Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No mne to nijak nezneklidnuje, ja jen doufam, ze to prejde, protoze me to nebavi…tak proto ten dotaz, jak dlouho jste se matorily vy…
Já jsem taky pořád děsně unavená! Na to, že všude píšou, že druhý trimestr si každá většinou užívá, že nic netrápí. Tak asi zapomněli uvést tu únavu. Jsem ve 26. týdnu
. Máme téměř dvouletou holčičku, takže chodím spát po obědě s ní a když to někdy nevyjde to spaní, tak mi to fakt chybí a je to znát. Pak cítím záda a nohy mě bolí. No musíme to vydržet
![]()
@Handa86 Tak to mě může taky naštvat, v každý publikaci píšou, že těhotenství, hlavně 2.trimestr, je nejkrásnější období, při tom je mi furt blbě, nemůžu jíst, všechno mi bolí, mám křeče v břiše a v prsou, rozjel se mi ekzém ve velkým, atd atd atd, to bysme tu byli dlouho
a taky ta únava
Ale hlavně, aby byl mimík ok ![]()
@Veru.Kb : Jo, exem se mi taky rozjel, vysusila se mi plet, hruza hruz, pekne nas s tim druhym trimestrem napalili
. Plus ta unava. Porad si ale rikam, ze je to z te chripky a ze to prejde, nechce se mi nic, uz nemuzu chodit behat, navic jsem po amniocenteze (sice uz skoro 14 dni, ale doktor rekl, ze mam celkove ubrat az do konce), tak o to min si muzu vyskakovat…no nevim, mam toho fakt docela plny zuby, muz si dal dela, co chce, a ja sedim doma, na vetsinu konicku jsem se musela vykaslat (lezeni, behani, hory…) a zbyla mi jen hora domacich povinnosti. To to pekne zacina.
@AnnaF A co máš na ten ekzém? Já vůbec nevím, co s tím, na většinu krémů jsem alergická, jediné, co mi vždy pomáhalo, jsou mastičky s kortikosteroidy a ty se v těhu prý nesmí, jediný, co mi teď nevadí je vazelína na promašťování, ale i tak to svědí jako kráva.. Zkus jiné koníčky, míň náročnější? Já chci teď začít chodit na těhu cvičení, uvidíme, jak to půjde, jinak jsem taky na všechno absolutně neschopná kvůli nevolnostem a únavě.. No jooo chlapi z toho vyváznou bez potíží, jen si odložej
a pak klídeček až do narození
jak nespravedlivé
Amniocentézu jsi musela podstoupit? A kdy se dozvíš výsledek?
Holky, já teda nevím, chtělo by to chodit na těhu cvičení, to strašně pomáhá, ale to už jste měly dávno začít. Já jsem byla zvyklá chodit 5 krát denně běhat, ale to ted nemůžu, tak chodím od konce 3 měsíce do posilky a na těhu cvičení. Je to super, přestaly mě bolet záda i klouby, cítím se, jak kdybych těhule nebyla. Jinak si cvičím i doma večer po práci. Ted jsem 27 týden. Od tohoto týdne přidávám i těhu jogu. Když týden vynechám, taky mě všechno bolí, takže cvičit:-)a budete ok:-)
Na ten exem taky nic, driv jsem to mazala kremem z marihuany (koupila mi ho mama
, takove bile tuby s typickym zelenym listeckem), zabiral stejne jako kortikoidy, ale ted se mu snazim taky vyhybat, tak jen mastim a mastim, protoze mi praska ta kuze do krve (jako kazdemu s exemem). Nemam to az tak strasny, jak to byvalo, tak se snazim proste to vydrzet, a kdyz to je k nevydrzeni, tak to namazu tou marihuanovou masti. Rozhodne se z ni clovek nezhuli, tak doufam, ze to nevadi (zatim jsem ji pouzila jen jednou). Jinak o cviceni taky uvazuju, taky si rikam, ze zacnu chodit do bazenu, az skonci vsechny ty chripky a az budu uplne fit, ale pravda je, ze je to takova z nouze ctnost, radosti z toho neskacu, treba v bazenu jsem nebyla od skoly, nesnasim je…vysledky amniocentezy budu mit asi za deset dni, samozrejme se bojim a rikam si, ze se zabyvam kravinama, co vsechno nemuzu a ze mi praska vysusena kuze a ze jsem unavena, no, ale ono je to jedno s druhym, ty stresy z pocatku (nejdriv mi rekli, ze se miminko prestalo vyvijet, pak jiny doktor zjistil, ze to byla chybna diagnoza, ze je vsechno OK, pak zase prisli na to, ze mame zvyseny risk trizomie, proto ta amniocenteza…), plus celkova omezeni, nekdy je tezky si udrzet optimismus a dobrou naladu.
Lipuvko, no, asi mas pravdu, mozna se po nejakym cviceni tady v tom nasem zapadakove tedy porozhlidnu, je fakt, ze tem, kdo pravidelne sportovaly, ta necinnost leze na mozek strasne, ani nejde o bolesti, spis o unavu a spatnou naladu…
Aničko, stačí kuknout na internet, najdeš tam spoustu cviku…a nebo si objednej nějaký dvd se cvičením..a každý druhý den si dej 40 min cvičení. nebo 30, uvidíš, pomůže Ti to. Mě ty záda, klouby a kyčle začaly někdy v 5. měsíci…a je to pryč…díky cvičení..a třeba budu mít i lepší průběh porodu:-)díky tomu. Super jsou také cviky na pánevní dno…vygoogluj si to a kašly teda na nějaké kurzy. A začni hned dnes, 20 min u zpráv:-) Držím pěsti. Jinak Anna bude asi naše dcera:-)
Lipuvko, lepsi porod budes mit urcite, na to to cviceni pomaha hodne. Taky proto mi tolik vadi, ze to s tim sportem jde vic a vic do kytek, pokud bude vsechno OK, chci zkusit rodit prirozene, bez epiduralu. No, ale fakt je, ze pokud nesezenu cviceni (rada bych mezi lidi, pristehovali jsme se nedavno a nikoho tu neznam), koupim DVD.
Ted jdu na rotoped, sice jeste nejsem uplne fit, ale lepsi na rotopedu s rymou, nez s rymou v blazinci.
Lipuvko, ty chodíš v těhu do posilky? ňáký speciální těhu posilování? Já jsem měla ze začátku strach z potratu, tak jsem necvičila, jen dlouhé procházky, teď mám křeče v břiše a je mi pořád dost blbě, tak se pořád na cvičení necítím, i když jsem moc chtěla a vím, že by to pomohlo i při porodu, i jsem si pořídila gymnastický míč, teď jsem objednaná od března na těhu cvičení k Apolináři a doufám, že se budu cítit líp a že to půjde.. myslíš, že není pozdě začít teď se cvičením?
@AnnaF Já jsem na ten konopný krém alergická, štípe mi to a osypávám se.. Ale v těhu určitě nevadí se s tím mazat.. ale musí to být ta z lékárny nebo drogerky z technického konopí, ne doma vyráběná.. Tak držím palečky, ať výsledky dopadnou ok
Máš pravdu, teď je strašně stresový období, i proto jsem chtěla začít docházet na cvičení, abych přišla mezi lidi a měla nějakou aktivitu..
@Veru.Kb : To je mi lito, ze jsi na tu konopnou mast alergicka, fakt zabira vyborne (ta v tech bilych tubach, take maji takove zelene kelimky, ta mi zabira mnohem hur). Jednou jsem mazla zaniceny prst i doma delanou, ale jednou to urcite projde, navic to nebyla velka plocha, ale mela jsem z toho zanetu strach, rizla jsem se hodne hluboko.
Jinak co se tyce posilovny, tak pokud ti to nekdo profesionalni zkoukne, tak podle me neni kontraindikace. Jeste, kdyz jsem nebydlela tady v zapadakove, tak jsem chodila pravidelne a byly tam vzdycky i holky tehotne. Dokonce jsme mely tehotnou ucitelku tance, delaly jsme si legraci, ze z ni to dite vypadne jednou primo na place, protoze mela bricho jako hrom. Jinak urcite neni pozde zacit cvicit, kdyz jsi cvicila pred tim, ja taky musela parkrat behem tehotentstvi prestat, ted jsem lezela skoro mesic, a myslim, ze pokud se na to nevrhnu nerozumne, ale pomalu, tak to nevadi.
Jinak naladu mi nezvedl jen ten rotoped, ale hlavne necekany telefonat z nemocnice. Uz maji vysledky amnio, jsme v poradku!
@AnnaF To víš, že to jednou nevadí.. No já jsem bohužel alergická na většinu krémů, co se dá dělat, musím vydržet..
Tak to jsem nevěděla, že se může i posilovat, přijde mi, že co ženská otěhotní, tak dr automaticky zakazují snad všechen sport, všechny léky a vůbec všechno..
Tak to gratuluji! Teď už bude trochu veseleji viď ![]()
@JankaF ahoj,tak to je normální, já jsem v 22tt a večer nemůžu usnout, v noci několikrát vzhůru, ale ráno spím do půl desáté. Dopoledne to ještě ujde, odpo už neudělám nic, doma neuklizeno, ale nenutím se, jsou zase dny, kdy neudělám nic, jsou dny, kdy je mi fajn a podělám si hodně práce, vždy si to rozložím a na každý den si dám nějaký úkol ![]()
@AnnaF Ahojky, to asi nebude chřipkou, mě teď taky přepadla šílená únava, nejradši bych spala pořád, jsem v 21.týdnu těhu, taky pořád šíleně vyčerpaná, asi je to normální, možná i tím počasím.