Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terien píše:to je divný ve 2 letech viď. Ječící děti jsou normální, bohužel pro nás matky, ale asi bych se taky snažila vyhýbat se situacím, u kterých to ani jinak dopadnout nemůže. Sorry, ale mě by tohle v životě nenapadlo, strčit dvouleťáka do ohrádky a jít se koupat.
Zrovna jsem to chtěla napsat, taky by mě to nenapadlo
![]()
Naši (3 a 5) jsou taky dost hluční, když to na ně přijde. Bydlíme v paneláku v prvním patře a slyším je až k venkovnímu vchodu. Na druhou stranu jsou tu slyšet i jiné děti ![]()
Jinak zakladatelko, až mladšímu budou aspoň tři, tak se to začne rovnat, jak si spolu budou víc hrát. U nás je to čím dál lepší, čím je mládě větší. Už komunikují mezi sebou, vyhrají si, vydrží si hrát i dvě hodiny v kuse
. Ale dokud byl mrňavej, nehravej, tak tu bylo řevu a ječení, že jsem se málem věšela…
To pardon, ale prostě jsou situace, kdy si žena musí aspoň rychlou sprchu dát, možná chápete co myslím. Nemáme doma sprcháč, tak jsem zvyklá říkat vanu. Kdybych je nechala oba lítat, zdemolují byt, takže dám mladší dítě do postýlky, kvůli 5 minutám se snad nic neděje. Nejdu si fakt lebedit na půl hodiny do pěny, zatímco mi děcka řvou a nedávám si sprchu s dítětem v postýlce denně.
@Maminka88, to se neděje, ale ty zase musíš chápat, že se mu to nelíbí
. Neznám dvouleté dítě, které vydrží nespací dobrovolně v postýlce nebo ohrádce. Ani pět minut ![]()
Já se chodím mýt, když děti spí (pokud jsem s nima doma sama) ![]()
@Maminka88 To je samozřejmě tvoje věc, jak si to uděláš. Jen mi přijde potom mimo mísu „si stěžovat“ že ječí, když ho dáš do postýlky, protože v takovém případě se není čemu divit. Prostě to dle mě jde udělat i jinak. Obě děti mám živější, mladší kluk je extra třída a torpédo, ale sprchu nebo umýt hlavu si zvládnu dát úplně normálně bez toho, abych je někam musela zavřít. Což by u nás ani nešlo, ten mladší uměl vylézt z postýlky už v 1 roce. Zkrátka pokud si jdu sát sprchu a zavřu dítě na 5 minut do postýlky, tak musím počítat s tím, že bude řvát. ![]()
@Maminka88 tak mě by hlavně nenapadlo zavřít dítě do postýlky a jít si dát vanu. Jinak obecně platí, že děti odráží naše vlastní chování a chceme-li jejich chování změnit, musíme začít u sebe. Vypozorovat situace, kdy k nežádoucímu chování dochází, zjistit, co tomu předcházelo a taky se zamyslet nad svou vlastní reakcí. Pokud na ně např. běžně zvedáš hlas, můžou reagovat takhle - nebo mají pocit nějaké nenaplněné potřeby.
A nebo jsou to prostě jen hlasitý děti, i takový existujou. Ale podle toho, co píšeš, myslím, že by na tom zapracovat šlo.
@Fima Tak jsem uvedla špatný příklad, ale ječí mi prostě za každé situace, nebo mě neustále nustí aby bylo po jeho, všechno si vynucuje, já zrovna třeba myju nádobí a nemůžu hned udělat to co žadoní a okamžitě se spustí ječák. Často jsou situace, že ječí, sám neví co by rád a nic mu není dobré, tak ječí dál a dál… Někdo se tu ptal, jestli se nemůžeme stěhovat dýl. Nemůžeme, vlastně už teď je pozdě, chtěli jsme se stěhovat už loni. Manžel je z toho jekotu docela na nervy, nevyspí se do práce, až tak velký byt aby mohl spát někde sám nemáme, i kvůli tomu se stěhujeme do většího, ale říká mi pořád, že nás s takovou brzo vyrazí. Máte nějaké negativní zkušenosti se sousedy, co neunesli hlasité děti?
@Ronja Nešlo, jsou děti, na kterých prostě zapracovat nejde, to by jim člověk musel dát roubík
Znám z vlastní zkušenosti. Naši kluci totiž ječí, i když normálně mluví ![]()
@alviola píše:
@Ronja Nešlo, jsou děti, na kterých prostě zapracovat nejde, to by jim člověk musel dát roubíkZnám z vlastní zkušenosti. Naši kluci totiž ječí, i když normálně mluví
aneb stryc Pepin z Postrizin, ze?
![]()
taky jsem mela dva ujecence…chtela bych rict, ze z toho vyrostli…no, uplne ne, kdyz jsou spolu, jsou pro zmenu na sebe jak kocka se psem
![]()
Na Tvém příspěvku mě zaujala jediná věc… že si jdeš dát vanu a dítě strčíš do postýlky ![]()
Na Tvém příspěvku mě zaujala jediná věc… že si jdeš dát vanu a dítě strčíš do postýlky ![]()
@Zuziky píše:
aneb stryc Pepin z Postrizin, ze?![]()
Také o našich říkám, že jsou jak strýc Pepin!
![]()
@Ronja nedává si vanu ale sprchu
No nevím ja jsem klidné povahy a stejně se mi děti dohadují! Podle mě je to prostě v určitém věku normální. @Maminka88 Já to přes den neřeším, akorát je krotím když stávají brzo ráno, tak jím pouštím pohádky a večer naštěstí většinou v osm spí. A sousedy si prostě nevybereš, když budou chtít tak si stěžovat budou.Ale podle mně jsou nejlepší taky s dětmi, ti mají to samé doma a nemají čas řešit ostatní a nejhorší jsou Pánové v letech! ![]()
Bachy, některý děti z toho nevyrostou
. Bydlíme sice v baráku, ale naše děti - hlavně uječenou 8letou princeznu- slyším přes půl vesnice ![]()
Bydleli jsme ve 3+1 se čtyřmi dětmi, stěhovali jsme se, když bylo dětem 2,4,9 a 10 let. Byl to očistec, pořád děti okřikovat at nekřičí, nedupou, strašný. Už bych do bytu nikdy nešla. A to si sousedi nikdy nestěžovali!