jsem jenom čekala, že se to možná zpraví samo od sebe. No nakonec jsme dostala doporučení do Otrokovic k panu MUDr. Červenka. Trošku jsme byla skeptická, jak jsem viděla jeho ordinaci a také dobu čekáni, ikdyž jsme tak z daleka. vyšetřil mi malou (v té době jsme měli 10 měsíců)-bylo to v listopadu. Podrobně mi vysvětlil, jaký má skutečně problém a hned dodal, že pouze dětem do 6 měsíců se to sama spraví masírováním a nemám moc počítat, že se obejdeme bez zákroku. Napsal antibiotika a masáže(úplně jiný systém masírování, než mi ukazovala naše oční) a dal mi do ruky již skoro vypsané papíry na operaci do Ostravy, že se do měsíce mám hlásit. tak to mě teda vůbec neuklidnilo, ale přesto jsme masírovala a kapala. A neuvěříš ..hned po krátké době očičko přestalo hnisat a slzet..hurááá. jsme nadále bez potíží a jsme moc ráda, že jsme se vyhly operaci.
Na pana doktora Červenku, jsem slyšela velmi dobré recenze…tak to vyzkoušej taky. Přeji hodně štěstí!!
Ahoj,
chci se zeptat, mohla bys prosím popsat ten postup masírování od dr. Červenky? Máme ucpané kanálky už od narození, levé očičko se mi podařilo masírováním spravit, pravé pořád hnisá, jsou nám 4,5 měsíce. Dnes jdeme k očnímu, škoda že jsem na diskuzi nenarazila dřív ![]()
@xposa my jsme byli taky u Červenky a sestra mi to ukazovala tak že: prstem přejet od vnitřního koutku oka dolů podél nosu, to udělat 10× a docela přitlačit.
@Lend.u zaujala mě tvoje zmínka, že ucpané očičko měla menší než to zdravé. Moje dcera má také to ucpané menší. Nevěděla jsem teda že ho má ucpané, to nám zjistili až na očním, ale to že je menší než to druhé jsem si všimla mnohem dříve než měla problém s očima. Jak je to teďka u tvojí holčičky? Potvrdil ti někdo že ho měla menší kvůli tomu ucpanému kanálku?
@Enoulik píše:
@xposa my jsme byli taky u Červenky a sestra mi to ukazovala tak že: prstem přejet od vnitřního koutku oka dolů podél nosu, to udělat 10× a docela přitlačit.
Ahoj Enoulik,
moc děkuju za odpověď
, zkusím masírovat takto, naše doktorka mi to samozřejmě ukazovala jinak.
Bohužel nám předevčírem dělali výplach, mám z toho trochu trauma, byla jsem s malým v ordinaci.
dusil se u toho (museli ho obracet na bříško, aby se nadechl) a ještě ten mix hnisu s antibiotikama spolkl, tak mu bylo včera nic moc..
trochu nám pořád očičko hnisá i slzí, tak se snažím masírovat a vyplachovat dál, přijde mi, že se to pomáhá. pokud by se to neupravilo, taky mám v plánu jet za dr. Červenkou, i když to máme přes půl republiky.
@xposa jej bobánek malý, tak ať je to brzo lepší a hlavně aby to pomohlo ![]()
já ani nevěděla, že je Červenka nějaký odborník, poslala mě tam dr., máme ho blízko.
@Enoulik
moc děkuju, zatím to vypadá nadějně, ale jsem opatrná, abych to nezakřikla.. to máte dobré, že to máte kousek, já to mám skoro 200km, ale mám kamarádku ve Zlíně, přinejhorším spojíme příjemné s užitečným ![]()