Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@agirt píše:
Jsem proti, nevidím v tom žádné pozitivum. Nevím, proč „smazávat“ sociální rozdíly, když socální rozdíly existují a je to tak správné a normální. Přijde mi to jak lhaní do kapsy. Ovšem nejpádnějším argumentem jsou pro mě materiály, kupuji jen oblečení z přírodních materiálů, polyesterové sáčko bych fakt nedala. Druhý problém by byly boty, které kupuji podle tvaru a šířky nohy a barvu prakticky neřeším. Co se týče sociálních rozdílů, kolikrát mi přijde, že někteří sociálně potřební by dítěti v životě neoblékli to, co oblékám já (z 99% z druhé ruky, neznačkové).
mne překvapuje, že si někdo myslí, že uniformy setřou sociální rozdíly? Vždyť se ty děti přece skamarádí, tráví spolu i volný čas po škole, při zájmových aktivitách. Vědí, jak jejich spolužák žije, jaký mají dům, kam jezdí na dovolenou atd. atd…
@Moise píše:
@lucenka budeš se divit, ale ano, na zimu má kalhoty s podšívkou a je v tom i ve škole, je to stará budova s vysokými stropy, mají nařízeno hodně větrat. Takže v pohodě.
Nehledě na to, že zapomínáš, že děti rostou. Takže jim většinou nestačí jedno číslo kalhot na jeden školní rok. Alespon mym tedy ne
Nezapomínám, že rostou. Ale třeba moje dítě má v pohodě trička celý rok, kraťasy mu vydržely víc jak rok. Tepláky mu vydrží cca 7 měsíců. Vydržely vy dýl, ale to už je na ně teplo. Ale jsem zase u toho, když dítě vyroste, tak je přeci jedno, jestli musíš koupit nové tričko v běžném obchodě, nebo ve školním
pořád tomu dítěti musíš koupit tričko.
Tak ušetří, když dítě chodí do školy celý rok v jedněch teplákách. Školní uniformy ve mně budily představu slušného oblečení. Na to, aby měl s logem školy tepláky a triko, to není o uniformě.
I když se to určitě lépe udržuje, než společenské kalhoty, sako a košile.
@lucenka píše:
Mně to jako zbytečnost a trapárna nepřijde. Líbí se mi to. Dítě školní oblečení nosí rádo, nosí ho řadí i mimo školu.
Ale však jo. jestli se to tvému dítěti líbí, tak v pořádku, ale máš děti, co by to na sebe v ČR nevzaly, páč mají jiný styl. Já bych s tím nešel ani vyhodit koš a proč by měl někdo někomu nařizovat, co má mít na sobě. Hele já na ZŠ nosil roztrhané jeany, tričko s Mickey mousem, fakáčem, ženskýma, případně volnou mikinu, k tomu conversky nebo vansky a tohle bych fakt nenosil, nějaký košile a módu jak pro osmdesátiletýho. Jestli se to někomu líbí, ok ať to nosí, ale ať to proboha není povinné.
@Matt 02 píše:
Ale však jo. jestli se to tvému dítěti líbí, tak v pořádku, ale máš děti, co by to na sebe v ČR nevzaly, páč mají jiný styl. Já bych s tím nešel ani vyhodit koš a proč by měl někdo někomu nařizovat, co má mít na sobě. Hele já na ZŠ nosil roztrhané jeany, tričko s Mickey mousem, fakáčem, ženskýma, případně volnou mikinu, k tomu conversky nebo vansky a tohle bych fakt nenosil, nějaký košile a módu jak pro osmdesátiletýho. Jestli se to někomu líbí, ok ať to nosí, ale ať to proboha není povinné.
A co je důležitější? Módní oblečení nebo kvalita výuky? A chápu, člověk co vyrůstal ve vyloučené lokalitě má holt jiné smýšlení. A tedy to, co jsi ty nosil do školy je přesně jeden z důvodů, proč se mi líbí jednotné školní oblečení. A nechápu rodiče, který nechá jít dítě do školy s oblečením zobrazujícím sprosté symboly.
Ty jsi fakt vtipná
. Tak rodičům šlo o to, jestli do školy chodím, jaké mám známky a jak se tam chovám, ne v čem tam jdu, ty vyloučená lokalito. To samé učitelé, ti byli rádi, když všichni žáci donesli kilo na třídní fond a 70 korun na pracovní sešit. Já měl samozřejmě všechno v pořádku, ale všichni to tak neměli. Papíry učitelky kopírovaly čekej rok, protože někdo nebyl schopný donést těch 70 korun. Prostě to tak je, sice je to smutný, ale je to tak. Tady by to prostě nefungovalo. Stejně by minimálně tři ze třídy neměli v zimě ještě školní tričko, tak jak bys to jako chtěla řešit? Takové dítě by nesmělo do školy nebo jak?
@lucenka Jo a ještě, kvalita výuky přece nesouvisí s oblečením ne?
@Matt 02 píše:
Ty jsi fakt vtipná. Tak rodičům šlo o to, jestli do školy chodím, jaké mám známky a jak se tam chovám, ne v čem tam jdu, ty vyloučená lokalito. To samé učitelé, ti byli rádi, když všichni žáci donesli kilo na třídní fond a 70 korun na pracovní sešit. Já měl samozřejmě všechno v pořádku, ale všichni to tak neměli. Papíry učitelky kopírovaly čekej rok, protože někdo nebyl schopný donést těch 70 korun. Prostě to tak je, sice je to smutný, ale je to tak. Tady by to prostě nefungovalo. Stejně by minimálně tři ze třídy neměli v zimě ještě školní tričko, tak jak bys to jako chtěla řešit? Takové dítě by nesmělo do školy nebo jak?
Sám jsi v jiné diskuzi psal, že jsi žil v místech, kde se tvoje máma necítila dobře na dětském hřišti. A tedy vizitkou výchovy rodičů je i to, jak jejich dítě chodí oblékané. A pokud pořídí dítěti oblečení se sprostými obrázky, a ještě v tom nechají dítě chodit do školy, o nich dost vypovídá. A rozhodně to není nic pozitivního.
@Janli píše:
Ale zase si můžeš hrát na anglánskou elitu a jasně můžeš dávat najevo, že ty jsi lepčí, páč lepčí škola…. jen si říkám, kam pak mizí ta idea sociální rovnosti…
Zrovna tam se snaží dostat i nadané děti z rodin, které si to nemůžou dovolit. Ale to je jedno, na uniformách se shodneme že argumentace vazne, taky
@lucenka píše:
A co je důležitější? Módní oblečení nebo kvalita výuky? A chápu, člověk co vyrůstal ve vyloučené lokalitě má holt jiné smýšlení. A tedy to, co jsi ty nosil do školy je přesně jeden z důvodů, proč se mi líbí jednotné školní oblečení. A nechápu rodiče, který nechá jít dítě do školy s oblečením zobrazujícím sprosté symboly.
Ty jsi fakt kačenka, sorry, urážet mladého kluka, které je slusnej a má slušný rodiče.. Teda aspoň myslím.
@g.sandova píše:
Ty jsi fakt kačenka, sorry, urážet mladého kluka, které je slusnej a má slušný rodiče.. Teda aspoň myslím.
Slušný člověk a slušní rodiče jsou lidi, co koupí a následně chodí do školy se sprostými obrázky na oblečení? Asi máme každá dost jinou představu o tom, co je slušné ![]()
@lucenka tak až budeš mít doma puberťáka, tak napiš, jak chodí ven v tom, co si představuješ ty.
Na malého navlíkneš školní tepláky a triko, puboš už ti v tom ven nevyleze a pak můžeš taky poslouchat soudy, jak si neslušná matka.
@mado píše:
@lucenka tak až budeš mít doma puberťáka, tak napiš, jak chodí ven v tom, co si představuješ ty.
Na malého navlíkneš školní tepláky a triko, puboš už ti v tom ven nevyleze a pak můžeš taky poslouchat soudy, jak si neslušná matka.
Vzhledem k tomu, že mám slušně vychované dítě, co respektuje školní řád takže moc dobře ví, jaké oblečení smí a nesmí nosit do školy.
A pochybuju, že se to změní. Ona ta škola je od mala hezky vede ke slušnému chování. A hlavně dítěti kupují oblečení rodiče nebo jiní dospělí. Takže by se mu takové tričko ve skříni ani neobjevilo ![]()
Příspěvek upraven 01.09.21 v 19:00
@Matt 02 Na rovinu, tvoji školu bych si pro své děti nevybrala.
Boha jeho, kam to emimino spěje… jedné výběrové lady budeme vykat a druhá nám bude určovat kdo je slušný člověk ze slušné rodiny a kdo jinak smýšlející z vyloučené lokality
ale hlavně že uniformy smažou rozdíly ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.