Ukončení pracovního poměru dohodou
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@tynuska1990 Ale když ukončíte bez vážného důvodu, tak se podpora krátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon O kolik se krátí? Ale zaměstnanec nemusí udávat důvod skončení ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 Zaměstnanec může dát výpověď bez uvedení důvodu. Zaměstnanec a zaměstnavatel mohou ukončit PP dohodou a pak nemusí uvádět důvod žádný z nich.
Důsledkem ukončení PP poměru zaměstnancem (dohodou v to) bez vážného důvodu je, že zaměstnanec dostává od začátku podporu zkrácenou na 45 % předcházející průměrné mzdy.
Máte to napsáno hned na 1. stránce tohoto vlákna .
Proč chcete odcházet ze zaměstnání na ÚP?
Příspěvek upraven 23.07.13 v 09:43
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Mohl by tam být důvod péče o dítě, ne? Pak už by měla být vyšší podpora a asi i rozhoduje datum ke kterému dni to podepíší. Jestliže se jedná o dohodu po rodičáku. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@29 No to nevím, jaký má @tynuska1990 důvod, proto se ptám. Ptám se proto, že pokud má důvod, který by jí umožnil zrušit PP okamžitě dle paragrafu 56 ZP, tak to jsou důvody závažné ze zákona a ÚP je asi nebude nijak zvášť zkoumat, pokud by využila možnosti okamžitého zrušení PP. Neplatnost okamžitého zrušení PP by totiž ten, kdo na tom prokáže právní zájem, musel napadnout před soudem.
Jinak, tady je odkaz: http://portal.gov.cz/…23/4767.html
Cituji:
Podpora v nezaměstnanosti činí:…
45 % po celou podpůrčí dobu, pokud uchazeč o zaměstnání před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání bez vážného důvodu ukončil poslední zaměstnání sám nebo dohodou se zaměstnavatelem (nevztahuje se na ukončení samostatné výdělečné činnosti a na ukončení více zaměstnání ve stejný den, z nichž alespoň jedno bylo ukončeno z vážných důvodů).
TADY je o tom článek.
Takže jestli má nějaký vážný důvod (ona nebo zaměstnavatel), tak ať ho teda v té dohodě uvedou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chci odejít z důvodu že je namě vedoucí vysazená furt proti mě něco má a já už to psychicky nezvládám pořád pak břečím. Holky a máte nákou zkušenost s napsáním dohoda o ukončení pracovního poměru?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 Ta dohoda je napsaná dobře a byla by platná. Použití toho slova „výpověď“ je sice formální chybou, ale na platnosti dohody by to nic neměnilo: Je to srozumitelné a má to náležitosti.
Můžete odejít takto, akorát buďte srozuměna, že pokud půjdete na pracák, tak budete mít po první 2 měsíce podpůrčí doby nižší podporu, než kdyby vám dal výpověď zaměstnavatel nebo jste ukončila PP s uvedením vážného důvodu.
Možná by vám poradili na ÚP, v odborové pracovněprávní poradně (ty jsou pro zaměstnance bezplatné), na inspektorátu práce…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak to chodí můžu to podepsat jen já a poslat to na firmu do prahy a tam to podepíšou oni nebo to musím dát podepsat tady vedoucí a až pak poslat na firmu doporučeně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 píše:
A jak to chodí můžu to podepsat jen já a poslat to na firmu do prahy a tam to podepíšou oni nebo to musím dát podepsat tady vedoucí a až pak poslat na firmu doporučeně?
No, pokud chcete odejít dohodou a to podepíšte jen vy a odešlete druhé straně, tak je to návrh dohody, a v tom případě bych doporučoval tam uvést lhůtu pro vyjádření, která by byla o něco dřív, než účinnost té dohody, abyste se mohla zařídit s předstihem podle toho, jestli druhá strana na dohodu přistoupí, nebo ne.
Mohla by tam být třeba věta: „Tuto dohodu navrhl zaměstnanec a nabývá platnosti v případě, že stejnopis dohody, podepsaný zaměstnavatelem, bude zaměstnanci doručen ve lhůtě pro vyjádření, která končí dnem…“
A odeslat podepsané dvojmo doporučeně s dodejkou, kopii návrhu dohody, podací lístek a potvrzení o doručení pečlivě uschovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon A musím otom informovat tady vedoucí v provozovně nebo nemusím?
a důvod ukončení tam nemusím zadávat? Děkuji že mi pomáháte ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 Nemusíte o tom informovat vedoucí. ZP to teda neukládá, ale je možné, že oni se zeptají, že se to třeba dozví od nich. Komunikujete se svým zaměstnavatelem.
Uvedení důvodu ukončení nemusíte uvádět (teda s tím, co jsem psal). Záleží samozřejmě na nich, jestli na dohodu přistoupí. Alternativou je výpověď.
Jo, teď ale nevím, co se stane, pokud by vám byla podepsaná dohoda doručena po vámi stanovené lhůtě: Jestli je absolutně neplatná, nebo je neplatná pouze v případě, že pozdní vyjádření namítnete. O tom byste se mohla poradit s tím právníkem, nebo zkusím ještě pohledat. Jestli o tom nebude nic v ZP (což je speciální zákon), tak platí to, co je v občanském zákoníku, tam o tom něco bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Ale tam právě je 2měsíční výpovědní lhůta a to já chci odejít co nejdřív. Ještě sem se chtěla zeptat bylo by možné ukončit pracovní poměr dohodou k 15,8 a do začátku září si platit zdravotní a sociální a na začátku září se zaregistrovat na úřadu práce poněvadž jsem zaměstnaná od 1,9,2012 tak bych měla nárok na podporu. Šlo byto tak?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 píše:
@eumedon Ale tam právě je 2měsíční výpovědní lhůta a to já chci odejít co nejdřív. Ještě sem se chtěla zeptat bylo by možné ukončit pracovní poměr dohodou k 15,8 a do začátku září si platit zdravotní a sociální a na začátku září se zaregistrovat na úřadu práce poněvadž jsem zaměstnaná od 1,9,2012 tak bych měla nárok na podporu. Šlo byto tak?
Ne, to nejde, ty si sama nemůžeš platit sociální, takže bys tím pádem 12 měsíců odpracovaných neměla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tynuska1990 píše:
A jak to chodí můžu to podepsat jen já a poslat to na firmu do prahy a tam to podepíšou oni …
Takže jak je to s návrhem smlouvy (dohody), lhůtou pro vyjádření, apod. jsem v ZP nic nenašel, takže platí to, co je uvedeno v občanském zákoníku (pracovní právo patří totiž systémově pod občanské právo a platí to, co je uvedeno v občanském zákoníku, pokud není speciálně zákoníkem práce stanoveno jinak).
Takže občanský zákoník, §43a a §43b:
§43a (1) Projev vůle směřující k uzavření smlouvy, jenž je určen jedné nebo více určitým osobám, je návrhem na uzavření smlouvy (dále jen „návrh“), jestliže je dostatečně určitý a vyplývá z něj vůle navrhovatele, aby byl vázán v případě jeho přijetí.
§43a (2) Návrh působí od doby, kdy dojde osobě, které je určen. Návrh, i když je neodvolatelný, může navrhovatel zrušit, dojde-li projev o zrušení osobě, které je určen, dříve nebo alespoň současně s návrhem.
§43a (3) Dokud nebyla smlouva uzavřena, může být návrh odvolán, jestliže odvolání dojde osobě, které je určeno dříve, než tato osoba odeslala přijetí návrhu.
§43a (4) Návrh nemůže být odvolán
- během lhůty, která je v něm stanovena pro přijetí, ledaže z jeho obsahu vyplývá právo jej odvolat i před uplynutím této lhůty nebo
- je-li v něm vyjádřena neodvolatelnost.
§43b
§43b (1) Návrh, i když je neodvolatelný, zaniká
- uplynutím lhůty, která v něm byla určena pro přijetí,
- uplynutím přiměřené doby s přihlédnutím k povaze navrhované smlouvy a k rychlosti prostředků, které navrhovatel použil pro zaslání návrhu, nebo
- dojitím projevu o odmítnutí návrhu navrhovateli.
§43b (2) Ústní návrh zaniká, není-li přijat ihned, ledaže z jeho obsahu vyplývá něco jiného.
§43b (3) Lhůta pro přijetí návrhu určená navrhovatelem v telegramu počíná běžet od okamžiku, kdy je telegram podán k odeslání, a lhůta určená v dopisu od data v něm uvedeného, a není-li v něm datum uvedeno, od data uvedeného na obálce. Lhůta pro přijetí návrhu určená navrhovatelem telefonicky, dálnopisně nebo jinými prostředky umožňujícími okamžité sdělení začíná běžet od okamžiku, kdy návrh dojde osobě, které je určen.
Přijetí návrhu
§43c
§43c (1) Včasné prohlášení učiněné osobou, které byl návrh určen, nebo jiné její včasné jednání, z něhož lze dovodit její souhlas, je přijetím návrhu.
§43c (2) Včasné přijetí návrhu nabývá účinnosti okamžikem, kdy vyjádření souhlasu s obsahem návrhu dojde navrhovateli. Přijetí lze odvolat, jestliže odvolání dojde navrhovateli nejpozději současně s přijetím.
§43c (3) Pozdní přijetí má přesto účinky včasného přijetí, jestliže navrhovatel o tom bez odkladu vyrozumí osobu, které byl návrh učiněn, a to ústně nebo odesláním zprávy.
§43c (4) Jestliže z dopisu nebo jiné písemnosti, jež vyjadřuje přijetí návrhu, vyplývá, že byly odeslány za takových okolností, že by došly navrhovateli včas, kdyby jejich přeprava probíhala obvyklým způsobem, má pozdní přijetí účinky včasného přijetí, ledaže navrhovatel bez odkladu vyrozumí ústně osobu, které byl návrh určen, že považuje návrh za zaniklý, nebo jí v tomto smyslu odešle zprávu.
Takže pokud by Vám došla podepsaná dohoda PO vámi stanovené lhůtě pro vyjádření, tak se můžete rozhodnout, jestli to přesto akceptujete - a pak bezodkladně vyrozumět (asi v tomto případě opět písemně a doporučeně) zaměstnavatele, že zmeškání lhůty pro vyjádření promíjíte dle §43c ObčZ, nebo neakceptujete - a pak stačí vaše mlčení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co když to vedení firmy neschválí? Když bych třeba napsala že nastupuji do nové práce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit