Ultrazvuk ve 20.tt - platí se?

Anonymní
21.1.20 10:51

Ultrazvuk ve 20.tt - platí se?

Zdravím, chci se zeptat na vaše zkušenosti s placením „velkého“ ultrazvuku ve 20.tt. Moje gynekoložka nemá dostatečně dobrý ultrazvuk, takže mi napsala žádanku do specializovaného centra, ale škrtla tam pojišťovnu (VZP) a napsala, že jsem samoplátce. Že prý jestli to chci mít zadarmo, může to udělat ona na svém ultrazvuku, ale bude to jen orientační. A pokud chci jít na ten podrobnější, musím si to zaplatit sama - 1200,–. Na infolince pojišťovny mi pak zase řekli, že by to mělo být normálně hrazeno pojišťovnou. Tak nevím. Máte s tím někdo zkušenosti? U mého prvního těhotenství (2017) jsem se stejnými podmínkami neplatila nic. Budu ráda za vaše postřehy!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4256
21.1.20 11:02

Mám OZP a nikdy jsem žádný utz ani nic za dvě těhotenství neplatila. Utz mi dělal Dr v ordinaci. :nevim: do žádné nemocnice jsem nemusela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1522
21.1.20 11:04

Nedávno tady na to byla diskuze, tak si ji zkus dohledat. Prý záleží jaký kód na to gynekoložka napíše na žádanku, s jedním se platí a s druhým ne. Až se budeš objednávat na ten ultrazvuk, tak se jich na to zeptej. Já sem byla u Apolináře a neplatila sem za první a ani za druhý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.20 11:12

Diky za info. Pri objednani mi rekli, ze jim je to jedno, zalezi s jakou zadankou prijdu. A mne doktorka napise jen tuhle. Takze bud si zaplatim nebo tam nepujdu, resp. necham si udelat ten orientacni ultrazvuk u sve doktorky. Jinak tu diskuzi jsem tedy nenasla (nebo zadnou, kde by to primo psali), kdybys mela odkaz, budu rada.

• Citovat
  • Upravit
1522
21.1.20 11:38

https://www.emimino.cz/…rankovani/2/?…
Zkus ten odkaz, ale nevím jestli bude fungovat, téma se jmenuje screening v 20tt platba rok 2020

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.1.20 11:41
@Reny28 píše:
https://www.emimino.cz/…rankovani/2/?…
Zkus ten odkaz, ale nevím jestli bude fungovat, téma se jmenuje screening v 20tt platba rok píše: Více

Diky moc!

• Citovat
  • Upravit
2996
21.1.20 11:52

Ja jdu na tenhle ultrazvuk bez zadanky do porodnice a platit nebudu nic. Zadanku mi Dr nevypise, protoze je mozne jej absolvovat u ni za docela hodne penez :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
21.1.20 13:27

Stejna diskuze tady byla pred tydnem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
6.4.22 12:33

aktuální info k placení UTZ v 20 tt

Přidávám aktuální info, třeba to někomu pomůže…
Doktoři jsou v tomto směru vyč****í a pokud vám někde budou tvrdit, že UTZ ve 20 tt již pojišťovny neproplácí, tak lžou.
V 1. těhotenství mi gynekolog napsal žádanku na UTZ automaticky. V 2. (u jiného gynekologa) ne a musela jsem si o ni říci a jít na jiné pracoviště, kde mi ho na pojišťovnu udělali. On totiž zasílá pacientky na spřátelenou kliniku, kde sice spolupracují s pojišťovnami, ale tento UTZ na pojišťovnu nedělají…

Nyní k věci, níže souhrm toho, co jsem zjistila:

tzv. velký utrazvuk - je potřeba mít od gynekologa žádanku, kde bude jasně uveden kód pojišťovny a že vás na UTZ posílá gynekolog (nesmí tam být, že jdete jako samoplátce). Pojišťovna proplácí pod kódem 63411. Jde to mimo příspěvky od pojišťoven, za vyšetření neplatíte nic. Žádanku musí vystavit doktor na požádání, tedy pokud má smlouvy s pojišťovnami. Pokud nevystaví, tak jedná v rozporu s pojišťovnou, má s ní smluvní povinnost. Potom takového doktora nahlásit pojišťovně…
podrobné morfologické vyšetření plodu - takto nebo podobně si to nazvaly právě kliniky a lékaři, kteří to na pojišťovnu nedávají a pacientka si to musí sama uhradit. Vyšetření je podle mého názoru to samé, jako velký ultrazvuk. Pokud nemáte žádanku, tak platíte za toto vyšetření. Následně lze u některých pojišťoven požádat o proplacení (např. VZP v rámci balíčku proplatí celkem 3 tis. Kč a je jen na vás, za co to utratíte). Ale zbytečně budete utrácet peníze z balíčku, když to může jít přes pojišťovnu automaticky.
Takže tak, neplaťte zbytečně za něco, za co nemusíte :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
6.4.22 13:29

Super příspěvek :-) Já to měla takto: 1. screening v Prenatalu v Brně byl bez žádanky od gyn. a zaplatila jsem 1.500,–. Tuto částku mi pak moje pojišťovna zpětně proplatila. Na druhý screening (velký UZ) jsem dostala žádanku od mojí gyn., ale jenom proto, že na prvním screeningu vyšla jedna hodnota trochu mimo normu. Jinak bych žádnou žádanku bývala nedostala a platila bych zase 1.500,–. Jenže tuto částku už by mi pojišťovna neproplatila. Protože proplácí pouze 1. screening (VoZP). A teď samotné vyšetření… S žádankou se na mě v Prenatalu úplně vyprdli! Sice jsem nic neplatila, ale byla jsem tam max 10 minut. Rychlovka. Ostatní baby věděly kolik prcek měří a váží a já nevím co… Mně jenom potvrdili pohlaví a řekli, že vše asi vypadá ok. + jsem si platila za 200,– nekvalitní narychlo udělaný 3D snímek. Možná bych zpětně těch 1.500,– dala, aby jsem si to mohla více užít a dozvěděla se více informací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí