Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Veru.Kb : Jo, ted bude veseleji! Doktori zalezi, jak kteri zakazuji (coz je vtipne, protoze internet je plny rad: udrzujte se ve forme, a nasleduje vycet vseho, co se delat nesmi…coz pokryva prakticky vsechno krome smoceni palce v bazenu nebo pomale prochazky kolem domu)…Muj doktor mi rekl, ze muzu dal delat vsechno, co pred tim, krome behu, ten ne kvuli krvaceni na zacatku, jinak bych mohla taky, a nemam to prehanet s nadmorskou vyskou (ne nad 3000). Dokonce ani lezeni mi v prvnim trimestru nezakazal, jenze ja jsem krvacela prave po lezeni, tak jsem toho nechala. A lyze mi taky nezakazal, az po te amniocenteze, ze pry ted uz bude porad existovat vyssi risk protrzeni. Takze v mem pripade mi sice postupne zakazali skoro vsechno, ale ne primo jenom kvuli tomu tehotenstvi, ale spis kvuli komplikacim okolo, coz je u cloveka, co stres „vybehava“ docela zacarovany kruh. Ale jak rikam, asi mam stesti, ze mam doktora sportovce, ne nejakyho staryho brichace, co o sportu slysel naposledy pred triceti lety na prednaskach.
Podle me je hlavni nezacinat s nicim novym a hlavne se mit koho zeptat (treba pokud v posilovne znas nekoho, kdo dela cviceni pro tehotne). Urcite bych na ty pristroje v posilovne nelezla bez konzultace. Nebo mozna jo, ale davala bych malou vahu a delala bych spis serii ci dve navic (tak patnactkrat pet), plus bych vyradila vsechno, co zapojuje brisni svaly (to je na tech masinach vetsinou namalovane).
Kazdopadne navrat k cviceni je dobry napad, citim se mnohem min unavene a deprimovane.
@AnnaF Tak to je super doktor, většinou zakážou hned všechny aktivity, no já jsem taky všude četla, že se ženská musí držet ve formě a dál cvičit, ale pouze cvičení pro těhu, plavání pro těhu a jógu, opravdu dělaj, jak kdybysme byli postižené, invalidní, ne jen těhotné
tak je třeba být opatrná, ale nic se nemá přehánět
Zbytečně jsou pak těhule hysterický. Kolikrát čtu zákazy, co by mi nikdy ani nenapadlo řešit, natož že je to nebezpečné pro těhu. Mě ze začátku dr pořád strašila, že potratím a já měla strach pak i jít na procházku, při bolesti břicha, o které jsem četla, že je normální, mi hned hnala na chirurgii, ať mi vyndaj slepák, pak mi kamarádka poradila brát magnezium a je po bolesti.. Oni se v tom strašení snad vyžívaj..Jj s tím bazénem máš pravdu, píšou, jak je důležité chodit na plavání a při tom zakazují lézt do bazénu kvůli infekcím
To věřím, že musí být pro tebe těžké, když jsi byla zvyklá vše vyběhat..A kvůli jakým komplikacím ti vše zakázali? Tak u té amniocentézy to chápu, hlavně, že je mimísek v pořádku
Určitě najdeš jiný způsob, jak se dostat ze stresu, je toho hodně.. Třeba ten rotoped ne? I když jakýkoliv pohyb je dobrý proti stresu..
Já jsem před tím těhu cvičila aerobik, zumbu a posilovala jsem, ne na přístrojích, ale tak přerušovaně, pár měsíců jo, pár ne, podle zdravotního stavu, měla jsem to komplikované, teď bych ráda posilovala aspoň to pánevní dno a ňáký protahování, aby byl porod jednodušší..
@Veru.Kb : Ty jo, no to je dobre hystericka doktorka. Sice lepsi, nez nekdo moc laxni, ale na druhou stranu ten stres a cely tehotenstvi traveny v cekarne, to taky neni nic moc. Muj doktor je super a hlavne je opravdu renomovany, tak mu verime. Dostali jsme se k nemu kvuli problemum na zacatku, kdy nam tady u nas v zapadakove diagnostikovali (spatne) zamlkly tehotenstvi, tak jsme rozhodili site znamych, abychom sehnali nekoho dobreho, kdo by se podival, jestli to je opravdu zamlkly - nebylo, otehotnela jsem tri dny po predpokladane ovulaci, to bylo vsechno, proto to bylo „moc maly“. I kdyz ted musime jezdit, neumela jsem si predstavit se nechat sledovat nekym, kdo mi za 30 sekund na pul huby rekl, ze to je zamlkly a ze na shledanou. Nakonec to bylo stesti, protoze kdyz pak vysel blbe ten NT screening, tak jsem aspon vedela, ze byl dobre udelanej a tu amniocentezu delal primo ten muj doktor. Vsechno zly je proste k necemu dobry, kdybych na zacatku nekrvacela, tak chodime porad tady, sice za rohem, ale k doktorce, co nema ani ultrazvuk a na sebemensi vysetreni posila po vsech certech k podobnym „odbornikum“.
Jinak internet je fakt plny blbosti, co vsechno se nesmi, clovek si rika, jak to lidstvo proboha dosud prezilo? Proste klidne nejaky to cviceni najdi (neco klidnejsiho nez aerobic a zumbu), moje zkusenost je, ze si telo stejne rekne, ono se to pro jednou nepo,,, a pak uz vis, jestli ti to vyhovuje nebo ne. Jinak muj selsky rozum mi rika, ze pokud clovek nema rozjety kvasinky a spol., neni duvod do bazenu nechodit, nebo to aspon nezkusit, aby se videlo, co to dela.
Já jsem první 3 měsíce také necvičila, paní doktorka říkla, že když jsme tak dlouho čekali na mimčo( 3,5 roku…byli jsme i na IVF a KET a IVI několikrát…nakonec to přišlo řirozeně…nic pumělého se nezadařilo),tak mám být v prvním trimestru opatrná. Podle mě, pokud byl člověk zvyklý na pohyb i před těhotenstvím, tak by neměl přestávat i v něm…aby nebyl zbytečně stresovaný…a depresivní:-)Nakonec naše babičky pracovly do posledního dne těhotenství na poli, pak si prý „odskočily porodit“ a pokračovaly v práci dál:-)Rotoped je rozhodně výborný i cros(orbitrek), šlapadlo…vše do tepovky 140, hlídat! Pak proč necvičit v posilovně nohy, ruce, záda…nevidím důvod, člověk se nemá zadýchávat a opatrně. Těhotenská cvičení jsou úplně v pohodě…to je jak pro důchodce, ale výborně to pomáhá na ty záda, klouby…Plavání ideální ve slané vodě, tam by se zánět neměl dostat. Chodím i do sladkovodního, ale beru si tampony proti infekci, mají v lékárně. Lyžování bych nedooručovala kvůli pádům a srážkám, ale minulý tyden jsem byla na běžkách( 26. týden) a super. Běhat se nesmí, kvůli otřesům. Jinak jsou i úžasné knížky se cviky. To je vše, co jsem vyčetla a vyptala…řídím se tím a cítím se opravdu moc dobře, chodím v pohodě do práce, připravuji se na státnice a jsem plná energie. Myslím, že ani nic neriskuji a neohrožuji miminko, (jsem pod drobnohledem mého muže, který je lékař:-), kdybych dělala nějaké hlouposti, tak by mi dal:-)
![]()
Lipuvka: Velky souhlas. Jen chci rict, k tomu lyzovani, ze zalezi, jaky je clovek lyzar, ja jsem dost zkusena (za rok stojim na lyzich urcite vic nez 40krat…), takze umim na sjezdovce jezdit tak, ze nespadnu, a kvuli strachu ze srazek jezdim hodne mimo sjezdovky a chodim na skialpech, takze tam zadny srazky nehrozi. I kdyz mimo sjezdovky obcas spadnu, tak tam je to zase do mekkyho a hlavne to kontroluju, jezdim pomalinku, takze si proste jen tak pomalu kecnu. Zkuseni lyzari urcite vedi, ze kdyz clovek dava pozor, je v tehotenstvi nebezpecnejsi chodit po ulici nez lyzovat. Moje dosavadni tri zahuceni do prasanu se rozhodne nedaji srovnat s padem na naledi, ktery jsem absolvovala na Vanoce (nastesti se taky nic nestalo, ale to jsem byla vydesena). Jinak na bezky bych si zase treba netroufla ja, nejezdila jsem na nich leta letouci a prerazila bych se na 100% a nekontrolovane: ale kdo je zkuseny, tak proc ne.
Preju hodne stesti na statnice.
Jinak obema diky za pokec, pomohlo mi to dodat si zase trochu moral, plus ty vysledky z amniocentezy, dneska je unava pryc, tak doufam, ze to vydrzi.
@AnnaF Tak to je hustý, mě by třeba nenapadlo nevěřit dr., řekla bych si, že zřejmě ví, co dělá, že to bude tedy zamlklý a už bych to dál neprotahovala, no i když nevím, co v té situaci, třeba zrovna bych radši počkala, jestli se to náhodou neujme.. To jste udělali moc dobře, že jste změnili dr., ještě, že jste tomu dali šanci.. To jste měli pěkně krušný začátek, teď už je snad vše ok? Už nekrvácíš? Tak to jsem ráda, mě už ta únava taky pomalu opouští, už nespím 14 hodin, ale jen 11 ![]()
Lipuvka: Tak tak, souhlasím, dřív se to tak nehrotilo, teď dělají z těhulek úplný invalidy, i naši rodiče koukaj jak Y na to, že chodíme brzy na mateřskou, přehnaně řešíme, co jíst, co nejíst, kde může být tahle a tamta breberka, že dr. zakazují pohyb.. A copak studuješ? Kdy tě čekají státnice? Děláš moc dobře, aspoň je člověk pořád akční, není úplně odřízlý od života, na který byl zvyklý, cítíš se líp psychicky i fyzicky a miminku to jen prospěje, jen když se nic nepřehání..