Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, asi se potřebuji jen vypovídat. Dcera má 2 a čtvrt roku a doteď jsem jí stále kojila. Nějakou dobu už jsem si říkala, že je třeba to ukončit, hlavně kvůli nočnímu vstávání, které už mě štvalo, ale zas na druhou stranu, jak jsem viděla, s jakou radosti pije, jak nás to spojuje, moc jsem si to užívala. Ale minulý týden mě hrozně začalo bolet prso, což mě donutilo jít k lékaři s ten říkal, že je to asi plíseň nebo co a nejlepší řešení je ukončit kojení. Takže ze dne na den konec a já si říkám, že jsem si to poslední kojení ani neužila, nezapamatovala. Malé jsem vysvětlila, že nemůže pít, že mám bebi, chápe to, ale jde vidět, jak moc je jí to líto, chybí jí to. A mně taky. Nejraději bych ji dala napít, ale vím, že nemůžu. Tak moc mě to mrzí, bojím se, že teď mě kvůli tomu bude snad mít méně ráda. Jsem z toho úplně v háji, i teď, jak to píšu, tak brečím. Máte nebo měly jste některá podobné pocity, nebo jsem úplně divná? Nějak se s tím nedokážu smířit. Že to spojení, co mezi námi bylo, už není a nebude. ![]()
@Ala.S.9 píše:
Ahoj maminky, asi se potřebuji jen vypovídat. Dcera má 2 a čtvrt roku a doteď jsem jí stále kojila. Nějakou dobu už jsem si říkala, že je třeba to ukončit, hlavně kvůli nočnímu vstávání, které už mě štvalo, ale zas na druhou stranu, jak jsem viděla, s jakou radosti pije, jak nás to spojuje, moc jsem si to užívala. Ale minulý týden mě hrozně začalo bolet prso, což mě donutilo jít k lékaři s ten říkal, že je to asi plíseň nebo co a nejlepší řešení je ukončit kojení. Takže ze dne na den konec a já si říkám, že jsem si to poslední kojení ani neužila, nezapamatovala. Malé jsem vysvětlila, že nemůže pít, že mám bebi, chápe to, ale jde vidět, jak moc je jí to líto, chybí jí to. A mně taky. Nejraději bych ji dala napít, ale vím, že nemůžu. Tak moc mě to mrzí, bojím se, že teď mě kvůli tomu bude snad mít méně ráda. Jsem z toho úplně v háji, i teď, jak to píšu, tak brečím. Máte nebo měly jste některá podobné pocity, nebo jsem úplně divná? Nějak se s tím nedokážu smířit. Že to spojení, co mezi námi bylo, už není a nebude.
Věřím, že to tak má spoustu žen. Syn bude mít rok a po pravdě bych kojení už taky ráda ukončila. Ale UM nechce, tak holt ještě budu muset počkat
![]()
To je úplně nepřiměřená hysterie kvůli takovýmu nic
to se s malou nemůžeš normálně pomazlit? To jí potřebuješ mít přicuclou na koze v takovým věku, abys cítila “spojení”?
@Ala.S.9 píše:
Ahoj maminky, asi se potřebuji jen vypovídat. Dcera má 2 a čtvrt roku a doteď jsem jí stále kojila. Nějakou dobu už jsem si říkala, že je třeba to ukončit, hlavně kvůli nočnímu vstávání, které už mě štvalo, ale zas na druhou stranu, jak jsem viděla, s jakou radosti pije, jak nás to spojuje, moc jsem si to užívala. Ale minulý týden mě hrozně začalo bolet prso, což mě donutilo jít k lékaři s ten říkal, že je to asi plíseň nebo co a nejlepší řešení je ukončit kojení. Takže ze dne na den konec a já si říkám, že jsem si to poslední kojení ani neužila, nezapamatovala. Malé jsem vysvětlila, že nemůže pít, že mám bebi, chápe to, ale jde vidět, jak moc je jí to líto, chybí jí to. A mně taky. Nejraději bych ji dala napít, ale vím, že nemůžu. Tak moc mě to mrzí, bojím se, že teď mě kvůli tomu bude snad mít méně ráda. Jsem z toho úplně v háji, i teď, jak to píšu, tak brečím. Máte nebo měly jste některá podobné pocity, nebo jsem úplně divná? Nějak se s tím nedokážu smířit. Že to spojení, co mezi námi bylo, už není a nebude.
No, argument ze „asi plisen“ by mi teda nestacil, treba by to slo resit i pri kojeni.
Konzultaci jinde nechces? Jeste by ses rozkojila.
Na druhou stranu, ve dva a neco je to akorat.
Horsi psychika po nahlem odstavu byva, je to jako z fleku vysadit antidepresiva
.
Ano, je to normální a to pouto se opravdu trošku přeruší, těžko se to vysvětluje. Jsou to prostě hormony, nenech se v diskuzi rozhodit někým, kdo to nezažil. Asi ne každá žena má štěstí, aby pro ní kojení byla krásná věc, takové by se měly vyhnout komentářům. Já už teď taky jen vzpomínám, mám na to krásné vzpomínky. Kojit 2 roky je super, ale už je potřeba již dál, věř mi. Teď zpětně vidím, jak to mé tělo vyčerpalo, ale nelituji.
Jedna faze konci, tak smutnis, to je prece prirozeny. Ale - neboj, najdete svuj novy zpusob napojeni, kterym si budete predavat uplne stejnou energii, blizkost. Moje mala si po odstaveni zacala davat mou ruku na brisko a drzi si ji rucickama. Prvorozeny po odstaveni usinal s rucickou na dekoltu. Neprijdete o to, jen se to zmeni.
@Ala.S.9 dcerka už má krásný věk, to je “velká” holka, žádné miminko. Udělejte si nové rituály, než to prso.
Však bys stejně v nejbližší době s kojením končila a pokud to takhle krásně pochopila, tak to je jen důkaz, že je na to zralá
![]()
Určitě tě teď berou hormony a prožíváš to víc než je třeba, ale mysli na to, že dcerka pozná že jsi smutná, ale vlastně nebude vědět přesně proč. Ještě by si mohla myslet, že za to může.
Tak se dneska poradně vyspi a zítra hurá do nové kapitoly. Jste už prostě parťačky! ![]()
Co to mas za doktora, jak jako asi plisen? A ukončit kojení? Psala jsi, ze té boli prso v jednotném čísle, nebo té boli obě? Jestli chceš ještě kojit, tak koj z druhého, dokud se to první nezaleci
teď jste chvilku vynechaly, ale to se nic nedeje, klidně muže dostat mliko třeba ob den před spaním. Co na tom?
Moc nechapu, proč z toho dělat takovou tragedii a proč kvůli akutnímu problému ukončovat kojení “navěky”. Však se to zaleci, a nabidnout můžeš zas, ne?
mám dvouletaka a ten si vzpomene tak jednou za dva dny namliko ![]()
Já jsem taky přestala náhle, a měla jsem přesně ten pocit, že jsem se s tím kojením nerozloučila, netapamatovala to poslední. Že kdybych věděla, že je to naposledy, tak se na to budu víc soustředit. Ale jak psaly holky, je čas jít dál, kojila jsi krásně dlouho a dcerka je šikulka. Uvidíš, že za chvilku si ani nevzpomene. Tebe má ráda pořád stejně, neboj.
Měla jsem to tak u prvního syna a znám to i z popisu kamarádek, že mi prostě od určitého věku syna, začalo kojení být nepříjemné. Do té doby mě nikdy nic takového nenapadlo, kojení bylo krásné spojení, které jsme potřebovali. Bála jsem se tenkrát, jak zvládneme odstavení, neuměla jsem si to představit. A pak přišel opravdu intenzivní pocit že už to stačilo a jde se dál:). Synovi jsem to včas vysvětlila, že s mlíkem už budeme končit, že je to pro miminka a že už to nepotřebuje a vzal to úplně v klidu a já také. Nějak k tomu přirozeně dozrál čas. Pokud jsi z odstavu takhle smutná, kojila bych dál, asi to obě ještě potřebujete. Poznáš, až už to bude stačit, fakt.
Ja ten humbuk kolem toho nechapu, delate ze sebe uplny bohyne jen proto, ze na koze mate pricucly dite. Hadejte co, jste jen savci stejne jako spousta zivocisnych druhu. A zadny to neprozivaj tolik jako vy, zblazneny, mlikem dementni zensky
@anonymka95 píše:
Ty vole za chvili budete kojit i skolkove deti ne?
No
Mé 2 leté děti chodily do školky… nepředstavitelné ![]()
Dobrý den @anonymka95,
vaše vyjadřování je proti pravidlům webu, pokud něco takového znovu uvidím, zakážu vám přístup na web.
Díky za pochopení,
Matěj
@anonymka95 píše:
Ja ten humbuk kolem toho nechapu, delate ze sebe uplny bohyne jen proto, ze na koze mate pricucly dite. Hadejte co, jste jen savci stejne jako spousta zivocisnych druhu. A zadny to neprozivaj tolik jako vy, zblazneny, mlikem dementni zensky
Ano, právě že jsme savci. Např. gorily kojí cca. do 4 let, orangutani ještě déle. U savců probíhá odstavení právě tak, že matka od kojení začne mládě v určitém věku odhánět. Nevím, jak to ostatní samice prožívají, nebo neprožívají, vy to víte? ![]()